- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Guardian: Τέλος το κάπνισμα στην ελληνική Βουλή μετά από 9 χρόνια
Το άρθρο υπογραμμίζει την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης στους θεριακλήδες
Τα μεταλλικά σταχτοδοχεία που κοσμούν τον προθάλαμο του καφενρίου του κοινοβουλίου, αφαιρούνται τελικά, αναφέρει άρθρο του Guardian.
Στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που ναι μεν ελήφθη πριν από εννέα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε καν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της στον Guardian η Χελένα Σμιθ, επισημαίνοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή
«Έως πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το σκέφτονταν και πολύ να ανάψουν ένα τσιγάρο στους επιβλητικούς χώρους του Κοινοβουλίου. Τόσο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια, ώστε μία πυκνή ομίχλη καπνού κάλυπτε το καφέ του κτηρίου, λίγα μέτρα από τον χώρο όπου οι βουλευτές είχαν ψηφίσει κάποτε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αυτής, οι βουλευτές υποχρεώνονται τελικά να την τηρήσουν».
«Ούτε έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φανατικός αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία άλλη κυβέρνηση: να επιβάλει την απαγόρευση που ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να επιβάλει πριν από μια δεκαετία», αναφέρει το άρθρο και παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 27% του πληθυσμού είναι καπνιστές. «Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας της Eurostat, έστω και αν τα ποσοστά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», σημειώνει η Χελένα Σμιθ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, είναι αποφασισμένος και επιμένει πως οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, η απαγόρευση θα επιβληθεί σε υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.
«Ο Κυριάκος είναι φανατικός αντικαπνιστής. Όλοι διστάζουν να καπνίσουν μπροστά του. Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αλλά και προσωπική υπόθεση», δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή από το κόμμα.
Η Χελένα Σμιθ υπογραμμίζει την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης στους θεριακλήδες - «σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» - σημειώνοντας μάλιστα το περιστατικό με τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε κάνει έξαλλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όταν απαθανατίστηκε να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξηςΤύπου.
«Σε πλήρη αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη με καπνιστές που δεν δίσταζαν να ανάψουν δημόσια τσιγάρο. Η αποκορύφωση αυτής της αντικομφορμιστικής τάσης ήρθε όταν ο Παύλος Πολάτης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.
Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένονται τσουχτερά (από 50 ευρώ έως 500 για τους παραβάτες και επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση επαναλαμαβνόμενων παραβιάσεων από επιχειρήσεις), παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί στους βουλευτές, λόγω της ασυλίας τους. «Εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.