Πολιτικη & Οικονομια

Σήμερα ψηφίζονται 120 δόσεις, μείωση ΦΠΑ και «13η σύνταξη»

Τροπολογία για επέκταση της μείωσης ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα εστίασης καταθέτει η ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα ψηφίζονται 120 δόσεις, μείωση ΦΠΑ και «13η σύνταξη». Τροπολογία για επέκταση της μείωσης ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα εστίασης καταθέτει η ΝΔ

Χθες το απόγευμα εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», το καλούμενο και νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η πλειοψηφία αποδέχθηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και έτσι προγραμματίστηκε να διατεθούν δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη οπότε και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία και θα ακολουθήσει ψηφοφορία εντός της ημέρας.

Επί του νομοσχεδίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν δηλώσει «υπέρ», το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών» ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχθεί για την τελική τους τοποθέτηση, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα για τη Νέα Δημοκρατία, θα καταθέσει τροπολογία με την οποία επεκτείνεται σε όλα τα προϊόντα εστίασης ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, 13%.

Όπως είπε στην ολομέλεια ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία αυτή, ώστε να επανέλθει ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης στο 13%, «όπως άλλωστε τον βρήκε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, τον αύξησε στο 24% και τώρα τον επαναφέρει στο ίδιο επίπεδο μόνον για τα μισά προϊόντα».

«Αυτόν τον ΦΠΑ της εστίασης τον είχαμε πάρει και τον είχαμε πάει εμείς στο 13%, κύριε Τσακαλώτο. Τον πήρατε εσείς και τον πήγατε στο 24%. Και με αυτό το 24%, που τώρα μετά επαίνων λέτε ότι μειώνετε, κάνετε ημιτελή δουλειά. Κάνετε μία δουλειά, στην οποία, ουσιαστικά, το 55% αυτών που επηρεάζουν τον ΦΠΑ της εστίασης μένει απ' έξω. Γι' αυτό λοιπόν τον λόγο, θα αναμετρηθείτε με την τροπολογία που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και θα είναι η πραγματική μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης, όπως το είχαμε κάνει πράξη το 2014 κι όπως το λέμε στο οικονομικό μας πρόγραμμα» είπε ο Γιάννης Βρούτσης προς τον υπουργό Οικονομικών μετά την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου επί της επίμαχης τροπολογίας.

«Θα κληθείτε να απαντήσετε: Θα ψηφίσετε ή όχι τη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης εκεί που το παραλάβατε στο 2014 ή θα λέτε ότι μειώσατε τον ΦΠΑ και θα είστε ακόμα πολύ μακριά από το 2014;» είπε καταλήγοντας ο Γιάννης Βρούτσης.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ