Πολιτικη & Οικονομια

Μάγκυ Δούση - Ιώαννα Λυτρίβη: Δύο νέες υποψήφιες για τη Βουλή απαντούν

Τι θα έλεγες σε κάποια συνομήλική σου που έχει φύγει στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα;

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μάγκυ Δούση και Ιωάννα Λυτρίβη διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και εξηγούν γιατί στο debate του athensvoice.gr

Μάγκυ Δούση, υποψήφια Βουλευτής Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου και ολοκληρώνει τις σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει έρευνες κι εργαστεί στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον ευρωπαϊκό χώρο. Αργότερα σταδιοδρόμησε ως στέλεχος επιχειρήσεων μάρκετιγκ και επικοινωνίας, αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από το 2015 είναι Ειδική Σύμβουλος του υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Υπουργού Επικρατείας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

Πώς θα πείσεις κάποιον να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Αν είσαι νέος/α εργαζόμενος/η αρκεί να αναλογιστείς ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό σου κατά 11% και κατήργησε τον υποκατώτατο και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση 7,5% το 2019 και 7,5% το 2021. Αν είσαι ιδιωτικός/η υπάλληλος θα σου μιλήσω για το πως καταφέραμε μέσα σε μια χρονιά οι εργαζόμενοι που πληρώθηκαν υπερωρίες να αυξηθούν από 177.000 σε 371.000 και στόχος μας είναι να μην υπάρξει ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας. Αν είσαι άνθρωπος που αγαπάς την ελευθερία θα σου μιλήσω για τα δικαιώματα που χιλιάδες άνθρωποι απέκτησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και αν είμαστε πάλι κυβέρνηση θα προχωρήσουμε στη θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν είσαι ανασφάλιστος θα σου θυμίσω πως μέχρι το 2015 δεν είχες δικαίωμα στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τώρα έχεις. Ακόμα κι αν είσαι άνθρωπος που δίνεις περισσότερη βάση στους αριθμούς, θα σου πω ότι το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ρεκόρ 12ετιάς σε ξένες άμεσες επενδύσεις και με τον ίδιο τρόπο που κατάφερε αυτό το ρεκόρ, θα τις διπλασιάσει την επόμενη 5ετία. Αν είσαι ανάπηρος/η θα σου θυμίσω πως μαζί παλέψαμε και καταφέραμε με τον νόμο 440/2016 να καθιερωθεί το ποσοστό 15% για τα άτομα με αναπηρία και μέλη τω οικογενειών τους σε όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μαζί καταφέραμε την αναγνώριση της νοηματικής. Αν είσαι άνεργος/η, θα σου πω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας (8 ποσοστιαίες μονάδες) που έχει καταφέρει ποτέ μεταπολιτευτική κυβέρνηση και με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσει άλλες 500.000 νέες θέσεις την επόμενη 4ετία.

Και γιατί να ψηφίσει κανείς την Μάγκυ Δούση για βουλευτή;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου νοιάζομαι και παλεύω για το δίκιο προσπαθώντας να στέκομαι πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Στο σχολείο για ένα καλύτερο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, στο Πανεπιστήμιο για την ενίσχυση του και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, αργότερα για την κλιματική αλλαγή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ανήκω στους πολλούς που η ζωή δεν τους χάρισε τίποτα, αλλά δε νιώθω ότι μου χρωστάει. Πάλευα κα παλεύω για όλα. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι εάν εκλεγώ, θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να εκπροσωπήσω όσο το δυνατόν καλύτερα  όσους επιζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, περισσότερα δικαιώματα, ελευθερία και αξιοκρατία προσπαθώντας να αποκαταστήσω την ποιότητα της σχέσης πολιτών και πολιτικής.

Γιατί πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;
Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα μας από την εσωστρέφεια  αναδεικνύοντας τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη. Πριν τη πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα και στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης,  η χώρα μας απασχολούσε τη διεθνή κοινότητα μόνο για θέματα που τη δυσφημούσαν. Από το 2015, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στον κόσμο ως η χώρα που στάθηκε αλληλέγγυα σε χιλιάδες πρόσφυγες συνανθρώπους μας και αυτό πρέπει να μας κάνει όλους υπερήφανους. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός που τόλμησε να επιλύσει εθνικά ζητήματα τα οποία ταλάνιζαν την εξωτερική μας πολιτική μειώνοντας τη θέση της χώρας μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως το «Μακεδονικό». Για αυτή τη γενναία απόφαση να πάρει πάνω του ένα τέτοιο εθνικό θέμα είναι τώρα υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης και δικαίως. Αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο θάρρος του όσον αφορά πολλά άλλα θέματα τα οποία αν και δεν είχαν κανένα δημοσιοοικονομικό κόστος καμία άλλη πολιτική δύναμη, όσο φιλελεύθερη κι αν ήθελε να λέγεται, δεν τα προχώρησε και  όταν επιτέλους έφτασαν στην βουλή δεν τα ψήφισε.. Παρόλο το πολιτικό κόστος, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που έκανε πράξη τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Ποιο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση;
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από θεσμικές τομές. Υπάρχει ένας πλούτος προτάσεων που παρήχθησαν εκ του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως ο νόμος περί ευθύνης των Υπουργών και η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό , η ηλεκτρική ενέργεια και τα δίκτυα διανομής τους,  η θεσμική αναβάθμιση του δικαιώματος στην υγεία. Η υγεία αναγνωρίζεται ρητά ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι απλά ως κρατική υποχρέωση μέριμνας κι αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές παροχές υγείας βάσει Συντάγματος.  Παράλληλα, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αμέσως στη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά απρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις και την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Τι θα έλεγες σε κάποια συνομήλική σου που έχει φύγει στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα;
Ανήκω σε μια γενιά, που, στο ξεκίνημα του αγώνα της για δουλειά και προκοπή, βρήκε μπροστά της το «τείχος των μνημονίων». Πολλοί φίλοι/ες  και συμφοιτητές/τριες μου μετανάστευσαν προκειμένου να βρουν δουλειά. Άλλοι ήθελαν να μεταναστεύσουν, άλλοι αναγκάστηκαν. Απευθυνόμενη σε όσους αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα μας, θα τους πω πως μέσα σε 4 χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε 380.000 νέες θέσεις εργασίας και νομοθετώντας παρεμβάσεις καταπολέμησης της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, άρα δημιουργήσαμε 380.000 νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση επιδότησε στοχευόμενα προγράμματα για νέους/ες επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, αφού οι άνθρωποι που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν είναι κυρίως νέοι και νέες επιστήμονες. Παράλληλα, καταφέραμε οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα να ανέλθουν σε 3,6 δις. Γνωρίζω πως έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα, αλλά ποτέ ξανά από το 2010 και μετά οι συνθήκες δεν ήταν καλύτερες για να ζήσει και να δημιουργήσεις στη χώρα μας.

Ιωάννα Λυτρίβη, υποψήφια Βουλευτής στην Αρκαδία με τη Νέα Δημοκρατία
Γεννήθηκε και έζησε στην Τρίπολη έως 6 ετών. Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκε Αθηναία, γιατί η αναφορά της ήταν πάντα «το χωριό», το Κορακοβούνι Κυνουρίας, από το οποίο κατάγονται οι γονείς της. Εκεί καλοκαίρια, Χριστούγεννα, Πάσχα, σαββατοκύριακα, φίλοι, συγγενείς, γιορτές, ανεμελιά. «Πίσω» στην Αθήνα, Λύκειο Αναβρύτων, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, και έπειτα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταπτυχιακό και οσονούπω διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη. Εργάζεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης, ενώ πριν το 2011 ήταν επιστημονική υπεύθυνη σε δομές δια βίου μάθησης. Σήμερα, είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην περιφέρεια Αρκαδίας.

Πώς θα πείσεις κάποιον να ψηφίσει ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου;
Στο μυαλό μου είναι πολύ απλό: αν δεν συμμετέχεις, δεν μπορείς να ασκείς κριτική. Η συμμετοχή, η ψήφος και η δημιουργική κριτική είναι κεντρικοί πυλώνες της δημοκρατίας. Όποιος, λοιπόν, θέλει να καλείται δημοκρατικός πολίτης, πρέπει την Κυριακή 7 Ιουλίου να πάει ως την κάλπη και να εκφραστεί. Να εκφραστεί ελεύθερα και να συμμετάσχει με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. 

Και γιατί να ψηφίσει κανείς την Ιωάννα Λυτρίβη για βουλευτή;
Γιατί έχει όρεξη για δουλειά και καλή πρόθεση. Γιατί κάνει την αυτοκριτική της καθημερινά, ενίοτε πολύ αυστηρά, και τολμά να κοιτά τους ανθρώπους στα μάτια. Γιατί αγαπά τον τόπο της με πάθος, και, γενικά, παθιάζεται με ό,τι καταπιάνεται. Αυτά, μου έρχονται ως αυτόματες σκέψεις, μιλώντας για τον εαυτό μου, αλλά δεν είμαι καλή σε αυτό. Προτιμώ τις πράξεις και μέσα από αυτές να κερδίζω, αν μπορώ, την εκτίμηση των άλλων.

Γιατί πρέπει να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο επόμενος πρωθυπουργός;
Η εξουσία πρέπει στην Ελλάδα να αλλάξει ήθος και ύφος, μας κούρασαν οι παλαιοκομματισμοί και οι επιστροφές στο παρελθόν, το πελατειακό και το μικροπολιτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει και συμβολίζει αυτή τη στροφή, την αλλαγή παραδείγματος. Εξάλλου, αυτός ο αέρας τον έφερε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στο κατώφλι της Πρωθυπουργίας. Είναι το πρόσωπο της νέας εποχής, που εμπνέει στον Έλληνα τη σταθερότητα και την αξιοπιστία, την προσμονή ότι η εμπιστοσύνη στην πολιτική μπορεί να επανέλθει, μετά από μια περίοδο καθολικής σχεδόν απονομιμοποίησης.

Ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση;
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη εξαγγείλει τα 3 πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα πάρει την εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες. Το πρώτο αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της Κυβέρνησης, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και το τρίτο αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω πως αυτά τα τρία νομοθετήματα μαζί με ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας θα αποτελούσαν ένα καλό πρώτο δείγμα γραφής της νέας Κυβέρνησης.

Τι θα έλεγες σε κάποια συνομήλική σου που έχει φύγει στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα;
Σέβομαι πολύ τους ανθρώπους της ηλικίας μου που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη καθημερινότητα μακριά από την Ελλάδα. Τους θαυμάζω, για να είμαι ακριβής. Και αυτό, γιατί τόλμησαν να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες μιας ξένης χώρας, να αποχωριστούν αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες, να αποδείξουν ότι αξίζουν να έχουν μια θέση σε ένα περιβάλλον αγνώστων. Την τελευταία δεκαετία έφυγαν από τη χώρα σχεδόν 500.000 νέοι άνθρωποι, προσοντούχοι νέοι, άξιο ανθρώπινο δυναμικό. Αν αυτοί οι άνθρωποι επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, θα τους έλεγα με βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αγωνιστεί για να έχουν μια καλύτερη ζωή εδώ. Με ισχυρούς θεσμούς, ανταγωνιστική παιδεία, αξιοκρατία. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με όρους έξυπνης εξειδίκευσης και καινοτομίας, και με προαγωγή και στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και με δομικές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο φιλικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα εξασφαλίζει γόνιμο έδαφος για επενδύσεις. Σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, άνθρωποι με διάθεση για δουλειά και εμπειρίες. Γι’ αυτό θα τους παρότρυνα να το τολμήσουν και να επιστρέψουν.