Πολιτικη & Οικονομια

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Κλειστές οι λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν πιο φθηνά

Ο υπουργός εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «υποκριτική στάση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης/©INTIMENEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μείωση λιγνιτικών μονάδων και εθελούσια έξοδο, το σχέδιο εξυγίανσης Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και εθελούσια έξοδο των εργαζομένων σε αυτές, όπως και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων».

Και πρόσθεσε: «Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -είναι πολιτική της ΕΕ αυτό- ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά. Οι εθελούσιες έξοδοι, λοιπόν, έχουν να κάνουν και με την απο-λιγνιτοποίηση, αλλά και φυσικά με το μεγαλύτερο σε ηλικία προσωπικό.

Ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε: «Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Άλλωστε, έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν πετυχημένα μοντέλα εθελούσιας εξόδου, από τα οποία οι εργαζόμενοι βγήκαν ωφελημένοι. Σας θυμίζω και την περίπτωση της Ολυμπιακής, αλλά -για να μη μιλώ για κάτι που έκανα εγώ- και το μοντέλο Βουρλούμη στον ΟΤΕ».

Βέλη κατά ΣΥΡΙΖΑ για την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ

Ο υπουργός καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ευθύνες φέρουν και οι θεσμοί.

«Ως Νέα Δημοκρατία προειδοποιήσαμε επανειλημμένα για το θέμα της ΔΕΗ. Αλλά το πρόβλημα, τώρα που το ζω από μέσα, είναι ακόμα χειρότερο» είπε και εκτίμησε ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να απαξιωθεί η εταιρεία.

«Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών. Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ, θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί» υποστήριξε.

Και κατέληξε: «Είναι άκρως υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αυτοί ιδιωτικοποίησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, δεν τους ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς, αλλά τους ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής;».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ