Υπήρξε τελικά η «πολιτική αλλιώς»;
Το μισό εκ. ευρώ που προσέφερε το Ποτάμι στο ΕΚΠΑ είναι η τελευταία απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη σε ένα παλιό ερώτημα. Και αξίζει κάτι παραπάνω από ένα μονόστηλο…
Ο Περικλής Δημητρολόπουλος σχολιάζει τη δωρεά 500.000 ευρώ που έκανε το Ποτάμι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την αντιμετώπιση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης διαμαρτύρεται. Για πολλά μέσα ενημέρωσης, λέει, η είδηση της δωρεάς των 500.000 ευρώ από το Ποτάμι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν υπήρχε καν, άλλα την ξεπέταξαν με ένα μονόστηλο. Δεν είναι ο δημοσιογράφος που μιλάει, αλλά ο πολιτικός. Η ίδια η εξήγηση αυτής της ειδησεογραφικής αφάνειας είναι πολιτική: Μη μαθευτεί και δημιουργηθεί κακό προηγούμενο, λέει. Αυτή είναι μια δωρεά που χαλάει την πιάτσα.
Ακόμη και αν η εξήγηση δεν ακούγεται απολύτως πειστική, ο πολιτικός Θεοδωράκης έχει δίκιο να διαμαρτύρεται. Όχι μόνο για τη μεταχείριση που επιφύλαξαν τα μέσα στην είδηση της δωρεάς – μιας δωρεάς που, εκτός από το δικό του, δεν έκανε κανένα άλλο κόμμα σε κανένα πανεπιστήμιο. Αλλά και για τη μεταχείριση που επιφύλαξαν στον ίδιο, για τους τόνους λάσπης που έφαγε ως άνθρωπος των μέσων. Ως εξωνημένος του Mega, του Μπόμπολα, αλλά και των πολιτικών συνδηλώσεων με τις οποίες συνδέθηκε ειδικά το Mega, του Σημίτη, της Δάφνης, της τρόικας εσωτερικού, των δανειστών.
Μοιάζει κάπως οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια: Ο πολιτικός Θεοδωράκης υποδείχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως άνθρωπος των μέσων αλλά δεν έγινε η darling κανενός μέσου. Ακόμη και οι φίλοι του, σκόρπιοι σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και ραδιόφωνα, τον έκριναν πολλές φορές περισσότερο σκληρά παρά δίκαια. Μοιάζει οξύμωρο ακόμη ότι ο πολιτικός Θεοδωράκης διατήρησε διαύλους επικοινωνίας με εκείνους που έριξαν επάνω του τη λάσπη με το κιλό.
Μα μιλάς με τους υβριστές σου; Ο Θεοδωράκης μιλούσε. Μιλούσε ακόμη και όταν η λάσπη του ανθρώπου των μέσων είχε αρχίσει να ξεραίνεται και να φεύγει από πάνω του για να δώσει τη θέση της στην υποψία πως ήταν έτοιμος να γίνει άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ – τι έκανε ώρες ολόκληρες στο Μαξίμου σε εκείνη τη συνάντηση με τον Τσίπρα; Μήπως παζάρευε καμιά θέση; Όχι, έλεγε ο ίδιος, εγώ κάνω πολιτική αρχών, μιλάω με όλους, αυτή είναι η πολιτική αλλιώς, η πολιτική που δεν μετράς το κόστος, παλεύεις για τις ιδέες σου, προωθείς προτάσεις, ψηφίζεις τις Πρέσπες. Και συγχωρείς ή ξεχνάς.
Αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα, από τη μοίρα ενός κόμματος που του έμελε να στερέψει, η πολιτική αλλιώς δεν ήταν ακριβώς ιδιοφυής. Και αν έπρεπε να κρίνει τον ίδιο τον Θεοδωράκη θα έλεγε πως όλος αυτός ο πολιτικός ρομαντισμός, όλη αυτή η εκδήλωση των καλών προθέσεων, θόλωσε από την καχυποψία μιας μιντιακής πιάτσας που ο δημοσιογράφος Θεοδωράκης γνωρίζει πολύ καλά. Πολιτική αλλιώς ή νταραβέρι; Πολιτική αρχών ή φτωχομακιαβελισμός;
Όχι πως δεν τροφοδότησε την καχυποψία ο ίδιος ο Θεοδωράκης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καχυποψία των άσπονδων φίλων και των δηλωμένων εχθρών θα ήταν ασήμαντη εάν η εκλογική πελατεία του Ποταμιού δεν διαποτιζόταν από μια κάποια σύγχυση στην καλύτερη περίπτωση ή την ίδια καχυποψία στη χειρότερη. Εάν αυτή η πολιτική αλλιώς δεν φαινόταν να υποκύπτει σε έναν τακτικισμό ή, ακόμη χειρότερα, σε έναν τακτικισμό χωρίς πυξίδα. Πού το πήγαινε ο Σταύρος;
Τελικά το πήγε η ίδια η ζωή, το Ποτάμι στέρεψε. Και στέρεψε όχι μόνο επειδή φάνηκε να απέτυχε η πολιτική αλλιώς ή απέτυχε ο ίδιος ο Θεοδωράκης ως τακτικιστής, αλλά κι επειδή ο χώρος του ήταν φυσικό να συμπιεστεί ανάμεσα σε μια ΝΔ που κατακτούσε το κέντρο και έναν ΣΥΡΙΖΑ που απέναντι στο αντισύριζα μέτωπο έδειχνε αξιοσημείωτες αντοχές.
Δεν θα πρέπει να απαντηθεί επιτέλους το ερώτημα; Να διαλυθεί η καχυποψία και να αρθεί η σύγχυση; Εκανε πολιτική αλλιώς ή νταραβέρι ο Θεοδωράκης;
Ωραία, αλλά δεν θα πρέπει να απαντηθεί επιτέλους το ερώτημα; Να διαλυθεί η καχυποψία και να αρθεί η σύγχυση; Εκανε πολιτική αλλιώς ή νταραβέρι ο Θεοδωράκης; Ο ίδιος δεν είναι πια στην πολιτική, αλλά επιμένει να απαντά, η τελευταία απάντηση είναι αυτό το μισό εκατομμύριο της κρατικής επιδότησης που αντί να κρατήσει στο κόμμα του, στο έστω και θνήσκον κόμμα του, προσέφερε στο ΕΚΠΑ για να μοιραστεί σε υποτροφίες. Και το έκανε, λέει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς καν το photo opportunity με τον ίδιο να παραδίδει την επιταγή στα χέρια του πρύτανη.
Αν είναι έτσι, η πολιτική αλλιώς υπήρξε. Μπορεί με πολλά ακόμη, αλλά υπήρξε. Και ο Θεοδωράκης έχει δίκιο. Της άξιζε κάτι παραπάνω από ένα απλό μονόστηλο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.