- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ήρθε η ώρα του ΕΝΦΙΑ - Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για τη μείωση του φόρου
ΑΑΔΕ: Από σήμερα το απόγευμα ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ του 2019.
Από τις 7.00 μ.μ. σήμερα, μία μέρα πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, ξεκινά, από την ΑΑΔΕ, σταδιακά, η ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ του 2019.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ φθάνει το 30% για τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη ενώ ανέρχεται σε 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας. Πρόκειται για τις μειώσεις τις οποίες ανακοίνωσε και ψήφισε στη Βουλή η νέα κυβέρνηση υλοποιώντας ένα χρόνο νωρίτερα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τον ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την προθεσμία για την πληρωμή τής πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και της τελευταίας στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.
Τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με τον φόρο που καταβλήθηκε πέρυσι, είναι τα εξής:
- 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
- 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
- 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα απολαύσουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με 3 εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με 4 εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη 18.000 ευρώ κοκ. Στην περίπτωση έγγαμου με δύο εξαρτώμενα μέλη όπου το ένα έχει αναπηρία 80% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν το 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία εφέτος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Στο μειωμένο ποσό του φόρου που θα προκύψει βάσει των νέων διατάξεων θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% βάσει των εξής κριτηρίων:
- Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με 1 παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με 2 παιδιά.
- Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.