- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Εξοικονομώ κατ' οίκον»: «Κλειδώνει» εντός ημερών
Διυπουργική για την προκήρυξη του επόμενου κύκλου του προγράμματος
Εξοικονομώ κατ΄οίκον: Εντός των επόμενων ημερών καθορίζεται ο επόμενος κύκλος του προγράμματος.
«Κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα ο επόμενος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠE - ΜΠΕ, στις αρχές της εβδομάδας θα συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν στον επόμενο κύκλο της προκήρυξης.
Οι προετοιμασίες για την προκήρυξη επιταχύνονται ύστερα από τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την ηγεσία του υπουργείου, για επισκόπηση και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατευθύνσεις που δόθηκαν αποσκοπούν στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες, αλλά και των αντίστοιχων προγραμμάτων για δημόσια και βιομηχανικά κτίρια, καθώς η υλοποίησή τους εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, και κατά συνέπεια των λογαριασμών ρεύματος, αερίου κλπ. που πληρώνουν οι καταναλωτές, περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση της οικοδομής, αύξηση της απασχόλησης, κ.ά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιήθηκαν το χρονοδιάγραμμα και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα αφενός για την προκήρυξη των προγραμμάτων, αφετέρου για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:
-Υλοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Δημόσιου τομέα ως το τέλος Ιουνίου.
-Υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια ως το Σεπτέμβριο.
-Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο.
-Επίσης, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2918/2002 για την ενεργειακή απόδοση με ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 500.000 κατοικιών και υπερτριπλασισμός των κονδυλίων που θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα κονδύλια θα κατευθύνονται σε απευθείας ενισχύσεις των ιδιοκτητών, χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, φορολογικές εκπτώσεις, ενώ θα θεσπιστούν και κίνητρα για την κινητοποίηση των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.