Πολιτικη & Οικονομια

Πρόωρες εκλογές: Προς παράταση για δηλώσεις και 120 δόσεις

Δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους τα έσοδα να αποκλίνουν από τον στόχο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
forologiki-dilosi
Εφορία © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Aναμένεται παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, την πληρωμή των φόρων αλλά και τις 120 δόσεις.

Αβεβαιότητες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργούν οι επερχόμενες εκλογές καθώς αναμένεται να παρατείνουν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, την πληρωμή των φόρων αλλά και την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στις 120 δόσεις. 

Όπως τονίζει η Καθημερινή, δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους τα έσοδα να αποκλίνουν από τον στόχο που έχει τεθεί, κάτι που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, δεδομένου ότι οι προεκλογικές παροχές του 2019 βασίστηκαν στο υπερπλεόνασμα το οποίο θα προέλθει κυρίως από τον τομέα των εσόδων.

Παράταση σε δηλώσεις, 120 δόσεις -Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η οποία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθεί έως την 15η Ιουλίου. Στην περίπτωση που δοθεί δεύτερη παράταση έως τα τέλη Ιουλίου, ενδεχομένως να αλλάξει και η ημερομηνία πληρωμής του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.729.364 δηλώσεις (που αντιστοιχούν σε 2.386.616 εκκαθαριστικά σημειώματα), αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2018.

Η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις λήγει στις 28 Ιουνίου. Οι εκλογές όμως θα μεταθέσουν την καταληκτική ημερομηνία πολύ πιθανόν κατά ένα μήνα γεγονός που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, με βάση τον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης, η βεβαίωση του φόρου θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αναγκάσει την ΑΑΔΕ να καθυστερήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα γίνει στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία ενδεχομένως τον Ιανουάριο του 2020.

Τέλος, σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση δεν σκοπεύει να αναστείλει το ελεγκτικό της πρόγραμμα και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινώσει το καλοκαιρινό επιχειρησιακό σχέδιο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ