Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: Τι θα συμβεί αν η Τουρκία κάνει έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας

Νέα προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας μετά την κίνηση της Άγκυρας να ξεκινήσει τη διαδικασία αδειών σε θαλάσσια οικόπεδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκικό γεωτρύπανο
Τουρκικό γεωτρύπανο/© EPA/ERDEM SAHIN

Η Ελλάδα παραμένει απολύτως προετοιμασμένη να απαντήσει σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το νέο μήνυμα του Ν. Δένδια προς την Άγκυρα.

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς την Άγκυρα, σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην εταιρεία ΤΡΑΟ.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΟ ζήτησε άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης εντός θαλάσσιων οικοπέδων, όπως αυτά προκύπτουν από το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τηε Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει ο κ. Δένδιας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ