- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Θεοδωράκης: Όσοι πιστεύουν στη λογική, το σχέδιο και την τόλμη θα στηρίξουν το Ποτάμι
Περιγράφει τον δρόμο ως τις εκλογές σε σημερινή συνέντευξή του
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζει το πολιτικό τοπίο και τα στοιχεία που θα κρίνουν τις ευρωεκλογές
«Η μετατόπιση των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στα άκρα, έχει αυξήσει τη ζήτηση για τον ήπιο και συνθετικό λόγο του Ποταμιού», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη. Οι αντιδράσεις του κόσμου που συναντάει ο επικεφαλής του Ποταμιού στην περιοδεία του για τις ευρωεκλογές, δείχνουν πως η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος «έλκει τους πολίτες που θέλουν Ευρώπη χωρίς λοξοδρομήσεις, πότε προς την Βενεζουέλα και πότε προς τους εθνικισμούς».
Σχολίασε αρνητικά το γεγονός πως μόνο το 5% των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, ενώ σχετικά με τις δημοσκοπικές έρευνες τόνισε: «Το ρεύμα συμπάθειας προς το Ποτάμι είναι δεδομένο. Ό,τι δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, πιστεύω ότι θα φανεί στις κάλπες». Και συμπλήρωσε ότι όσοι πιστεύουν στο τρίπτυχο λογική – σχέδιο – τόλμη, θα στηρίξουν το Ποτάμι στις ευρωεκλογές.
Ερωτηθείς για τα καλέσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για συμμαχίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε πως «όταν δεν έχεις τι να πεις πουλάς νοσταλγία» και χαρακτήρισε ντροπή εκλεγμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές με τη συμπολίτευση. «Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι ενός κατήφορου που άρχισε με τις μεταγραφές βουλευτών», δήλωσε, αναφέροντας πως είχε προειδοποιήσει στην Βουλή τους κ.κ. Τσίπρα, Μητσοτάκη και Γεννηματά ότι «αυτός ο δρόμος δεν θα έχει καλό τέλος. «Τώρα καταγγέλλει ο ένας τον άλλον για το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μια Βουλή κουρελού και τελικά μια κυβέρνηση κουρελού», κατέληξε.
Σχετικά με την υπόθεση Novartis επανέλαβε την θέση του Ποταμιού να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της και κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «να πάψουν να συμπεριφέρονται ως πολιτική αγωγή ή ως συνήγοροι υπεράσπισης». Και είπε χαρακτηριστικά: «Τα αμαρτήματα του νέου καθεστώτος - του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή - δεν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τα αμαρτήματα του παλιού καθεστώτος – της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η φαρμακευτική δαπάνη ήταν για δεκαετίες η χρυσή κότα που έτρεφε διεφθαρμένους φίλους και κομματικούς εγκάθετους.»
Τέλος, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, χαρακτήρισε πρόωρη μια τέτοια συζήτηση, τόνισε ωστόσο, πως «ο σύγχρονος δρόμος της πολιτικής απαιτεί καθαρές αρχές και επίλυση των προβλημάτων χωρίς ιδεοληψίες, συνεχείς αναβολές και μικροκομματικούς υπολογισμούς».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Δημοσιογράφος: Με τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, δηλώσατε ότι η αντίθεσή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας κάνει να ξεχάσετε όσα έγιναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πού διαφέρει η δική σας άποψη από το συριζαϊκό δόγμα «για το παλιό και το νέο»;
Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι λέει δυνατά αυτό που σκέφτεται όλη η σοβαρή κοινωνία. Τα αμαρτήματα του νέου καθεστώτος - του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή - δεν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τα αμαρτήματα του παλιού καθεστώτος – της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η φαρμακευτική δαπάνη ήταν για δεκαετίες η χρυσή κότα που έτρεφε διεφθαρμένους φίλους και κομματικούς εγκάθετους. Πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να βρει μια άκρη. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται ως πολιτική αγωγή ή ως συνήγοροι υπεράσπισης.
Δ: Μα δεν είναι υποχρέωση των κομμάτων να τοποθετηθούν πάνω στα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν;
Σ.Θ: Κυρία Λιαλιούτη, τα παλιά κόμματα - και εδώ τους περιλαμβάνω όλους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – μάλωναν για τα νέα στοιχεία, όπως λέτε, πριν καν αυτά δημοσιοποιηθούν. Άρχισαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες σε υστερικούς τόνους από το μεσημέρι της Κυριακής ενώ η δικογραφία της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς έφτασε στην Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας. Πριν δουν δηλαδή τα στοιχεία, είχαν ανακοινώσει την ετυμηγορία.
Δ: Πώς απαντάτε στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα για μια «προοδευτική συμμαχία»;
Σ.Θ: Έχω μπερδευτεί με τις αλλεπάλληλες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω ακόμη στο μυαλό μου - όπως άλλωστε και όλοι οι προοδευτικές πολίτες - τα σφιχταγκαλιάσματα πάνω στις εξέδρες και στα υπουργικά συμβούλια με τον κ. Καμμένο. Αυτά τι ήταν; «Ακροδεξιό-αριστερή συμμαχία»; Και τι είναι οι συμμαχίες; Πουκάμισα; Χθες το βαθύ μπλε; Σήμερα το κόκκινο;
Δ: Στο Γαλάτσι πάντως στην επίσημη πρεμιέρα της «προοδευτικής συμμαχίας», είχαμε επιστροφή στο κόκκινο.
Σ.Θ: Ναι, κομματικά στελέχη που έχουν καλοκαθίσει σε κρατικές θέσεις, χειροκροτούσαν το ένα το άλλο υπό τις ήχους επαναστατικών εμβατηρίων. Παλιοί και νέοι υπουργοί, κρατικές κούρσες, σωματοφύλακες και bella ciao -bella ciao – bella ciao. Όταν δεν έχεις τι να πεις πουλάς νοσταλγία. Το είδαμε και στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στο ΣΕΦ.
Δ: Ήσασταν υπέρ την συμφωνίας των Πρεσπών. Οι πρόσφατες μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν, πιστεύετε, πως η κυβέρνηση την διαχειρίστηκε μικροπολιτικά;
Σ.Θ: Πολλοί έπαιξαν μικροπολιτικά παιγνίδια στις Πρέσπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε καν, την εθνική συνεννόηση. Άφησε για ένα χρόνο τον κ. Καμμένο να πολεμάει την συμφωνία. Πίστευαν ότι η κυβέρνηση τους θα ψαρέψει ψήφους από παντού. Ταυτόχρονα ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να καθίσουν στο άρμα του εθνικισμού. Η ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής έλεγε «ψηφίστε να μην το βρούμε εμείς μπροστά μας» και στο βήμα της Βουλής έλεγε «μην τολμήσετε να ψηφίσετε». Όλα θυσία στο κυνήγι του κομματικού συμφέροντος. Καμία σημασίαν στο πατριωτικό συμφέρον.
Δ: Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ευρωεκλογές προσπαθεί να αποζημιώσει αυτούς που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο.
Σ.Θ: Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Βουλευτές εκλεγμένοι με κόμματα της αντιπολίτευσης, διεκδικούν θέση στην ευρωβουλή με την συμπολίτευση, κρατώντας παράλληλα στη Βουλή την έδρα της αντιπολίτευσης! «Χάσαμε την ψυχή μας, να μην χάσουμε και τους μισθούς μας». Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι ενός κατήφορου που άρχισε με τις μεταγραφές βουλευτών. Είχα προειδοποιήσει στην Βουλή την κυρία Γεννηματά και τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι αυτός ο δρόμος δεν θα έχει καλό τέλος. Τους είχα ζητήσει να σταματήσουν τις μεταγραφές βουλευτών άλλων κομμάτων. Δεν με άκουσαν και τώρα καταγγέλλει ο ένας για το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μια Βουλή κουρελού και τελικά μια κυβέρνηση κουρελού.
Δ: Πού βρίσκει το Ποτάμι η μάχη του κέντρου; Σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεστε στις ευρωεκλογές;
Σ.Θ: Αν πιστέψω τις αντιδράσεις του κόσμου που συναντώ εδώ και δέκα μέρες στην περιοδεία μου, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η μετατόπιση των καθεστωτικών κομμάτων – ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ – στα άκρα, έχει αυξήσει τη ζήτηση για τον ήπιο και συνθετικό λόγο του Ποταμιού. Κάποιοι αντιλαμβάνονται την αξία της κοινής λογικής και αναζητούν πολιτικούς που τολμούν να μιλούν για λύσεις. Λογική – σχέδιο - τόλμη. Όσοι πιστεύουν σε αυτά θα στηρίξουν το Ποτάμι στις εκλογές. Επίσης, η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Ποταμιού, έλκει τους πολίτες που θέλουν Ευρώπη και μόνο Ευρώπη χωρίς λοξοδρομήσεις, πότε προς την Βενεζουέλα και πότε προς τους εθνικισμούς.
Δ: Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να είναι χαμηλές για το Ποτάμι. Πώς το εξηγείτε;
Σ.Θ: Δεν είναι καλοί οι καιροί για δημοσκοπήσεις! Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν υπάρχει αλήθεια εκεί έξω. Το 70% των πολιτών αδιαφορεί αυτή τη στιγμή για τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Και το 50% των πολιτών δεν είναι καθόλου βέβαιο ακόμα και για την επιλογή που δίνει στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου. Αυτή η αδιαφορία για τις Ευρωεκλογές και αυτή η απορριπτική στάση απέναντι σε όλα τα κόμματα -χωρίς διαφοροποιήσεις- θα έπρεπε να μας είχε προβληματίσει.
Δ: Από που πηγάζει λοιπόν η αισιοδοξία σας ότι στις ευρωεκλογές το Ποτάμι θα εκλέξει ξανά δύο ευρωβουλευτές;
Σ.Θ: Το ρεύμα συμπάθειας προς το Ποτάμι είναι δεδομένο. Σχεδόν το 10% δηλώνει σταθερά ότι θα μπορούσε να ψηφίσει Ποτάμι στις επόμενες εκλογές. Οι ψηφοφόροι αυτοί λοιπόν είναι διεκδικήσιμοι. Ό,τι δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις πιστεύω ότι θα φανεί στις κάλπες. Αρκεί να πάνε πολλοί στις κάλπες… Και να μην γίνει αυτό που έγινε με τους Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη από τους οποίους λιγότεροι από 20.000 έχουν τελικά δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές.
Δ: Από τις 400.000 που έφυγαν τα τελευταία χρόνια θα ψηφίσουν λιγότεροι από 20.000;
Σ.Θ: Δυστυχώς, έτσι είναι. Οι Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη έπρεπε μέχρι αρχές Απριλίου να δηλώσουν στα προξενεία ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές! Ζητήσαμε από την κυβέρνηση οι κατάλογοι να μείνουν ανοιχτοί όλο τον Απρίλιο αλλά δεν το έκανε. Φωνάξαμε αλλά κανείς άλλος δεν φώναξε μαζί μας. Έκλεισαν τους εκλογικούς καταλόγους δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές! Τα ίδια που έγιναν και το 2014.
Δ: Μετεκλογικά πως βλέπετε τις συνεργασίες; Θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την διαφωνία σας στο Μακεδονικό;
Σ.Θ: Το Ποτάμι πιστεύει στις συνεργασίες και τις συγκλίσεις. Και 4 χρόνια τώρα δεν φοβήθηκε να τις κάνει όπου έκρινε ότι είναι προς όφελος της κοινωνίας. Σε κάποια θέματα ψηφίσαμε μαζί με την ΝΔ και σε κάποια άλλα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΔΗΣΥ. Αυτός είναι ο σύγχρονος δρόμος της πολιτικής. Καθαρές αρχές και επίλυση των προβλημάτων χωρίς ιδεοληψίες, συνεχείς αναβολές και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Τώρα αν όλα αυτά οδηγούν και σε συγκυβερνήσεις και υπό ποιους όρους νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι πολύ πρόωρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μένει να διευκρινιστεί αν έχει γίνει από λάθος ή όχι
Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά το τέλος της ψηφοφορίας
Με 159 ψήφους «ναι», έναντι 139 «όχι» σε σύνολο 298 ψηφισάντων
Αναγνωρίζεται το επικίνδυνο των υπηρεσιών για τους ένστολους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
Πληθωρισμός, στεγαστικό και τράπεζες οι προτεραιότητες για το 2025
«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός
«Η διακυβέρνησή σας είναι νησίδα διευθέτησης συμφερόντων και ανασφάλειας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η κοινωνία εκφράζει σε όλα τα επίπεδα την απογοήτευσή της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Απορρίπτουμε την Ελλάδα που δημιουργείτε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην ομιλία του στη Βουλή
«Δεν είναι μαγικές συνταγές. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και κοινής λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.