- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση Prorata: Στο 13% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Στην εκτίμηση φαίνεται να προκύπτει επτακομματική Βουλή
Προβάδισμα στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καταγράφει η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της ProRata.
Ισχυρό προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση της Prorata που διενεργήθηκε για το newpost.gr από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Prorata, στην εκτίμηση φαίνεται να προκύπτει επτακομματική Βουλή με τα κόμματα να λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Η διαφορά αυτή, εμφανίζεται διευρυμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata, που είχε δημοσιευτεί στις 22 Ιουνίου, όπου η ΝΔ συγκέντρωνε 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6%, ΚΚΕ 5%, Χ.Α. 3,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%, ΜΕΡΑ25 3%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό 3,5%.
Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή συμμαχική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.
Η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Prorata συνοψίζεται στα εξής σημεία:
- Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας παράλληλα εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.
- Οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
- Σχετική σταθεροποίηση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά που σημείωσαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
- Σημαντική συμπίεση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
- Εμφάνιση δύο νέων κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25, με σημαντικές πιθανότητες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
- Ραγδαία υποχώρηση ή και εξαφάνιση κομμάτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παπαστεργίου: «Η ΤΝ χρειάζεται κανόνες που προστατεύουν τους πολίτες και απελευθερώνουν την καινοτομία»
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
Τι πρέπει να προσέξει πριν αποδεχτείτε αλλαγή στους όρους της μίσθωσης
Η επιλογή των σχολικών μονάδων καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο περιοδικό Fortune Greece
Oι υπαχθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διαδοχής
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι καθοριστικές
«Έχουμε ολιγωρήσει να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ελληνικό Μετρό και κατοίκων της περιοχής
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στην αρχειοθέτηση των υποθέσεων των 7 βουλευτών της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις
«Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η περιουσία μου δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα τετραγωνικό εκατοστό»
Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα
Με 15 η Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Αναδεικνύεται όλη η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση υποδίκων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.