Πολιτικη & Οικονομια

Να πετάξουμε άλλα 500 εκ. € στον κουβά;

Επενδύουμε σε τεχνολογικά απολιθώματα, αντί να επενδύουμε στον ήλιο, τον αέρα, το νερό, την θάλασσα, την γεωθερμία

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
wind-park-1600377_1280.jpg
© Marko Grothe from Pixabay

Τελικά οι λιγνιτικές μονάδες είναι ένα βασικό ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας;

Η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 είναι η χαρακτηριστικότερη «Ελληνική επένδυση» η οποία και χαρακτηρίζει πλήρως την χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους, αποδεικνύοντας ότι στα 11 χρόνια της κρίσης δεν πήραμε κανένα μάθημα. Είναι ζημιογόνα από τον σχεδιασμό της, πριν καν μπει σε λειτουργία. Έχουμε πετάξει ήδη 900 εκ. για την κατασκευή της, χρειάζονται άλλα 500 εκ. για να ολοκληρωθεί, και είναι δεδομένο ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας θα κοστίζει περισσότερο από τα έσοδα της. Για να παράγει βρώμικη ακριβή ρυπογόνα ενέργεια.  

Σε μια χώρα που λόγω κλιματικών συνθηκών, θα μπορούσε να είναι ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης με παραγωγή ενέργειας με μηδενική εκπομπή ρύπων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιμένουμε να επενδύουμε σε ξεπερασμένες τεχνολογίες, που οι άλλες χώρες της ΕΕ αφήνουν πίσω. Επενδύουμε σε τεχνολογικά απολιθώματα, αντί να επενδύουμε στον ήλιο τον αέρα το νερό την θάλασσα την γεωθερμία. Σκάβουμε στο υπέδαφος για πετρέλαια και στο έδαφος για λιγνίτη, σαν να βρισκόμαστε στο σκοτάδι της Γροιλανδίας, και όχι στο πιο ηλιόλουστο κομμάτι της Μεσογείου. 

Το χειρότερο είναι ότι συνεχίζουμε το λάθος, ένω όλοι γνωρίζουμε ότι είναι λάθος. Και δουλευόμαστε μεταξύ μας ότι το αποτέλεσμα δεν θα βγει λάθος! Ότι κάτι θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Ότι θα παρέμβει ο θεός της Ελλάδας ξανά.

Το 2015 στην Μεγαλόπολη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα ισχύος 811 μεγαβάτ συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Γιατί σε δοκιμαστική λειτουργία; Γιατί δεν είχε γίνει το δίκτυο που θα μπορούσε να τραβήξει τα 811 μεγαβάτ! Ο αγωγός αερίου και το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος προηγήθηκαν του δικτύου διανομής! Η μονάδα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του 2018 αλλά για 500MW. Όσα σηκώνει το δίκτυο. Πλήρωσες την κατασκευή μιας μονάδας 811MW, για να την βάλεις να λειτουργεί ως 500MW! 

Αντίστοιχα η επένδυση Πτολεμαϊδα 5 σχεδιάστηκε από το 2007 όταν και ξεκίνησαν οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που θα κατασκευαζόταν. Το 2013 ο τότε υπουργός κος Παπαγεωργίου στην υπογραφή της σύμβασης ΔΕΗ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 δήλωνε «Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει. Για την Ελλάδα, που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα».

Ο υπουργός κος Καράογλου ότι  «εξελίσσει τη Δ. Μακεδονία, εκτός από σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε  όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλη τη χώρα».  Σε ερώτηση τ ης Γερμανίδας Πράσινης ευρωβουλευτή Ρεμπέκα Χαρμς ο επίτροπος κος ΟΛι Ρεν στις 22/10/2013 είχε απαντήσει ξεκάθαρα ότι: «According to the EIB, it is not involved in the Ptolemaida V lignite power station in Greece Project» αποκλείοντας χρηματοδότηση 250εκ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως είχε αρχικά έλπιζε το ελληνικό κράτος. Νόμιζαν ότι η ΕΕ θα έδινε «χρηματοδότηση για να ρυπαίνεις»! Το 2015 ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (!) κος Λαφαζάνης  επέμενε για την αναγκαιότητα του έργου δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την κατασκευή της Μονάδας 5 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας» και ότι «η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και θα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες».

Τα ξαναδιαβάζεις και γελάς. Αλλά από τότε ήταν πολλοί αυτοί που υποστήριζαν ότι η επένδυση είναι ασύμφορη, και ρυπογόνα. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν τους υπολόγισε. Τα πολιτικά κόμματα έβλεπαν ευκαιρία για διορισμούς και ψηφαλάκια. Μόνο το Ποτάμι το 2016 (με την εκκίνηση της κατασκευής) είχε καταθέσει ερώτηση για την οικονομική βιωσιμότητα της μόναδας δεδομένης της αύξησης των εκπομπών ρύπων στα 30 €/tn CO2 Οι πολιτικοί και οι πολίτες αδιαφόρησαν. Όπως γίνεται τώρα και με τις έρευνες εξορύξεις υδρογονοανθράκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Too little too late. Σχεδιάζουμε το μέλλον, με είκοσι χρόνια καθυστέρηση. 

Όσες παλαιές λιγνιτικές μονάδες και να βγουν εκτός δικτύου η νέα μονάδα θα είναι ζημιογόνα. Πολλοί νομίζουν ότι επειδή ο λιγνίτης είναι Ελληνικός μας κοστίζει λιγότερο. Όχι, μας κοστίζει λιγότερο να παραμείνει θαμμένος ως back up σε κάποια τυχόν ενεργειακή κρίση (απίθανο). Το ερώτημα παραμένει στο τραπέζι. Τι θα κάνουμε με την Πτολεμαίδα 5; Θα ρίξουμε άλλα 500εκ € στον κουβά, και θα τα κλαίμε μαζί με τις νέες ζημιές που θα γεννούνται κάθε έτος λειτουργίας; Ή θα αλλάξουμε τον σχεδιασμό της, σώζωντας και τις θέσεις εργασίας, μετατρέποντας την σε μονάδα λειτουργίας φυσικού αερίου ή ιδανικότερα σε υβριδική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες για να μεταφέρουν στο δίκτυο την «αποθηκευμένη» ενέργεια από τις ΑΠΕ, όπως η μονάδα TESLA στην νότια Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί και άλλη νέα χρηματοδότηση. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια, και όχι να συνεχίσουμε να πέφτουμε πάνω τους. Να σταματάμε το λάθος, όταν γνωρίζουμε ότι είναι λάθος. Να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Η μονάδα θα συνεχίσει ως λιγνιτική, και μετά όλοι θα πέσουν από τα σύννεφα σαν να μην ξέρουν τίποτα, και οι πολίτες θα πληρώνουμε την ζημιά επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς, γιατί εκεί θα μετακυλήσει η ΔΕΗ την οικονομική ζημιά. Και όσον αφορά την επιβάρυνση στο περιβάλλον, ε κλασικά, «εμείς θα σώσουμε τον πλανήτη;». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ