- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.
Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.
Το τρίτο θέμα θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε μια ασαφή διατύπωση που προκάλεσε πολλά σχόλια, τονίζοντας ότι η Τουρκία με τόσα χιλιόμετρα ακτής που διαθέτει, δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση στην Μεσόγειο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.