Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν: Οι παροχές Τσίπρα απομακρύνουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%

Στη δημοσιότητα η 3η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipra.jpg

Καμπανάκι από Κομισιόν για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των παροχών Τσίπρα στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) φέτος και τα επόμενα χρόνια το δημοσιονομικό κόστος των παροχών Τσίπρα. Αυτό επισημαίνεται στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, την οποία έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Στο κείμενο ξεκαθαρίζεται πως τα μέτρα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ορισμένες από τις παροχές «ακυρώνουν» μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, επηρεάζοντας δημοσιονομικούς στόχους, ενώ δίνεται έμφαση και στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη λεγόμενη «13η σύνταξη», τις 120 δόσεις, τη μείωση σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ και τις συντάξεις χηρείας (σ.σ. ακύρωση της προηγούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων).

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι «η μεταρρυθμιστική δυναμική έχει μειωθεί τους περασμένους μήνες» στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να μην χαθεί η σημαντική πρόοδος των τελευταίων ετών» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι καθώς η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος, ύψους 180% ΑΕΠ, είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες για την έξοδο στις αγορές και υπάρχει «λίγος χώρος για λάθη». 

Μέτρα προς τη λάθος κατεύθυνση

Στην έκθεσή της η Κομισιόν γνωστοποιεί ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών Τσίπρα για το 2020 στο 0,6% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ), ωστόσο σημειώνει ότι δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση των μέτρων αυτών, καθώς δεν έχουν νομοθετηθεί στη Βουλή.

«Στις 15 Μαΐου, μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές υιοθέτησαν ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και εξής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή 13ης σύνταξης και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας» τονίζεται στην έκθεση.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης/©INTIMENEWS/European Union

Οι θεσμοί εκφράζουν ενστάσεις για τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία έως και 120 δόσεις, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι έρχεται σε «σύγκρουση» με προηγούμενες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. «Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών… Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε».

Για τη λεγόμενη «13η σύνταξη» και τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας οι θεσμοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μέτρα που «ακυρώνουν» αλλαγές που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι τα μέτρα αυτά αναμένεται να αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, η οποία είναι ήδη η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ