Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κοτζιάς αποκαλεί «Μακεδονία» τη Βόρεια Μακεδονία (video)

Στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotzias1
Ο Νίκος Κοτζιάς στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο οποίος, αν και ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκάλεσε «Μακεδονία» την Βόρεια Μακεδονία.

Λέει ο Νίκος Κοτζιάς: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε μια μικρομεσαία χώρα. Και λίγο μικρή και λίγο μεσαία. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα. Η Βουλγαρία έχει 42 δις ΑΕΠ. Η Αλβανία έχει 11. Η Μακεδονία τότε είχε 8 στα 9, τώρα πάει στα 10-11. Εμείς παρά την κρίση έχουμε 190, πάμε τώρα... Δηλαδή πολλαπλάσιο απ ότι είχαν όλοι μαζί», φαίνεται να λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε βίντεο που κυκλοφόρησε η Ομάδα Αλήθειας.

Σε άλλο σημείο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έλεγε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης και πριν από τις Πρέσπες.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η γειτονική χώρα ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλαμε εμείς». Για να προσθέσει, σε χιουμοριστικό τόνο, «εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες»

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης είπε: «Έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας πρέσβης δεν άσκησε πίεση». Για να προσθέσει: «Αν από αυτή τη λύση ήταν και οι αμερικανοί χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

«Στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα».

«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τέλος, στην ερώτηση του καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιου Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ