- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη χρεοδουλοπαροικία
«Μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που καθιστά άπιαστο στόχο την επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη χρεοδουλοπαροικία, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, εκτιμώντας ως αναπόφευκτη τη ρήξη με τους εταίρους.
Για μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που καθιστά άπιαστο στόχο την επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ρήξη με τον ελληνικό λαό, ως απόρροια των παροχών που έχει εξαγγείλει και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ] ξεκαθάρισε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων, αλλά για να τον θάψουμε».
Την ίδια ώρα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα μεγάλης αξίας και να εισάγει την μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις στο 50%.
Αναφερόμενος στην «επιστροφή στην κανονικότητα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν αυτό αλλά ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μνημονιακή εποχή (στη χρεοδουλοπαροικία, όπως είπε χαρακτηριστικά).
«Δημοσιονομικά οι εξαγγελίες σας - οι παροχές - είναι 1,8-1,9 δις ευρώ. Αν προσθέσετε και τις δαπάνες που θα κάνετε με προσλήψεις που καλώς θα τις κάνετε βγάζει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 στα μέσα του 2020 στο 1,5% ενώ έχετε δεσμευτεί το 3,5%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι η ρήξη με τους εταίρους θα είναι αναπόφευκτη λόγω αδυναμίας επίτευξης στόχων.
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος «πρέπει οι καθαρές επενδύσεις να αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», κάτι το οποίο -τόνισε- δεν έχει γίνει ποτέ.
Παράλληλα, χειροκρότησε την πρόθεση της κυβέρνησης να παράσχει την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικών τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει υπό προϋποθέσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.