Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας: Κορωνοϊός, οικονομία και εργασία

Τα νούμερα της εβδομάδας: O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα και μεταφράζει τους αριθμούς στη νέα στήλη της ATHENS VOICE.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oikonomia-ergasia-koronoios.jpg

Η οικονομία του κορωνοϊού σε νούμερα: Οικονομικά μέτρα, εργασία και δεδομένα από όλο τον κόσμο στη νέα στήλη «Numbers & Facts» της ATHENS VOICE.

800 ευρώ είναι τελικά το επίδομα που θα δώσει η κυβέρνηση σε μια σειρά από εργαζόμενους (υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους), ως πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος.

2 δισ. ευρώ εκτιμάται το κόστος του μέτρου για τον πρώτο μήνα ενώ είναι περίπου βέβαιό ότι θα ισχύσει και για τον επόμενο. Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ελλιπή μέτρα. Υποθέτω ότι και 5.000 να έδιναν σε κάθε Έλληνα, η κριτική θα ήταν ακριβώς η ίδια. 

3 μήνες αναστολή των δόσεων του δανείου τους μπορούν να ζητήσουν οι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος από τις τράπεζες. 

mitsotakis1.jpg
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

10 δισ. ευρώ είναι το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας το οποίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και από τη χαλάρωση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. 

20% του ΑΕΠ είναι τα μέτρα που προτείνει ο -larger than life-  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ήτοι περίπου 40 δισ. ευρώ, επειδή έτσι συμβαίνει και στις «περισσότερες ευρωπαίκές χώρες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ενδεικτικά πάντως αναφέρουμε ότι τα πιο γενναιόδωρα μέτρα μοιάζει να τα έχει λάβει η Σουηδία και ανέρχονται σε 6% του ΑΕΠ. Στη Γαλλία με ΑΕΠ 2,6 τρις ευρώ (2017), τα μέτρα είναι 45 δις. ευρώ, και στην Ιταλία με ΑΕΠ 1,9 τρισ. ευρώ τα μέτρα φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ. 

1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρόεδρος του eurogroup Mario Centeno μετά τη διάσκεψη της περασμένης δευτέρας. Με δεδομένο ότι το ονομαστικό ΑΕΠ των χωρών της νομισματικής ένωσης ήταν 18,3 τρισ. ευρώ πέρυσι μιλάμε για αρκετά χρήματα ήτοι 183 δισεκατομμύρια ευρώ. Όχι όμως τόσο αρκετά για να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν ότι από την εξαγγελία μέχρι να φθάσουν στους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα χρειαστεί πολύς καιρός και ακόμη περισσότερη αυθεντική βρυξελλιώτικη  γραφειοκρατία. 

1 τρις. δολάρια σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά οι ΗΠΑ και τα οποία φάνηκαν -αμα τη ανακοινώσει της σκέψης- πιο αποτελεσματικά. Αυτό, όχι μόνο διότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» αλλά και διότι οι Αμερικάνοι δεν μπλέκουν με γραφειοκρατίες και προϋποθέσεις. Σκέπτονται να ρίξουν τα λεφτά στην αγορά, μεταξύ άλλων με τη μορφή ενός stimulous pack.  Ενός εφάπαξ επιδόματος δηλαδή με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

kina-maskes.jpg
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

1.000.000 μάσκες έστειλε ήδη η Κίνα στην Ελλάδα. Η αχανής ασιατική χώρα, κατάφερε μόνη της σε δύο μήνες να περιορίσει την επιδημία στο έδαφός της και εν συνεχεία βοηθά όλο τον πλανήτη με τεχνογνωσία και υλικό. Η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα χρησιμοποίησε μια φράση του Αριστοτέλη κατά την παράδοση του υλικού, την οποία είχε και τυπωμένη σε αεροπανό: «Τι είναι φίλος; Φίλος σημαίνει η ενιαία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα».

200.000 μάσκες αντίθετα που έχουν παραγγελθεί και πληρωθεί από την Ιταλία, βρίσκονται μπλοκαρισμένες στο τελωνείο της Άγκυρας. Η Corriere de la sera αναφέρει ότι οι Τούρκοι προβάλλουν διαρκώς γραφειοκρατικά εμπόδια στην παράδοση των μασκών και επιπλέον ότι αυτή η πρακτική εντάσσεται στο ιδιότυπο bras-de-fer  του Τούρκου Προέδρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

kithira-serafim-koronoios-ekklisia.jpg
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

55,7% των Ελλήνων αξιολογεί αρνητικά τη στάση της εκκλησίας, σύμφωνα με έρευνα της MRB. Το πρόβλημα είναι ότι το 1/5 των συμπολιτών μας αξιολογεί τους χειρισμούς της ιεραρχίας «θετικά» και «μάλλον θετικά». Προφανώς είναι οι ίδιοι οι οποίοι πιστεύουν ακόμη ότι ο κορωνοϊός απενεργοποιείται εντός των ναών και σίγουρα ότι δεν κολλάει μέσω της θείας κοινωνίας. 

1,1 δις ευρώ ήταν το πρόστιμο που επέβαλλε στην Apple η γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού (Autorité de la Concurrence) διότι-όπως διαπίστωσε- ο αμερικανικός γίγαντας της τεχνολογίας εμπλέκεται σε υπόθεση εναρμόνισης τιμών των συσκευών της σε συνεργασία με δύο χονδρέμπορους. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Γαλλία. Η Apple έχει κάνει ήδη έφεση.

50% αύξηση στις δαπάνες για την πρόνοια ζητά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Όπως η ίδια αναφέρει, στα 4,5 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, το ποσό υπερτριπλασιάστηκε αλλά τώρα χρειάζεται μια ακόμη σημαντική ενίσχυσή του. 

40.000 θέσεις εργασίας πάντως χάθηκαν σε 18 ημέρες εξ’ αιτίας του Κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εγρασίας Γιάννης Βρούτσης. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποκλείονται από τα μέτρα όσοι έκαναν απολύσεις. 

50 συνολικά αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν η δωρεά της Παπαστράτος σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του κορωνοϊού. Οι 19 ήδη παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν και οι υπόλοιπες συσκευές. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της δωρεάς, κάθε αναπνευστήρας ισοδυναμεί με μία επιπλέον κλίνη εντατικής θεραπείας.

50 επιπλέον αναπνευστήρες χάρισε και η Motor Oil την επόμενη ημέρα, μιμούμενη την καλή πρακτική της Παπαστράτος. Από τις λίγες φορές που η μίμηση είναι εξ’ ίσου σημαντική και όμορφη με το πρωτότυπο. Ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι μιμητές. 

Με πολλά Μηδενικά

"Πριν λίγο, σε εκπομπή του MEGA με κατήγγειλαν για «αντικοινωνική συμπεριφορά»! Ο λόγος είναι ότι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παρέλαβα από ένα «Σκλαβενίτη» με γεμάτα ράφια κ λίγο κόσμο, μια παραγγελία -2 καρότσια- που είχα κάνει. Χωρίς να το διασταυρώσουν! Έλεος με την λασπολογία!”

papadimoulis-karantina-koronoios-supermarket.jpg

Αν εξαιρέσουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βάζει το σημείο στίξης πριν κλείσει τα εισαγωγικά, η δήλωσή του είναι μνημείο επικοινωνιακής διαχείρισης. Αφενός διότι δεν εξηγεί τι θεωρεί  «λάσπη» αλλά κυρίως διότι δεν απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα: Πρώτον γιατί δεν τήρησε την καραντίνα που προβλέπεται για όσους επέστρεψαν από το εξωτερικό. Δεύτερον γιατί μετέτρεψε τον αστυνομικό σε ορντινάτσα. Τρίτον γιατί ενώ το κράτος συνιστά ψυχραιμία, ο ίδιος -δημόσιο πρόσωπο γάρ- δίνει το παράδειγμα αγοράζοντας τόσο μεγάλη ποσότητα προμηθειών. 

Αντίθετα μας ενημέρωσε με επόμενο «tweet» για κάτι που δεν μας αφορά καθόλου, όπως το ότι ψωνίζει από το συγκεκριμένο σουπερ μάρκετ, τα τελευταία 40 χρόνια. Συγγνώμες δεν πουλάνε τα συγκεκριμένα καταστήματα και έτσι ο ευρωβουλευτής δεν είχε καμία πρόχειρη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ