Πολιτικη & Οικονομια

Πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων προβλέπει η Fitch

Παρά την απόφαση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων προβλέπει για το άμεσο μέλλον ο Fitch, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει για έναν χρόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αναμένεται να μειώσει την πίεση στην αγορά από την προσφορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fitch, από την κορυφή που είχαν φτάσει οι τιμές κατά το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, η μείωση θα διαμορφωθεί στο 42%. H πτώση στις κατοικιών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο οίκος, επισημαίνοντας ότι ήδη οι τιμές στη χώρα, με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2013, έχουν υποχωρήσει κατά 32,7% από το υψηλότερο σημείο που βρέθηκαν προ κρίσης. Από πλευράς συναλλαγών, ο οίκος διαπιστώνει βελτίωση, δεδομένης της πτώσης των τιμών που παράλληλα υποστηρίζεται από περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτό το βελτιωμένο κλίμα θα παγιωθεί, αν και η διαδικασία θα επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση των τραπεζών και τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων.

Για φέτος πάντως, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα και η αγορά κατοικίας μάλλον θα είναι αδύναμη. Έτσι, και οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εκτιμώνται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα περσινά, όπου σημειώθηκε και νέο χαμηλό δανειοδοτήσεων.

Για τα επιτόκια των δανείων, ο διεθνής οίκος δεν αναμένει μεγάλες διαφοροποιήσεις και εκτιμά ότι θα παραμείνουν φέτος στα επίπεδα του 2013.

Γ.Σ.