Πολιτικη & Οικονομια

Η υποκρισία «εμείς δεν είμαστε ρατσιστές, αυτοί είναι λάθροι»

Θα τους πετάξουμε προσωρινά σε μερικές ασφυκτικά γεμάτες δομές φιλοξενίας, μέχρι να ξαναβγούν στον δρόμο;

Γιώργος Δημακόπουλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χθες στα Εξάρχεια παίχτηκε το τηλεοπτικό έργο «γυναικόπαιδα σε μπλε κλούβες», με διαφορετικούς πρωταγωνιστές «κυνηγούς της ανομίας»

Αν ο Γιάννης Αντετονκούμπο (σε κάποιο κοινωνικό πείραμα) έβγαινε στα φανάρια δήθεν να πουλήσει χαρτομάντιλα, οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα πανηγυρίζουν σε κάθε κάρφωμά του, δεν θα τον αναγνώριζαν και θα τον έβριζαν «γύρνα στη χώρα σου, ρε λαθρομετανάστη» σε μια μπλε κλούβα να τον στείλουν απέλαση.

Στη Λέσβο οι «φιλοξενούμενοι» στα hot spots χώρους πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης έφτασαν τους 11 χιλ. Οι 4 χιλ. ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με τις οικογένειές τους και πληρούν τα κριτήρια για να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα στις δομές φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχουν χώροι για να μεταφερθούν και να μείνουν εκεί. Είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Μέχρι και πριν τις εκλογές αυτοί που γράφαμε για το όνειδος της Ελλάδας στη Μόρια, τη Σάμο, την Αττική, για τους βιασμούς, για τους νεκρούς από το κρύο, ήμασταν πολλοί. Μετά τις εκλογές τα δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ για τα «κολαστήρια» σταμάτησαν, «τώρα όλα είναι καλά», αυτοί που σωστά κατηγορούσαν την απάνθρωπη διαχείριση των εγκλωβισμένων στα νησιά τώρα πρέπει να υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, τώρα πρέπει και αυτοί να υποστηρίξουν ότι «όλα καλά, μην ανοίγουμε πληγές».  Γιατί; Έτσι, χωρίς λόγο, γιατί πρέπει να υποστηρίξουν αυτό που ψήφισαν, ακόμα και όταν κάνει λάθη. Να κάνουν λάθος και αυτοί!  

Μέχρι και τις εκλογές θεωρούσαμε αδιανόητο την απαγόρευση εισόδου σε δημοσιογράφους και φωτογράφους να καταγράψουν τι γίνεται στα hot spots - κολαστήρια. Σκεφτόμουν να ζητήσω από την athensvoice να γίνει ένα φωτορεπορτάζ μετά τις εκλογές, ίσως ότι κάτι να άλλαζε από τη νέα κυβέρνηση. Όμως το καθεστώς απαγόρευσης συνεχίζεται. Στις φυλακές ψυχών των hot spots απαγορεύονται οι δημοσιογραφικές αποστολές. Είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ. Και οι χθεσινοί κατήγοροι κάνουν κολοτούμπες με τους χθεσινούς βωβούς και τυφλούς πρώην «αληλλέγγυους», ότι στα hotspots «όλα καλά, για να μην έρθουν και άλλοι».

Χθες στα Εξάρχεια παίχτηκε ξανά το τηλεοπτικό έργο «γυναικόπαιδα σε μπλε κλούβες», με διαφορετικούς πρωταγωνιστές υπουργούς «κυνηγούς της ανομίας», και ίδιους δύστυχους κομπάρσους εκείνους οι οποίοι διεκδικούν «Είμαστε άνθρωποι, αξίζουμε ένα ασφαλές μέρος να μείνουμε». Και παράπλευρα και τότε και τώρα και αύριο, είμαστε όσοι θα διεκδικούμε μαζί τους «Είμαστε άνθρωποι, είναι άνθρωποι, και αξίζουν ένα ασφαλές μέρος να μείνουν», σταθερά χωρίς κολοτούμπες ανάλογα με το ποιος είναι κυβέρνηση και ποιος αντιπολίτευση. Το show ολοκληρώθηκε πιάσαμε τους «ένοχους», μερικά γυναικόπαιδα χωρίς πατρίδα - χωρίς άσυλο - χωρίς λεφτά - χωρίς σήμερα - χωρίς αύριο, θα τους πετάξουμε προσωρινά σε μερικές ασφυκτικά γεμάτες δομές φιλοξενίας, μέχρι να ξαναβγούν στον δρόμο.

Στην Ελλάδα το υπουργείο μετράει 73 χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς διαμένουν σε διαμερίσματα μόλις οι 25 χιλ. μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ESTIA, και σε ξενοδοχεία σε δωμάτια ξενοδοχείων 8 χιλ. σε πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στις 26 Δομές Φιλοξενίας στην ενδοχώρα άλλοι 20 χιλ. διαβιούν σε σχετικά ανεκτές συνθήκες διαβίωσης, αλλά χωρίς κανένα μέλλον. Και 21 χιλ. είναι όσοι έχουν ξεμείνει στα hot spots στα νησιά σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης που δεν θα ήθελες να γνωρίσεις. Το σύνολο των εγγεγραμμένων μαθητών προσφύγων σε σχολικές μονάδες με ή χωρίς Τάξεις Υποδοχής ανέρχεται σε 12.480. Το 2018 εισήλθαν 47.929 στην ελληνική επικράτεια, ενώ 10.746 έφυγαν είτε στην πατρίδα τους είτε σε χώρες της ΕΕ. Οι αιτήσεις ασύλου το 2018 είχαν καταγραφεί 66.968 αιτήσεις, έναντι 58.642 το 2017, και η διαδικασία εξακολουθεί να είναι αργή. Πόσους είπαμε πρόσφυγες και μετανάστες μετράει το υπουργείο;  

Πριν τις ευρωεκλογές, στις 12 και 19 Απρίλιου (αλλά και παλαιότερα το 2017) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβηκε σε εκκένωση 3-4 καταλήψεων στέγης προσφύγων. Το ίδιο τηλεοπτικά και πανηγυριτζίδικα με αυτές χθες, επίσης χωρίς σχέδιο και χωρίς ανθρωπιά, χωρίς καμία επιμέλεια για τη μεταφορά τους σε χώρους φιλοξενίας. Τότε μετά την εκκένωση της κατάληψης της  Κλαντεστίνα, στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, οι αστυνομικοί  προσήγαγαν τους πρόσφυγες στο τμήμα Αλλοδαπών στο Μαρούσι, και επειδή είχαν τα απαραίτητα χαρτιά, καθώς είχαν κάνει αίτηση ασύλου και βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής, τους άφησαν ελεύθερους. Την επόμενη ημέρα έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη στέγης. Η τότε υπουργός κα Γεροβασίλη δήλωνε: «Η Ελληνική Αστυνομία δρα μεθοδικά και με οργανωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Ήταν μία ακόμα επιχείρηση σε συνέχεια προηγούμενης» και ο τότε τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ κος Χαρακόπουλος δήλωνε «με άλλα λόγια η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, έστησε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου αφήνοντας τη Μονμάρτη της κ. Παπακώστα παραδομένη σε εγκληματικές συμμορίες».

θέλεις να ζήσεις, δεν σου αρκεί να επιβιώνεις. Ακόμη και σε παράνομη κατάληψη στέγης εγκαταλειμμένων κτιρίων. Από την άνεση του καναπέ, είναι εύκολο να λες ότι μετά την κόλαση της Μόριας και της Σάμου θα καθόσουν «φυλακισμένος» στη Μαλακάσα.

Σήμερα αυτοί που τότε διαπίστωναν το αδιέξοδο των τηλεοπτικών εκκενώσεων χωρίς σχέδιο, πανηγυρίζουν για τις δικές τους τηλεοπτικές εκκενώσεις χωρίς σχέδιο, και οι τότε «κυνηγοί της ανομίας» διαμαρτύρονται για τις δράσεις των σημερινών «κυνηγών της ανομίας». Τα θύματα και τότε και τώρα είναι τα ίδια πρόσωπα που ξαναμπαίνουν στα ίδια μπλε λεωφορεία on camera για να επιστρέψουν στην αναζήτηση άλλης στέγης μετά από λίγες ημέρες. Γιατί θέλεις να ζήσεις, δεν σου αρκεί μόνο να επιβιώνεις. Ακόμη και σε παράνομη κατάληψη στέγης εγκαταλειμμένων κτιρίων. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Το ίδιο θα έκανες και εσύ αν ήσουν στη θέση τους. Το ίδιο θα έκανα και εγώ. Από την άνεση του καναπέ, είναι εύκολο να λες ότι μετά την κόλαση της Μόριας και της Σάμου θα καθόσουν «φυλακισμένος» στη Μαλακάσα.

Το κράτος μας έχει αποτύχει στον ρόλο που ανέλαβε να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους και να ενσωματώσει όσους αποφασίσουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Μεγάλο τμήμα από τα λεφτά της ευρωπαϊκής βοήθειας φαγώθηκαν από τους επιτήδειους, οι υποδομές είναι ελάχιστες σε σχέση με τις απαιτήσεις, και έτσι το κράτος μας επιλέγει να «εξαφανίζονται» σε παράνομες καταλήψεις και σε παραπήγματα παρά να φροντίζει για τη διαβίωσή τους ως όφειλε. Η Δ.Φ., ιδιοκτήτρια του κτιρίου της κατάληψης στη Σπύρου Τρικούπη 17 που στέγαζε τους 100 πρόσφυγες από το 2016, είχε εντοπίσει το πρόβλημα to the point, «προφανώς κάποιοι βολεύονται με τις καταλήψεις, που καλύπτουν την ανικανότητα διαχείρισης προβλημάτων όπως το προσφυγικό». Γιατί οι χώροι φιλοξενίας είναι μακριά από τις πόλεις και όσοι στεγάζονται εκεί είναι αποκομμένοι από τη ζωή, «φυλακισμένοι» στην απομόνωση εκτός του κοινωνικού ιστού σε συνθήκες γκέτο. Γιατί το κράτος μας (κυβερνήσεις ΝΔ και Σύριζα) απέτυχε. Γιατί αντί να φτιάξει πολλές μικρές ανοιχτές δομές φιλοξενίας 10-15 ατόμων σε χώρους εντός των πόλεων, επέλεξε την απομόνωσή τους σε στρατόπεδα αντίστοιχα της Αμυγδαλέζας για να μην τους βλέπουμε δίπλα μας.

Και τώρα αντί να διεκδικούμε να φτιάξουμε νέους χώρους άμεσα, που να μπορούν να μεταφέρουν τις οικοσκευές τους και τις ζωές τους και να πάνε να ζήσουν εκεί, φωνάζουμε ότι δήθεν θα μεταφερθούν σε κάποιους χώρους φιλοξενίας που δεν χωράνε άλλους για να «λιάζονται». Και αντί να ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για όσους έχουν ζητήσει άσυλο και χαρτιά παραμονής και όχι να περιμένουν έναν χρόνο για τη συνέντευξη, τους λέμε λάθρους. Ανθρωποι είναι, άνθρωποι είμαστε, δεν είναι σκουπίδια, οφείλουμε να τους δώσουμε συνθήκες διαβίωσης που θα επιζητούσαμε και εμείς αν βρισκόμασταν στη θέση τους.

Η τηλεόραση και τα social media φτιάχνουν την πραγματικότητα που θέλεις να δεις από την ασφάλεια του καναπέ σου. Αλλά όχι για τους δυστυχείς κομπάρσους της καθημερινής αγωνίας για επιβίωση. Ξεκουράσου, τα Εξάρχεια είναι ξανά «καθαρά» (για λίγο) όπως και τον Απρίλιο, καμάρωσε για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που ψηφίζεις, γράψε μερικά σχόλια μίσους για τους «λάθρους», το ξέρεις ότι «εσύ δεν είσαι ρατσιστής, αυτοί είναι λάθροι», σε λίγο έχει ματσάκι στην plasma τηλεόρασή σου τον «λάθρο» Αντετονκούμπο για να πανηγυρίσεις υπερήφανος με το εθνόσημο, εσύ και εγώ και άλλοι είμαστε τυχεροί δεν θα γίνουμε «λάθροι» ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας, έχουμε ευρωπαϊκή ταυτότητα που μας επιτρέπει τη μετακίνηση χωρίς να μας συλλαμβάνουν για «λάθρους».  Όσα μπλε λεωφορεία και αν γεμίσουμε με «λάθρους» στα επόμενα χρόνια η οικονομική και η κλιματική μετανάστευση προς την Ευρώπη θα αυξηθεί λόγω του υπερπληθυσμού, και η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι ανέτοιμες όσο οι πολίτες βαυκαλιζόμαστε ότι δικαιωματικά ζούμε σε ένα απόρθητο φρούριο.