Πολιτικη & Οικονομια

«Η Ελλάδα έπρεπε να καθυστερήσει την ένταξή της στο ευρώ 2-3 χρόνια»

Δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την επιθυμία του να καθυστερούσε η Ελλάδα την ένταξη της στο ευρώ δυο-τρία χρόνια ακόμη εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

«Δεν μετανιώνω που η Ελλάδα εισήλθε στη Ζώνη του Ευρώ, διότι αυτό το γεγονός, από μόνο του, αντιπροσωπεύει το προηγμένο σημείο στο οποίο έχει φτάσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προηγμένο μεν, αλλά και ριψοκίνδυνο. Φυσικά, είναι πάντα εύκολο να εκφέρουμε γνώμη αρκετά χρόνια αργότερα. Όμως, πραγματικά, εάν εναπόκειτο σε εμένα, θα εισηγούμουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει ακόμη 2 ή 3 χρόνια προτού υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα». 

Αιτιολογώντας τη θέση του εξηγεί: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να ενισχύει την οικονομική της παρουσία σε όρους ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να μπορέσει να προβάλει αντίσταση στον έντονο ανταγωνισμό εντός της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον κ.Ντελόρ σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φταίνε οι κυβερνήσεις. «Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας προβαίνει σε ανοησίες, δυστυχώς αυτό συνεπάγεται ένα τίμημα, το οποίο τελικά το πληρώνει ο λαός», επισημαίνει. Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα, και με αφορμή της προεδρία της στην Ε.Ε., διαθέτει αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο Ζακ Ντελόρ δηλώνει «θύμα» -όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι- «των στατιστικών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να αναθεωρηθούν τα οικονομικά δεδομένα των ετών 2004 και 2009».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες παρά το γεγονός πως ο λαός της αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Για το μέλλον της Ευρωζώνης, τονίζει πως «η ΟΝΕ πρέπει να σταθεί στα δυο της πόδια, την οικονομία και το νόμισμα, ώστε να επιδιορθώσει τη δυσλειτουργία του αρχικού σχήματος και να χρίσει μια πραγματική οικονομική και νομισματική διακυβέρνηση».