Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές γίνονται συμπλήρωμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλης και ο «εξ αριστερών» Δανέλλης στηρίζουν την πιο ετερόκλητη κοινοβουλευτική ομάδα

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τελικά ο χρησμός του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση επαληθεύτηκε. «Κοντός ψαλμός αλληλούια» είχε απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα προσχωρήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι έξι βουλευτές, που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής, οι έξι δηλώνουν ότι επιζητούν να προσμετράται στο εξής η θετική τους ψήφος σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα νομοσχέδια, ώστε να διασφαλίζεται –όπως λένε– η δεδηλωμένη για την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Με άλλα λόγια, ενώ τυπικά δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά δηλώνουν προκαταβολικά ότι θα στηρίξουν κάθε νομοσχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση! Φαινόμενο –και αυτό– πρωτοφανές για τα σύγχρονα κοινοβουλευτικά ήθη. Μια νέα μορφή στήριξης α λα καρτ…

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης των 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – δηλαδή του κ. Παπαχριστόπουλου, του κ. Ζουράρι, της κ. Παπακώστα, της κ. Κουντουρά, του κ. Δανέλλη και του κ. Κόκκαλη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής είχε ζητήσει να μη γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής για αλλαγές στον Κανονισμό. 

«Άδειασε» με τον τρόπο αυτόν τον κ. Βούτση, που μέχρι την προηγούμενη υπαινισσόταν το σενάριο για αλλαγές, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής, πράγματι, εφάρμοσε το γράμμα και πνεύμα της πρωθυπουργικής επιστολής, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού. Ωστόσο, η επιστολή του πρωθυπουργού ανοίγει παράθυρο για τροποποιήσεις, καθώς ο κ. Τσίπρας, στο τέλος της επιστολής του, σημειώνει πως «για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού, σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής». Αποτέλεσμα, αργά το απόγευμα να σπεύσει ο κ. Βούτσης να απευθυνθεί στην Επιστημονική Επιτροπή για να μελετηθούν οι αλλαγές στον Κανονισμό…

Η εξέλιξη αυτή ναι μεν διασφαλίζει την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών για τη  «δεδηλωμένη», αλλά οδηγεί σε μια ακόμα πιο σαθρή και ετερόκλητη πλειοψηφία – από την αρχηγό του ΝΕΟ κ. Παπακώστα μέχρι τον πρόσφατα αποχωρήσαντα από το Ποτάμι κ. Δανέλλη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δίνει σήμα ότι μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, Ωστόσο, για να μην επέλθει πλήρης ρήξη μεταξύ των δύο πρώην εταίρων, το Μαξίμου δίνει «σήμα» για παράθυρο αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, μέσω της γνωμάτευσης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τη δήλωση των έξι βουλευτών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν:

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία. Σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα.

Η αντιπολίτευση

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη δημοσιοποίηση της πρωθυπουργικής επιστολής προς τον κ. Βούτση, αλλά και μετά της «προσχώρησης» των «6» στην κυβέρνηση.

Καμμένος: Αντιδημοκρατική προσπάθεια της κυβέρνησης

Ο Πάνος Καμμένος με σχόλιό του στο Twitter κάνει λόγο για αντιδημοκρατική προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να πάρει από τους ΑΝΕΛ την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, γνώριζα την απόφαση του 2013. ΑΥΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ» γράφει ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

ΝΔ: Τα 6 δεκανίκια του Τσίπρα

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους». 

Απαντώντας στις διαρροές του Μαξίμου, πηγές της Πειραιώς αναφέρουν τα εξής: «Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη τόνισε πως τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην αλλάξει τον Κανονισμό, όταν πριν από μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του έλεγε άλλα. Ο εκβιαζόμενος πρωθυπουργός που βασίζεται στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, συνέχισε η κ. Σπυράκη, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής: «Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής είχαν εξαγγείλει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, εκβιαζόμενοι από τον συνεταίρο τους. Μετά από τις αντιδράσεις μας και τη γενική κατακραυγή ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω. Άδειασε και τον κ. Βούτση στον οποίο έδωσε οδηγίες σαν να πρόκειται για υπάλληλ;o του, να πάρει κατά παραγγελία γνωμάτευση».

«Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του» σημείωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. 

ΚΙΝΑΛ

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί» γράφει στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

Και συμπληρώνει: «ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί».