Πολιτικη & Οικονομια

Είναι ήττα ΣΥΡΙΖΑ, είναι και στρατηγική

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
393668_1_1.jpg

Η προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα και το αποτέλεσμα των εκλογών που οδηγεί σε μεγάλη πίεση τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που τα exit polls επιβεβαίωναν πεισματικά το μη τυχαίο των τελευταίων δημοσκοπήσεων και τη ατμόσφαιρα που διαισθανόμασταν όλοι στην προεκλογική περίοδο, μερικοί επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για μακριά νύχτα, και άλλοι κρύβονταν πίσω από την αμφισβήτηση της στρατηγικής ήττας. Λες και αυτό έχει τη πρώτιστη σημασία.

Η διαφορά των σχεδόν 10 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτη και όπως να περιστρέψεις τα πράγματα μία μεγάλη ήττα της κυβέρνησης. Το αν είναι στρατηγική ή όχι είναι ένα ζήτημα αρκετά υποκειμενικό. Είναι βέβαια και στρατηγική ήττα αν σε υποχρεώνει να πας σε εκλογές, και θα ήταν ακόμη πιο στρατηγική αν το ΚΙΝΑΛ είχε διψήφιο νούμερο και αποδείκνυε έτσι, ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί κεντροαριστεράς, προοδευτισμού και σοσιαλδημοκρατίας πάει στον βρόντο. Η εκβιαστική και πολιτικάντικη, πρόταξη οικονομικών μέτρων της τελευταίας στιγμής, αποδοκιμάζονται ηχηρά.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή χαλαρότητα των Ευρωεκλογών που δεν είναι αναμέτρηση που δίνει κυβέρνηση, η ψυχολογική αναγωγή οδηγεί σε διαφορά ακόμη και μεγαλύτερη του 10% σε εθνικές εκλογές, και σε περαιτέρω ενδυνάμωση του προοδευτικού και σοσιαλδημοκρατικού μετώπου με επίκεντρο του ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ αυξάνει με σταθεροποιητικές τάσεις τις δυνάμεις και έχει τη μεγάλη ευκαιρία για διψήφιο ποσοστό, αλλά πετυχαίνει αυτήν την στιγμή και τον εθνικά πολύτιμο στόχο για τη δημοκρατία να εξοβελίσει και να απομακρύνει την Χρυσή Αυγή, να βρίσκεται στο κεντρικό κάδρο της πολιτικής σκηνής. Ταυτόχρονα τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, καταργούν μέχρι ενός σημείου τις προσχηματικές φιοριτούρες του ΣΥΡΙΖΑ για τις δήθεν προοδευτικές γέφυρες. Ωστόσο για να ηγεμονεύσει σε αυτόν το χώρο ο λόγος του πρέπει να γίνει πιο ιδεολογικός, πιο υπερβατικός και πιο στοχευμένος. Τη μάχη της ιδεολογίας και της κεντροαριστεράς την χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση. Το επόμενο διάστημα αυτό το αφήγημα θα καταρρεύσει και το ΚΙΝΑΛ έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην συσπείρωση του κεντροαριστερού χώρου. Τα μικρά κόμματα, και συγκεκριμένα το κόμμα Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση εμφανίζονται ενισχυμένα κρατώντας στην επικαιρότητα ένα ξέπνοο και γραφικό κλίμα της πλατείας των Αγανακτισμένων.

Το αποτέλεσμα οδηγεί σε μεγάλη πίεση τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οδηγεί στην υιοθέτηση της λύσης των πρόωρων εκλογών. Και αυτό είναι προσωπική ήττα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Εξάλλου το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο, τίποτα δεν άλλαξε από πέρυσι. Ακόμη και για την αντιπυρική προστασία και την θερινή περίοδο, όλα είναι απαράλλακτα ίδια. Ο κίνδυνος για ένα νέο Μάτι θα ήταν εφιάλτης για την κυβέρνηση. Και δυστυχώς αν συνέβαινε, η επιχειρησιακή γύμνια θα ήταν εξίσου απογοητευτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει. Έτσι κι αλλιώς δεν κυβερνούσε αλλά κορόιδευε. Μαθητευόμενοι μάγοι ήταν πάντα. Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές λοιπόν. Και αν δεν συνέβαινε απλώς θα παρατείνονταν μία εκκρεμότητα που θα ζημίωνε τη χώρα οικονομικά, αναπτυξιακά, προοπτικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.