- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Αγάπη μου, διέγραψα τον Σημίτη
Έτσι αντιμετωπίζεται η τουρκική προκλητικότητα ή με τον εγκλωβισμό της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο;
Η καίρια παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και οι «πατριωτικές» φωνές.
Ας υποθέσουμε πως ερχόταν στην Ελλάδα ένας εξωγήινος που δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτήν. Ας φανταστούμε πως σ’ αυτήν την «έρημη χώρα» τον έβαζαν να παρακολουθήσει το πώς σχολιάζουν τα ελληνοτουρκικά, καλεσμένοι σε κάποιες πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές «λόγου», διάφοροι καθηγητές, διδάκτορες, στρατηγοί και ναυ-αρχαίοι. Και αν συνεχίζοντας την υπόθεσή μας του δίναμε στη συνέχεια να διαβάσει και το αφιέρωμα των Νέων στη Συμφωνία του Ελσίνκι με την καίρια παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και τα εκπληκτικά άρθρα των Χ. Ροζάκη, Χ. Στυλιανίδη, Π. Ιωακειμίδη, Π. Λιάκουρα και λίγο παρακάτω του Γ. Βούλγαρη, είμαι σίγουρα πως αυτός επιστρέφοντας στον πλανήτη του ίσως το πολύ πολύ παραφράζοντας τον Αστερίξ να έλεγε πως «είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες».
Τι έγραφαν με δυο λόγια αυτά τα άρθρα; Έγραφαν πως η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών -η ίδια η αναφορά σε ελληνοτουρκικές διαφορές, θεωρείται προδοσία σ’ αυτές τις εκπομπές- πρέπει να στηρίζεται στην εμπλοκή της ΕΕ στο ζήτημα, ότι είναι καλύτερο να επιδιώκεις μια ατελή λύση από το να αναβάλλεις να κάνεις οτιδήποτε, γιατί η επόμενη λύση θα είναι πολύ χειρότερη, ότι αν πιστεύεις στα δίκαια σου πρέπει να επιδιώκεις την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωρίζοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν παίζεις το «πάρτα όλα». Σπεύδω να προλάβω τις «πατριωτικές» φωνές που θα αντιτάξουν το επιχείρημα πως η Τουρκία ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως μια δημοκρατική χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης πρέπει να αντιδρά όπως μια ανελεύθερη, αυταρχική δημοκρατία; Έτσι αντιμετωπίζεται η τουρκική προκλητικότητα ή με τον εγκλωβισμό της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο;
Και τι ακούμε στις πρωινές εκπομπές «λόγου»; Όχι βεβαίως από όλους τους συμμετέχοντες, αλλά το βάρος πέφτει σ’ αυτούς που μεταφέρουν κηρύγματα υπέρ των στρατιωτικών εξοπλισμών, που δεν μετρούν τις συνέπειες μιας στρατιωτικής εμπλοκής των δυο χωρών, που επικαλούνται την πολιτική της ισχύος και την «ικανότητα αποτροπής» κι άλλα ωραία. Βεβαίως οι περισσότεροι εξ αυτών που υποστηρίζουν τα περί πολεμικής ετοιμότητας, είναι οπαδοί του «να μαζευτούμε, να πάτε».
Και ποιοι τους καλούν, και γνωρίζοντας τις «αδυναμίες» τους τούς σπρώχνουν να πετούν αυτές τις «πατριωτικές» κοτρόνες; Μα κάποιοι σαν εκείνο τον δημοφιλή τηλεοπτικό αστέρα, ο οποίος «διέγραψε» τον Κώστα Σημίτη λόγω του άρθρου του για το Ελσίνκι. «Διέγραψε» έναν πολιτικό που έλεγε και έκανε τα αντίθετα απ’ αυτά που θέλει ο τηλεοπτικός λαϊκισμός του. Ένας λαϊκισμός που χρόνια τώρα γεννά Μιχαλολιάκους και Βελόπουλους και σήμερα εξακολουθεί χωρίς να συνέβη τίποτα να κουνά το δάκτυλό του σ’ όλους τους άλλους, αντί να το κουνά μπροστά στον καθρέπτη. Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί καθαρά πως αυτός ο τηλεοπτικός βασιλιάς εκατομμύριων Ελλήνων είναι μεγάλος και επικίνδυνος ψεύτης. Να πού χρειάζεται ο Λόγος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.