Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Δεν γυρίζουμε πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου

«Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018 είναι μια χώρα κυρίαρχη και ελεύθερη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ

«Δεν γυρίζουμε πίσω στα σκοτεινά χρόνια του ΔΝΤ. Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο

Απευθυνόμενος στον «δημοκρατικό λαό της Κρήτης», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη συμμετοχή του κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου λέγοντας ότι "η σημερινή συγκλονιστική παρουσία τους είναι παρουσία βγαλμένη από άλλες δεκαετίες, που θυμίζει τη δεκαετία του ‘80 και είναι μήνυμα, το εισιτήριο νίκης".

«Σήμερα εσείς δίνετε το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι βιάστηκαν να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο και να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Είπε ότι μέσα σε 20 μέρες από τότε που βρέθηκε στην Κρήτη έως σήμερα το κλίμα άλλαξε, αναποδογύρισε και σε κάθε γωνιά της πατρίδας «παίρνουμε μήνυμα νίκης».

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία

«Σήμερα μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας πω: Χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, τα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολίασε ότι ο δρόμος ήταν δύσκολος, ότι «τα βάλαμε με θεριά ανήμερα, με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία» που ήθελαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι, όπως είπε. Αναφερθείς στον «αναγκαστικό συμβιβασμό» του καλοκαιριού του ’15, είπε ότι "ποτέ δε ξεχάσαμε το στόχο μας: Να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας τη θηλιά των μνημονίων". Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης κάθε μέρα από τότε, σημείωσε, «να στηρίξουμε τον κόσμο που υπέφερε, να στήσουμε το κοινωνικό κράτος στα πόδια του, να κόψουμε τις μίζες, τις ρεμούλες, τη διαφθορά».

«Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018, είναι μια χώρα κυρίαρχη και ελεύθερη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της. Το ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες, οι εκβιασμοί τους και τα καταστροφικά σχέδια τους, δεν είναι πια εδώ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το καταφέραμε ενώ παράλληλα δώσαμε και κερδίσαμε σκληρές μάχες για τους πολλούς, που τότε φαίνονταν χαμένες, μέσα σε καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας, μάχες απέναντι στους δανειστές», υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την παιδεία.

Να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο, την Ελλάδα της συντήρησης

«Κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές που έδινε ανάσα στους πολλούς, μας έκανε να πιστεύουμε ότι πράξαμε σωστά που μείναμε να δώσουμε τη μάχη, που δεν το βάλαμε στα πόδια», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι γι' αυτό «η Αριστερά που δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες, όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας». Έγινε ένα, είπε, με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το '81, «με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα», «με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

«Για αυτό και σήμερα συναντιόμαστε όλοι μαζί στην Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε, για να σημειώσει ότι «σήμερα στο Ηράκλειο, στη κεντρική του πλατεία, είναι το μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο». «Το προσκλητήριο της δημοκρατικής παράταξης, προσκλητήριο νέας μεγάλης νίκης του λαού μας για να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο, την Ελλάδα της συντήρησης, την Ελλάδα της ολιγαρχίας, όσους επιθυμούν να μας γυρίσουν πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων», τόνισε.

Οι θετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που μπόρεσε να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του ’18, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της εξέλιξης για τη χώρα.

Θύμισε μεταξύ άλλων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου, την κατάργηση της περικοπή στις συντάξεις και τις αυξήσεις για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την επαναφορά του 1-1 στο Δημόσιο. Έτσι, είπε, στην υγεία δρομολογήθηκαν ήδη 19.000 προσλήψεις προσωπικού με σχέδιο για άλλες 10.000 στα επόμενα 4 χρόνια και στην Παιδεία, με την σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου 15.000 μόνιμων προσλήψεων, και από Σεπτέμβρη έρχονται 4.500 δάσκαλοι και καθηγητές στην ειδική αγωγή.

Αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης -κατηγόρησε όσους κάνουν ρατσιστικά σχόλια για τους Ρομά και την παρουσία τους στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε επίσης για τις ελαφρύνσεις με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απ' το 20% στο 13% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

Μίλησε για την προστασία του αγροτικού κόσμου με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, με το αφορολόγητο για τη μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου, με τη δημιουργία ακατάσχετου ως 7.500, με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στο πρώτο πυλώνα ως 12000 και πλήρως στο δεύτερο, με την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού τομέα, δίνοντας 240 εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.

Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι προς θλίψη των αντιπάλων τους, «όποτε μας δόθηκε δυνατότητα αναδιανείμαμε προς τους πολλούς, με ασφάλεια για την δημοσιονομική πορεία της χώρας και αυτό κάναμε και τώρα χάρη στην θετική απόδοση της οικονομίας». Αναφέρθηκε στα μόνιμα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση –«και όχι παροχές και δωράκια»- που, όπως είπε, θα διευρυνθούν όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα (13η σύνταξη, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο).

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «αυτά τα μέτρα θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο, γιατί αυτά τα μέτρα στήριξης είναι σχεδιασμένα στη βάση των δεδομένων που έχουμε σήμερα, όμως, η διαρκής βελτίωση των οικονομικών της χώρας, η οποία αποδείχθηκε κανόνας την τελευταία τριετία, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερα». Τόνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι σταδιακά την επόμενη τετραετία θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα».

«Κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε οι Έλληνες, εσείς κουμάντο στο δικό σας πορτοφόλι και πρωθυπουργούς θα εκλέγει μόνο ο λαός, ούτε η τρόικα, ούτε οι δημοσκόποι» είπε απευθυνόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του («φωτογραφίζοντας» τη ΝΔ) και τον κ. Βέμπερ.

Να εγγυηθούν όλοι με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσα πετύχαμε μαζί

Επιτιθέμενος στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι το μόνο που εγγυώνται είναι «το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την 7ημερη εργασία, την επιστροφή στο 1 προς 5 στο δημόσιο και τη φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες».

Κάλεσε όλους να εγγυηθούν με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, «όσα πετύχαμε μαζί». Ειδικότερα, κάλεσε τους συνταξιούχους να εγγυηθούν τη 13η σύνταξη τους αλλά και την αύξηση στην εθνική τους σύνταξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. Κάλεσε τους αγρότες να εγγυηθούν το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών τους, τους έμπορους και καταστηματάρχες να εγγυηθούν τη μείωση του ΦΠΑ, τους εργαζόμενους να εγγυηθούν το 8ωρο, την ασφάλιση τους, τα δικαιώματα τους, τα επιδόματα που αντιστοιχούν στην εργασία τους και, τέλος, τους νέους και νέες να εγγυηθούν την αξία των πτυχίων τους, για το μισθό τους, για την προοπτική να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.