Πολιτικη & Οικονομια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ΝΔ

Με 158 ΝΑΙ στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε τις δευτερολογίες Μητσοτάκη-Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/©INTIMENEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 158 ΝΑΙ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, το βράδυ της Δευτέρας η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ψήφισαν 300 βουλευτές, με τους 158 του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίζουν ΝΑΙ και τους 142 της αντιπολίτευσης ΟΧΙ.

Η σημερινή διαδικασία περιελάμβανε ομιλίες υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών, καθώς και τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει τελευταίος στο βήμα της Βουλής και να ακολουθεί η ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς. Σας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να χάσω ούτε μια μέρα για να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών», τονίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα» και υπενθυμίζοντας ότι «ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι με άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης ξεμπλοκάρουν τα χρήματα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, τα οποία «λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/©INTIMENEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύατε... Δεν νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη... Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο». Κάλεσε, μάλιστα, στη δευτερολογία του την κυβέρνηση της ΝΔ να απαντήσει: «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας;».

Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος/©INTIMENEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Από τη μεριά της η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση ΝΔ, ενώ αμφισβήτησε ανοιχτά το γεγονός ότι οι μειώσεις των φόρων οδηγούν σε επενδύσεις.

Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για καταστολή από πλευράς της ΝΔ των πραγματικών ελευθεριών του λαού, ενώ στάθηκε με επικριτικό τρόπο στη «στρατηγική συμμαχία» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας/©INTIMENEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) η «επιστροφή στην κανονικότητα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΝΔ δεν ισχύει, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μνημονιακή εποχή (στη χρεοδουλοπαροικία, όπως είπε χαρακτηριστικά).

Γιάνης Βαρουφάκης
Γιάνης Βαρουφάκης/©INTIMENEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε στη ΝΔ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Κυριάκος Βελόπουλος
Κυριάκος Βελόπουλος/©INTIMENEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ