Πολιτικη & Οικονομια

Άννα Ροκοφύλλου: «Διαχρονικά μάχομαι για μια ανθρώπινη πόλη»

«Στοχεύουμε στην Αθήνα το 2022 να μη χρειάζεται να περπατήσει κανείς κάτοικος περισσότερο από δέκα λεπτά για να βρει χώρο πρασίνου στη γειτονιά του»

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 703
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rokofyllou-anna-.jpg

Η Άννα Ροκοφύλλου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη μιλάει στην ATHENS VOICE.

«Αθήνα - Η πόλη με τον ωραιότερο αρχαιολογικό περίπατο στον κόσμο». Αυτή τη φράση θα έστελνε σε ξένα έντυπα σαν δελτίο τύπου που θα διαφήμιζε την Αθήνα η Άννα Ροκοφύλλου, δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη.

Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη;
Με τον Κώστα μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει η γνώση και το πάθος για την Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζουμε και οι δύο μας καλά ότι για να πας τον τόπο σου ένα βήμα πιο μπροστά χρειάζεται ΚΕΦΙ, ΤΟΛΜΗ, ΣΧΕΔΙΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ. Και αυτό ο Κώστας το πέτυχε. Και στο Καρπενήσι και στη Στερεά Ελλάδα. Γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετάσχω στον πολυσυλλεκτικό συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ που συνδυάζει την εμπειρία με την δημιουργικότητα, το όραμα με τη θέληση. Διαχρονικά μάχομαι για μια ανθρώπινη πόλη. Μια πόλη που κοινωνικοποιεί. Μια πόλη που εμπνέει τη δημιουργία. Μια πόλη που την απολαμβάνεις και θέλεις να ζεις. Οι Αθηναίοι έχουμε κουραστεί από μεγαλοστομίες. Από ανέξοδες διαπιστώσεις. Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ μελετήσαμε σε βάθος τα προβλήματα της πόλης μας και τις εναλλακτικές τους λύσεις. Αναζητήσαμε πηγές χρηματοδότησης. Συζητήσαμε με την κοινωνία των πολιτών. Έχουμε καταθέσει το πλέον ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα με χαρακτήρα επιχειρησιακού σχεδίου και προϋπολογισμό 573 εκ. ευρώ. Με τον Κώστα Μπακογιάννη μπορούμε να σηκώσουμε την Αθήνα Ψηλά. Με όραμα, σχέδιο και συντονισμένη δράση. 

Πώς βλέπετε το ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική;
Στην Αυτοδιοίκηση ο χρόνος λήψης αποφάσεων είναι το πλέον καθοριστικό στοιχείο αποτελεσματικότητας. Οι αποφάσεις ως επί το πλείστον αφορούν σε ανάγκες και προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Υπό την έννοια αυτή η απλή αναλογική αποτελεί μια εξόχως προβληματική ρύθμιση που ενέχει κινδύνους για την αποτελεσματική διακυβέρνηση ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας. Εξαρτάται συνεπώς από την ποιότητα των Συνδυασμών και των Δημοτικών Συμβούλων που θα εκλεγούν και το πώς θα διαχειριστούν την απλή αναλογική στην πράξη. Ευτυχώς για την Αθήνα υπάρχουν σήμερα Συνδυασμοί που φαίνεται να έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για την αναζήτηση συναινετικών λύσεων, αν κρίνουμε από τις έως τώρα δημόσιες εξαγγελίες των βασικών εκπροσώπων τους. Σε ό,τι μας αφορά, στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αναζητήσουμε από την επόμενη ημέρα συναινέσεις, καθώς απέναντι μας έχουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών. 

Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τη νέα δημοτική αρχή;
Καθαριότητα. Ασφάλεια. Φωτισμός. Πράσινο. Να ξεκινήσουμε δηλαδή από τα πολλά μικρά, τα καθημερινά, αυτά που κάνουν τη διαφορά. Αυτά που μας πληγώνουν και θέλουμε να αλλάξουν. Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ θέλουμε μια ανθρώπινη, ασφαλή, λειτουργική και προσβάσιμη πόλη για όλους. Η αναγέννηση της Αθήνας ξεκινά από τις γειτονιές της. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέεται μεταξύ άλλων και με την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην άμεση θεσμοθέτηση της πρότυπης γειτονιάς με σεβασμό στην πολεοδομική ταυτότητα κάθε μίας από τις 129 γειτονιές και τις 38 συνοικίες της πόλης. Με σύγχρονες προδιαγραφές ανά γειτονιά για παιδικές χαρές, χώρους ποιοτικού πρασίνου, χώρους ζώων συντροφιάς και σημεία ελεύθερης πρόσβασης WIFI.
 
Αν σας λέγαμε να γράψετε ένα σύντομο (με 20 λέξεις) δελτίο τύπου που να διαφημίζει την Αθήνα σε ξένα έντυπα τι θα γράφατε;
Θα χρειαστώ μόλις 10. «Αθήνα. Η πόλη με τον ωραιότερο αρχαιολογικό περίπατο στον κόσμο». Στον Συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της περιπατητικής διασύνδεσης Διονυσίου Αρεοπαγίτου με Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστήμιου, Ομόνοιας, Αθηνάς, αγοράς Βαρβακείου, Ερμού, Πατησίων έως το Μουσείο για τη δημιουργία του μεγάλου περίπατου της Αθήνας. Ένα έργο κατά 70% μελετημένο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 54,4 εκ. ευρώ.

Πού πηγαίνετε όταν θέλετε να κάνετε μία βόλτα;
Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μετά για ένα ευχάριστο διάλειμμα για καφέ με συντροφιά ένα βιβλίο στο Θησείο με θέα την Ακρόπολη, για να συνεχίσω στα σοκάκια της Πλάκας απολαμβάνοντας την ομορφιά και την αύρα του ιερού βράχου και να καταλήξω στην αγορά, στη Βαρβάκειο με τις μυρωδιές, τα αρώματα, τις γεύσεις, τις κουζίνες και να προμηθευτώ λογής θησαυρούς της ελληνικής γης. Το σημείο αυτό της πόλης με ηρεμεί, με εμπνέει, μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία. Δυστυχώς είναι ελάχιστα σήμερα τα σημεία στην Αθήνα που μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν περίπατο. Η Αθήνα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στοχευμένων αστικών παρεμβάσεων που θα την καταστήσει πιο φιλική για το περπάτημα και θα βελτιώσει την κινητικότητα όσων κατοικούν, εργάζονται ή την επισκέπτονται. Παράλληλα χρειάζεται να αυξήσουμε τις εστίες πρασίνου. Το πράσινο σύμφωνα με όλες τις έρευνες βελτιώνει τη φυσική και ψυχική μας υγεία. Στοχεύουμε στην Αθήνα το 2022 να μη χρειάζεται να περπατήσει κανείς κάτοικος περισσότερο από δέκα λεπτά για να βρει χώρο πρασίνου στη γειτονιά του. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσουμε κάθε εν δυνάμει ελεύθερο χώρο για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Τι εκτιμάτε στην Αθήνα που δεν το βρίσκετε πουθενά αλλού;
Το φως της, η αύρα της, η ατμόσφαιρά της, σε αρκετές συνοικίες της, όπως για παράδειγμα στα Αναφιώτικα, είναι μοναδικά στον κόσμο. Ταξιδεύει κανείς σε άλλες εποχές περπατώντας στα σοκάκια της Πλάκας, του Θησείου αλλά και στις μοναδικές γειτονιές στο Μετς και το Παγκράτι. Επίσης το κτιριακό απόθεμα της πόλης μας είναι σημαντικό αρχιτεκτονικά παρά το ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραμελημένο. Οφείλουμε λοιπόν να δουλέψουμε για μια Αθήνα δυναμική, παραγωγική, ευχάριστη, κινητική, με σύγχρονη δημιουργία, μια Αθήνα διαχρονικά όμορφη.

Σε ποια πόλη του εξωτερικού έχετε ζηλέψει πράγματα που έχει φτιάξει ο Δήμος εκεί και τι ακριβώς είναι αυτό;
Θα επέλεγα τη Στοκχόλμη, που αποτελεί διαχρονικά παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής πόλης ως προς τις υποδομές και τα επιτεύγματα που παρουσιάζει στον τομέα της ανακύκλωσης. Δεν είναι τυχαίο πως η Στοκχόλμη ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που ανακηρύχθηκε «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό τον καιρό διαβάζω το εξαιρετικό βιβλίο «Ανθρώπινες Πόλεις» του Δανού αρχιτέκτονα Γιαν Γκιλ, ένας από τους πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες της εποχή μας που συνέβαλε στη μεταμόρφωση της Κοπεγχάγης σε μια σύγχρονη, ζωντανή, πράσινη και φιλική για τους κατοίκους της πόλη. Είναι, πιστεύω, εφικτό να αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί για μια πόλη που αντί να είναι μόνο σταθμός διεκπεραίωσης, μια αναγκαστική στάση για δουλειές, να μετατραπεί σε ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό όχι μόνον για τους ξένους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της. 

Τι είναι αυτό που αποκαρδιώνει πιο πολύ τους Αθηναίους από την πόλη τους, πιστεύετε;
Από τις καθημερινές μου επισκέψεις στις συνοικίες και τις γειτονιές των επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας και τις συναντήσεις μου με κατοίκους της πόλης, νιώθω πως κυριαρχεί ένα γενικότερο αίσθημα εγκατάλειψης ειδικά σε κάποιες περιοχές. Απεριποίητοι δρόμοι, κακοτεχνίες και εμπόδια σε πεζοδρόμια. Τουλάχιστον 1.400 υπολογίζονται πως είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης. Αυτό πρέπει να αλλάξει. 

Προσωπικά με ενοχλεί η αισθητική των φαραωνικών έργων. Είναι μια σπατάλη ενέργειας και πόρων σε μια πόλη που έχει ουσιαστικές και επείγουσες ανάγκες στη μικρή κλίμακα. Ανάγκες που σχετίζονται με μια περισσότερο ανθρώπινη, λειτουργική και φιλική στους κατοίκους της πόλη. Η μάχη συνεπώς πρέπει να γίνει στη μικρή κλίμακα για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των κατοίκων. 

Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε κάτι σ’ αυτή την πόλη, πείτε μας το πρώτο πράγμα που θα κάνατε.
Θα ξεκινούσα με την πλατεία Ομονοίας. Είναι καθολικό αίτημα των Αθηναίων και κεντρικός προγραμματικός μας στόχος. Όχι μόνο γιατί δεν υπάγεται στο αισθητικό πλαίσιο που μας αξίζει και που θέλουμε για την Αθήνα, αλλά και για ουσιώδεις λόγους λειτουργικότητας. Σε ένα τόσο κομβικό σημείο της πόλης, η Αθήνα μοιάζει σαν να έχει βραχυκυκλώσει. Ξεχάσαμε τα σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, τους ανθρώπους που ζουν, μεγαλώνουν και εργάζονται σε αυτή, υποβαθμίζοντάς τα. Προσωπικά με ενδιαφέρει η βελτίωση των σημείων αναφοράς που προορίζονται για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονιές μας. 

Πολλοί Δήμοι είναι καταχρεωμένοι και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργίες. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;
Η θεσμική θωράκιση μιας διαφανούς, χρηστής διακυβέρνησης αποτελεί την αυτονόητη προϋπόθεση ενασχόλησης με τα κοινά της πόλης. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται θέληση, ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου και αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στον Συνδυασμό μας έχουμε αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της διαρκούς λογοδοσίας στον πολίτη. Θεσμοθετούμε την καταγραφή και μέτρηση της γνώμης των πολιτών σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους του Δήμου. Οι πολίτες θα είναι σε θέση να εκφράζουν το βαθμό ικανοποίησής τους για την πορεία υλοποίησης κάθε παρέμβασης, όσο και για τα αποτελέσματά της. Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτύξουμε πλατφόρμα αποτύπωσης όλων των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών του Δήμου και παρακολούθησης της εξέλιξής τους. Για κάθε παρέμβαση θα αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά της, οι στόχοι, οι χρηματοδοτικές πηγές και μετρήσιμοι δείκτες υλοποίησης ανά έτος. Ενισχύουμε έτσι τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πληροφόρηση των πολιτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ