Πολιτικη & Οικονομια

Ο Βρούτσης δίνει διευκρινίσεις για τα 800 ευρώ στους εργαζομένους

Πρώτα θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Βρούτσης
Γιάννης Βρούτσης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Βρούτσης δίνει διευκρινίσεις στους εργαζόμενους για το πώς θα πάρουν τα 800 ευρώ, αλλά και για τις ομαδικές απολύσεις στη μετά-κορωνοϊού εποχή.

Διευκρινίσεις για την ενίσχυση των 800 ευρώ στους εργαζόμενους και πώς μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το επίδομα των 800 ευρώ, οι αιτήσεις για το οποίο γίνονται ανά ημέρα, βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ κάθε δικαιούχου, ο Υπ. Εργασίας είπε ότι «όσοι έχουν ΑΦΜ για το οποίο έχει περάσει η ημερομηνία, μπορούν να κάνουν και σήμερα και επόμενες ημέρες την υποβολή της αίτησης», ωστόσο ζήτησε από όλους να είναι συνεπείς και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους την ημέρα που πρέπει, βάσει του τελευταίου αριθμού του ΑΦΜ τους, ώστε να μην «πέσει το σύστημα».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, «θα υπάρξει περιθώριο για διορθώσεις σε τυχόν λάθη που αφορούν πχ. τον αριθμο IBAN που έχει δηλωθεί ή άλλα λάθη στην καταχώριση στοιχείων από επιχειρήσεις ή εργαζόμενους, ωστόσο αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και όχι μέχρι τις 10 Απριλίου», προκειμένου να μην ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για τις πληρωμές. «Θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δεν προαναγγέλλονται οι παρατάσεις στις διορίες», απάντησε σχετικά με το κατά πόσον θα υπάρξει παράταση στις σχετικές προθεσμίες.

Επίσης, σε άλλη συνέντευξή του στο Open, διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες. «Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Υπενθύμισε ότι έως τις 20 Απριλίου είναι το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου τους και έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε στον ANT1 ότι το υπάρχον πλέγμα μέτρων εκτείνεται έως το τέλος Απριλίου, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναλάβει τα μέτρα στήριξης που αφορούν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, εφόσον χρειαστεί, τον Μάιο.

«Το Δώρο Πάσχα θα πληρωθεί κανονικά μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, από όσες επιχειρήσεις δεν πλήττονται. Όλες οι άλλες επιχειρήσεις, το 86% των ΚΑΔ, έχουν περιθώριο να το πληρώσουν το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Εγώ καλώ και αυτούς τους επιχειρηματίες, εάν μπορούν, να πληρώσουν κανονικά το Δώρο Πάσχα στο προσωπικό τους. Το Κράτος, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, εγγυάται ότι όλοι οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται θα λάβουν το Δώρο Πάσχα», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας.

«Δεν έχουμε κάλυψη για τα εργόσημα, για εργάτες γης αυτήν την στιγμή, ωστόσο οι αγρότες μας αναζητούν εναγωνίως εργάτες γης και δεν βρίσκουν», επεσήμανε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε: «Τον Απρίλιο και τον Μάιο θα υπάρξουν προγράμματα για ενίσχυση 100.000 μακροχρόνια ανέργων». Όπως προσέθεσε, αναζητούνται τρόποι για επιπλέον στήριξη ανέργων μέσω της αξιοποίησης των 6,5 δις του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο και της πρόωρης αποδέσμευσης τους για χρησιμοποίηση τους από την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «η εκ περιτροπής απασχόληση ως στοιχείο ευέλικτης μορφής απασχόλησης υπάρχει στην Ελλάδα από το 1990. Δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτή η μορφή της που θεσμοθετήθηκε τώρα έχει χαρακτήρα επείγοντα και προσωρινό, όσο κρατάει αυτή η κρίση. Την αμέσως επόμενη ημέρα θα πάψει να ισχύει. Δίνουμε ευέλικτα εργαλεία στον επιχειρηματία, λέγοντας του ότι στο τέλος θα πρέπει να είναι διατηρημένοι ο ίδιος αριθμός εργαζόμενων και τα ίδια πρόσωπα ως εργαζόμενοι».

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Βρούτσης, «ελλοχεύει» ο κίνδυνος την επόμενη ημέρα να βάλουν λουκέτο οι επιχειρήσεις και να δούμε την ανεργία να εκτοξεύεται, για αυτό δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις να έχουν οξυγόνο και να παραμείνουν σε λειτουργία για να διαιτηθούν και οι θέσεις εργασίας», τονίζοντας ότι «μετά το τέλος της κρίσης, θα αρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα, αλλά θα συνεχίσει να ισχύει για 45 ημέρες το περιβάλλον προστασίας των εργαζόμενων, με στόχο να αποτραπούν τυχόν ομαδικές απολύσεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.