Πολιτικη & Οικονομια

Αυτό είναι το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων κι εργαζομένων

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Βρούτσης - Χρήστος Σταϊκούρας - Άδωνις Γεωργιάδης
Γιάννης Βρούτσης - Χρήστος Σταϊκούρας - Άδωνις Γεωργιάδης © ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσαν οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης.

Το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων κι εργαζόμενων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κι Εγασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορωνοϊό εποχή.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη. Επίσης, ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε, όπως τόνισε, μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν από την έναρξη αυτής της κρίσης.

Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όπως ανέφερε, κατά την προηγούμενη δεκαετία η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο έχτισε κουλτούρα πληρωμών και αυτήν την κουλτούρα οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και κάλεσε όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Στην περίπτωση αυτή η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη για όλους μας. Το κράτος παρέχει την προστασία που πρέπει αλλά ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης, σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων κι εργαζόμενων προβλέπει:

  • Επέκταση σε περισσότερους μισθωτούς της ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά θα τη λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη κι ακατάσχετη.
  • Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αναστολή βεβαιωμένων οφειλών στην Εφορία κι έκπτωση 25% αν αυτές κατατεθούν εμπρόθεσμα.
  • Διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων που θα ευεργετούνται των κυβερνητικών μέτρων. Συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800 χιλιάδες επιχειρήσεις.
  • Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών στην Εφορία. Για την περίπτωση που καταβληθούν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο οι βεβαιωμένες οφειλές, τότε παρέχεται έκπτωση 25%, ενώ αν καταβληθεί εμπρόθεσμα ο ΦΠΑ, τότε παρέχεται συμψηφισμός κατά 25% με πάσης φύσεως μελλοντικές οφειλές. Απαραίτητη προϋπόθεση, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
  • Κάλυψη με διαφορετικά σχήματα συνολικά 700 χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κι ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
  • Επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέτρο ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.
  • Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρησεις που δεν καλύπονται στο πακέτο, πρέπει να το καταβάλουν στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.
  • Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση ως δώρο Πάσχα έως τις 10 Απριλίου.
  • Διευκόλυνση από τις τράπεζες για την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων.
  • Κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
  • Αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ με συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κονδυλίου για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αποφασίστηκαν τα εξής για το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων κι εργαζόμενων:

  • Το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τον μήνα Απρίλιο των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
  • Το μέτρο δύναται να επεκταθεί για άλλους δυο μήνες.
  • Αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
  • Νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για λύση στο ζήτημα των επιταγών. Ήδη έχει ανακοινωθεί 75 ημέρες παράταση. 
  • Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει το πρώτο δισ για να δημιουργηθεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ως τις αρχές Μαϊου θα πάρουν από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως εγγυημένα από το κράτος για να λειτουργήσουν γρηγορότερα. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, στο νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων κι εργαζόμενων περιλαμβάνονται και θα ισχύουν τα εξής:

  • Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για εργοδότες, που θα είναι ανποικτές έως αύριο, Τρίτη 31 Μαρτίου. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Από σήμερα νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ.
  • Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.
  • Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, οι ειδικές αυτές κατηγορίες θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς και τον Μάιο και θα λάβουν νέα αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.
  • Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας. Η κυβέρνηση εκτιμάει την συμβολή του επιστημονικού κλάδου της χώρας. Θα στηρίξει με κάθε τρόπο μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα αποζημίωση 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό αυτό που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορλόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση μέχρι 15 Απριλίου και η δεύτερη στο τέλος του μήνα.
  • Θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
  • Η καταβολή του δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή λειτουργούν με πολύ μειωμένα έσοδα, έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν έως το καλοκαίρι, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου.
  • Με απόφαση του πρωθυπουργού το τμήμα του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις, θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ. Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ