Πολιτικη & Οικονομια

Λενιώ Μυριβήλη: «Αν δεν πάρουμε δραστικές αποφάσεις, η Αθήνα σε 15-20 χρόνια ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη!»

Η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων θέλει να φτιάξει μια Αθήνα δροσερή

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 703
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λενιώ Μυριοβήλη

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λενιώ Μυριβήλη θέλει να αναδείξει με κάθε τρόπο τον πολύτιμο ρόλο των δέντρων και του πρασίνου.

Να αναδείξει με κάθε τρόπο τον πολύτιμο ρόλο των δέντρων και του πρασίνου ως υποδομή που θωρακίζει την Αθήνα απέναντι στους μεγάλους καύσωνες και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που μας φέρνει η Κλιματική Αλλαγή θέτει ως στόχο η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων Λενιώ Μυριβήλη, που κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το «Ποτάμι», στον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.

Ποια είναι η σχέση σας με την Αυτοδιοίκηση;
Η αγάπη μου για την Αθήνα με ώθησε να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και να συνδράμω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου πάνω σε θέματα Βιωσιμότητας, Πρασίνου και Κλιματικής Αλλαγής. Το 2014 εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος κι από τον Ιανουάριο του 2018 ανέλαβα Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2016 είμαι Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα (Chief Resilience Officer - 100 Resilient Cities, του Ιδρύματος Rockefeller).

Τι σας ώθησε να πάρετε και πάλι μέρος στην αναμέτρηση για την Αυτοδιοίκηση;
Η ανάγκη να συνεχίσω τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει στο Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου, αλλά και στη Διεύθυνση Πρασίνου. Υπάρχουν δράσεις που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και θέλω να τις δω να υλοποιούνται. Για παράδειγμα, πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη γεωχαρτογράφηση των δέντρων του Εθνικού Κήπου, δράση που είναι απαραίτητο να επεκταθεί σε όλα τα δέντρα της πόλης. Για δυο χρόνια μελετήσαμε και θέσαμε στόχους για την υποστήριξη και την προστασία του, εμβληματικού για την Αθήνα, λόφου του Λυκαβηττού. Τώρα έχω εξασφαλίσει τους πόρους για να αρχίσουμε την υλοποίηση αυτού του σημαντικού προγράμματος. Θέλω να αναδείξω με κάθε τρόπο τον πολύτιμο ρόλο των δέντρων και του πρασίνου ως υποδομή που θωρακίζει την Αθήνα απέναντι στους μεγάλους καύσωνες και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που μας φέρνει η Κλιματική Αλλαγή.

Για ποια πράγματα είστε υπερήφανη που πετύχατε τα προηγούμενα χρόνια στον Δήμο;
Μέσα στα πέντε χρόνια που εργάζομαι για την πόλη μας, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Τμήματος Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, καταφέραμε πολλά από όσα ονειρευόμουν. Κάναμε την Αθήνα την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έφτιαξε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή, που εντάσσεται στη «Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030». Καταφέραμε να γίνει η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο Natural Capital Financing Facility (NCFF), μέρος του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Αθήνα, με τίτλο “Athens Resilient City and Integrated Development” ύψους 55 εκ. ευρώ. Το NCFF αφορά στην ανάπτυξη πράσινων και μπλε υποδομών, που συμβάλλουν σημαντικά στην ανθεκτικότητα της πόλης ως προς την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, είμαι περήφανη που δημιουργήσαμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη εφαρμογή Extrema Athens, για την ενημέρωση και προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τους καύσωνες. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε πιλοτικά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο μας το 2017 και έκτοτε υιοθετήθηκε και χρησιμοποιείται από το Παρίσι και το Ρότερνταμ, ενώ σχεδιάζεται ήδη για το Μιλάνο, το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ.

Τέλος, με συναρπάζει το ότι μέσα από την πολύτιμη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ κατάφερα να εγκαταστήσω τρεις δημόσιες βρύσες στο κέντρο της Αθήνας όπου Αθηναίοι και επισκέπτες μπορούν να πίνουν ελεγμένο δροσερό νερό, χωρίς πλαστικά μπουκαλάκια! Κι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να έχει συνέχεια.

Με τι σκοπεύετε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;
Θέλω να φτιάξω μια Αθήνα δροσερή! Το πράσινο και η αστική βιοποικιλότητα θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και τις άγριες νεροποντές και πλημμύρες που έρχονται. Πρέπει να προετοιμάσουμε από τώρα την πόλη για τις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε διαφορετικά τον κοινόχρηστο χώρο. Πρέπει να κάνουμε άμεσες, σημαντικές και μακρόπνοες αλλαγές για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας. Αν δεν πάρουμε δραστικές αποφάσεις, η Αθήνα σε 15-20 χρόνια ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη!

Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ενιαίου μητρώου δέντρων για το σύνολο της πόλης σε σύστημα GIS, που να επικαιροποιείται, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια σοβαρή πολιτική για τα δέντρα της πόλης

Ποια είναι τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τον δροσισμό της Αθήνας;
Πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο το λίγο, αλλά τόσο απαραίτητο πράσινο της πόλης μας τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Καταρχάς θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ενιαίου μητρώου δέντρων για το σύνολο της πόλης σε σύστημα GIS, που να επικαιροποιείται, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια σοβαρή πολιτική για τα δέντρα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες και γενιές. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα των δέντρων μας, της φύτευσης και της φροντίδας τους. Επίσης πρέπει να εξετάσουμε περιπτώσεις βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων, τέτοιων που θα μπορούν να βοηθούν την πόλη. Οικοσυστήματα που υποστηρίζουν την κίνηση των αέριων μαζών ή που υποστηρίζουν θηρευτές όπως οι λιβελούλες, ψάρια και πουλιά, μικρά ερπετά, χελώνες και τα βατράχια, μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των κουνουπιών, για παράδειγμα. Η ζεστή και υγρή τσιμεντένια Αθήνα που έχουμε φτιάξει, δυστυχώς βοηθάει μόνο στην αύξηση των πληθυσμών τους. Στον δροσισμό, όμως, θα βοηθήσει και η εφαρμογή διαφορετικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό των δρόμων και των πεζοδρομίων μας, όπως και η χρήση ειδικών υλικών: ψυχρών, υδατοπερατών ή άλλων καινοτόμων υλικών.

Τέλος, πρέπει να αλλάξουμε και την αστική μας κουλτούρα. Η συνεργασία του δήμου με τους πολίτες είναι εξαιρετικά σημαντική, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση χώρων πρασίνου και όχι μόνον. Θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες για τα θέματα φροντίδας του πρασίνου. Ένα πρώτο, πολύ σημαντικό αλλά και εφικτό βήμα, είναι να προχωρήσουμε στη δράση «υιοθεσίας» νεαρών δέντρων από τους Αθηναίους που θα ήθελαν να βοηθήσουν στο πότισμά τους για τα τρία πρώτα χρόνια τους.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε το πράσινο στην Αθήνα, μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη;
Η δουλειά μας είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν λύσεις. Είμαστε η δεύτερη ή η τρίτη πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χώρους για πράσινο. Χρειάζονται, λοιπόν, ευέλικτες και ευρηματικές λύσεις. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, οι αυλές των σχολείων μπορούν να αποτελέσουν οάσεις πρασίνου, μικροκλίματος και συνεργατικών διαδικασιών για όλη την πόλη. Το ίδιο και τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα. Γιατί να μην τα αξιοποιήσουμε; Φυσικά, για να πρασινίσει η πόλη, πρέπει να αυξηθούν κι οι –περιορισμένοι σήμερα– πόροι του δήμου για το πράσινο, ώστε να γίνονται περισσότερες φυτεύσεις νέων δέντρων και πιο σωστά κλαδέματα. Κατεβαίνω με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» ακριβώς επειδή ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δεσμευτεί πως θα επενδύσει 29 εκατομμύρια ευρώ για το πράσινο στην Αθήνα, ενώ στόχος του είναι η πόλη να αποκτήσει συνολικά 3.200.000 τ.μ. πρασίνου.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τη νέα δημοτική αρχή;
Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να γίνουν προτεραιότητα οποιασδήποτε νέας δημοτικής αρχής, αλλά και του Κράτους. Ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα αυτό που πλέον οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσα την Greta Thunberg, βροντοφωνάζουν με κάθε τρόπο. Οι πόλεις μας σύντομα δεν θα είναι βιώσιμες. Τα στοιχεία λένε πως οι πόλεις καταναλώνουν τα 2/3 της παγκόσμιας ενέργειας και παράγουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι πόλεις όμως επίσης έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατότητα δράσης και λύσεων. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που θα έρθουν, να κάνουμε την Αθήνα ανθεκτική στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται. Δηλαδή λιγότερο «βρώμικη» και πιο «πράσινη».

Πολλοί Δήμοι είναι καταχρεωμένοι και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργίες. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;
Ο δικός μας δεν είναι! Ο δήμος της Αθήνας έχει κεφάλαιο!

Πείτε μας έναν καλό λόγο για να σας ψηφίσουμε;
Για να γίνει η πόλη μας πιο βιώσιμη. Γιατί έχω τις γνώσεις, την εμπειρία και τη θέληση να δουλέψω σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, την έλλειψη πρασίνου, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Γιατί μπορώ και θέλω να φτιάξω μια Αθήνα δροσερή!


Μικρό βιογραφικό
Η Ελένη (Λενιώ) Μυριβήλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει από το 2002. Είναι Ανθρωπολόγος με έμφαση στον πολιτισμό και στα ψηφιακά μέσα. Απέκτησε το διδακτορικό της το 2004 από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και η διδακτορική της διατριβή αφορά τοn ρόλο των εθνικών συνόρων στο σύγχρονο έθνος-κράτος. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.

Το 2011 παρουσίασε 13 ωριαία επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1 «Μίλα μου Πράσινα» που αφορούν 13 διαφορετικές πετυχημένες περιπτώσεις βιώσιμου βίου στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα για τις προτάσεις της για το δήμο της Αθήνας στο elenimyrivili.com και στη σελίδα της στο facebook

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.