Πολιτικη & Οικονομια

Στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Ήταν προγραμματισμένο να πάει χτες, αλλά λόγω των γεγονότων στη Χαλκιδική αναβλήθηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άφιξη Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν προγραμματισμένο να πάει χτες, αλλά λόγω της Χαλκιδικής αναβλήθηκε η συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως

Το υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση με την υπουργό Νίκη Κεραμέως ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες, αλλά λόγω των τραγικών γεγονότων στη Χαλκιδική αναβλήθηκε.

Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι άκρως συμβολικός ως προς τις προτεραιότητές του. Στην Παιδεία δεν είναι μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα αφορά στο επιτελικό κράτος, αλλά και τα πρότυπα σχολεία, η αναβάθμιση της ειδικήςαγωγής, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κτλ. Ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες και καινοτομίες που φέρνει η νέα κυβέρνηση.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξεκινώ τον κύκλο επισκέψεών μου από το υπουργείο Παιδείας, είπε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στον εφαρμογή του σχεδίου μας για μια ποιοτική δημόσια παιδεία, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η παιδεία αποτελεί για τον ίδιο αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.

Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός έκανε έναν θερμό εναγκαλισμό στην κυρία Κεραμέως, γυρίζοντας προς τους δημοσιογράφους είπε χαμογελώντας: «Όταν λέμε εννέα, εννοούμε εννέα».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε προς το γραφείο της υπουργού όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για την Παιδεία, με τη συμμετοχή της υπουργού κ. Κεραμέως, της υφυπουργού για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής Σοφίας Ζαχαράκη και του υφυπουργού για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Βασίλη Διγαλάκη, καθώς επίσης και του Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του.

Κατά την υποδοχή ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος όμως στη συνέχεια αποχώρησε.

Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βασικές στρατηγικές επιλογές, οι στόχοι και οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης διαμορφώνονται ως εξής:

Στρατηγικές Επιλογές

Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων

Στόχοι

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο

Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.

Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου - Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.

Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.

Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων

Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενίσχυση ειδικής αγωγής.

Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.

Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ