Πολιτικη & Οικονομια

Ίσες αποστάσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνοτουρική συνοριακή κρίση

Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια στις Καστανιές Έβρου με πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα
Καστανιές Έβρου - Επεισόδια με πρόσφυγες © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΜΑΔΑΚΗΣ/ thrakinea.gr

Πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική συνοριακή κρίση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την πολιτική των ίσων αποστάσεων φαίνεται πως τηρούν οι ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική συνοριακή κρίση που έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση σε ερώτηση που του έθεσε ο απεσταλμένος του Open Beyond στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη αναγνώρισε μεν πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της», ωστόσο πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ