Πολιτικη & Οικονομια

Η «πλατιά απεύθυνση» χρειάζεται επειγόντως «επανανοματοδότηση»

Τελικά το ΚΙΝΑΛ είναι προοδευτική δύναμη ή κεντροδεξιά;

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318285.jpg
©ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η μερική αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ –με ενσωμάτωση βουλευτών του πάντως για να μη χαθεί ο συνεκτικός δεσμός του λαϊκισμού– έχει επιφέρει τρικυμία εν κρανίω στην Κουμουνδούρου. Η «πλατιά απεύθυνση» του κ.Τσίπρα  προς τις δυνάμεις που, όπως είπε, αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, πάσχει εκ γενετής. Αιτία, η σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τι είναι προοδευτικός χώρος.

Ας δούμε πρώτα τι απάντησε ο πρωθυπουργός εάν το κάλεσμά του αφορά την κ. Γεννηματά ή τον κ. Θεοδωράκη: «Η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Με βάση αυτά, θα συμπέραινε κανείς ότι το κάλεσμα του κ. Τσίπρα αφορά πρωτίστως  το ΚΙΝΑΛ. Κι όμως, την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «ειλικρινή πρόταση», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου έχυνε το γάλα από την καρδάρα: «Το πολιτικό τοπίο έχει μετατοπιστεί: Το ΚΙΝΑΛ είναι η νέα κεντροδεξιά και η Νέα Δημοκρατία η νέα ακροδεξιά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Εάν το ΚΙΝΑΛ είναι η «νέα κεντροδεξιά» τότε προς τι η «πλατιά απεύθυνση»; Ή ο πρωθυπουργός είναι ανειλικρινής ή ο κ. Κούλογλου είναι εκτός γραμμής… Αλλά δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα για το πόσο προβληματική είναι η απεύθυνση. Προ ημερών, ο υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης εκτιμούσε πως «το ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί ακόμη και στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Είναι η πολιτική μου εκτίμηση ότι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή» (News 247).

Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας απευθύνεται για προοδευτικό μέτωπο σε μια δύναμη, το ΚΙΝΑΛ, που ο κ. Κούλογλου προσδιορίζει ως «κεντροδεξιά» και ο κ. Βερναρδάκης προβλέπει ότι μπορεί να μείνει εκτός Βουλής! Διαλέγετε και παίρνετε.

Η ερμηνεία γι' αυτές τις αντιφάσεις ωστόσο είναι απλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει εκλογών, επιχειρεί εδώ και καιρό να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ και να αλιεύσει ψήφους από την εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη, εξο;y και οι Γέφυρες προοδευτικότητας. Καθώς αυτό το σχέδιο δεν φαίνεται να ευδοκιμεί, ο πρωθυπουργός προσέφυγε στη λαϊκή ρήση «όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια». Αφού το ΚΙΝΑΛ αντιστέκεται στην επίθεση εξαφάνισής του –ήρθαν και οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Λαλιώτη να ρίξουν τη χαριστική βολή– ας το ρίξουμε τώρα στις «ειλικρινείς απευθύνσεις». Μόνο που ο κ. Τσίπρας πρέπει να καλέσει τον κ. Κούλογλου να του κάνει ένα briefing για την αλλαγή γραμμής. Απόντος, εννοείται, του κ. Βερναρδάκη.

Κοντολογίς, όπως θα έλεγε και η κ. Νοτοπούλου, οφείλουν να επανανοματοδοτήσουν –ή να επανανοηματοδοτήσουν-τη γραμμή τους, ώστε τουλάχιστον να βγαίνει νόημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ