Πολιτικη & Οικονομια

Όσοι συμμετείχαν στη διαδήλωση ήταν ακροδεξιοί;

Πόσο γρήγορα ταξιδεύει το ψέμα; Mε το ίντερνετ, πολύ. Χωρίς τη συναίνεση, όμως, όχι και τόσο

Νικήτας Κλιντ
ΤΕΥΧΟΣ 687
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτή τη βδομάδα άλλη μια παράσταση έλαβε χώρα κατακλύζοντας τα σόσιαλ κι αντισόσιαλ μίντια αποκλειστικά με μακεδονομάχους, παπαδαριό και ΧΑτες, την πλατεία Συντάγματος κι ακτινωτά, γεμάτη με ελληνικές σημαίες. Τα συμπεράσματα βγήκαν αμέσως: «Όσοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση πριν λίγες μέρες ήταν ακροδεξιοί».

Αν είχες πιστέψει κι εμμένεις ακόμα στο παραμύθι όσων αποκαλούσαν φασιστική τη συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου και χούντα την κυβέρνηση Παπαδήμου, ευρωμασώνους την ΕΕ και ακροδεξιό οποιονδήποτε κρεμάει σημαία 28η Οκτωβρίου/25η Μαρτίου, τότε μια χαρά. Αν όμως θυμάσαι από το ’10 (ή/και το '13;) το ντου που έγινε (και που ευτυχώς βόηθησε να ανακοπεί το ΚΚΕ με τη γνωστή του σκληρή περιφρούρηση) με εκατοντάδες μαυροφορεμένους ΧΑτες και παρακρατικούς ανάκατα με αντιεξουσιαστές και χουλιγκάνους, δεν ψαρώνεις. Κι όταν βέβαια η Χρυσή Αυγή ήταν πάντοτε παρούσα σε κάθε αντιμνημονιακή συνεύρεση του αγανακτισμένου πλήθους. Τότε όμως η μηχανή και τα αντανακλαστικά είχαν φροντίσει οι φωτογραφίες να μην έχουν μόνο τρελοπαπάδες, σημαίες και πέτρες σε γυναικόπαιδα. Οι ΑΝΕΛ, δεν συζητάμε, ρετουσαρίστηκαν και βγήκαν απ’ το κάδρο σε χρόνο ρεκόρ.

Πού και πού παίρνω κάνα ταξί –τo ’χω κόψει γενικώς– και προχθές άκουσα τον οδηγό να μου λέει ότι δεν βάζει ΣΚΑΙ όταν μπει πελάτης γιατί πολλοί θυμώνουν, «τι είναι αυτά που βάζεις κι ακούμε», τον λένε φασίστα ή ό,τι άλλο, αρκετοί μάλιστα κατεβαίνουν κι εγκαταλείπουν την κούρσα. «Ρε φίλε», μου λέει, «οι νεοδημοκράτες δεν κάνουν έτσι άμα έχω ρίαλ εφέμ ή ακόμα και το στο κόκκινο, έλεος, φοβάμαι να βάλω ράδιο». Τον ΣΚΑΙ, λέμε, που μπήκε η βόμβα, ναι. «Η σπιτονοικοκυρά μου μού ζήτησε αύξηση γιατί άκουσε ότι βγήκαμε από την κρίση» συνεχίζει. Φαρσοκωμωδία. Είναι σαν να λες ότι ο Τσιτσιπάς είναι χρυσαυγίτης επειδή ποστάρει αρχαία γνωμικά – όχι ότι θα μου φαινόταν απίθανο να το ακούσεις από κάνα βλαμμένο αυτό. Εδώ μια νέα μάστιγα υπάρχει στον λεγόμενο (αναρχικό) χώρο, κατηγορούνται διάφοροι (συνήθως ιδιοκτήτες μαγαζιών) για σεξιστικές επιθέσεις μέχρι και βιασμό, με ανώνυμες καταγγελίες και μοιράζονται αέρα μέσω σελίδων του Facebook, του indymedia ή αναρτώνται σε τοίχους τυπωμένες αφίσες με φωτό και διεύθυνση και προτροπές προς λιντσάρισμα. Το χειρότερο δεν είναι ότι πολλοί πέφτουν στην παγίδα, «για να το λένε, κάτι θα ’κανε» και το πιστεύουν και το διαδίδουν, αλλά το ότι οι διαχειριστές των σελίδων αυτών συμβουλεύουν τα θύματα ή το κοινό τους πως είναι ανώφελο να πάνε στην αστυνομία! Και γυναίκες ακόμα από κάτω σχολιάζουν, συμφωνώντας!

Ένα μαγαζί με κρητικά προϊόντα έκλεισε έτσι, στα Εξάρχεια παρακαλώ, και στη Σαλονίκη το Silver Dollar, το μόνο μαγαζί που παίζουμε το τελευταίο καιρό με την κομπανία μου (Ρόδες United), θα μείνει 2 μήνες κλειστό γιατί την πέφτουνε ομοίως κι ομαδόν στον Γιάννη που το τρέχει. Πόσο γρήγορα ταξιδεύει το ψέμα; Mε το ίντερνετ, πολύ. Χωρίς τη συναίνεση, όμως, όχι και τόσο. Υπάρχει μια ταινία για μια ανάλογη περίπτωση με τίτλο «Το ψέμα», να τη δείτε. Βορειοευρωπαϊκή είναι, δεν θυμάμαι σκηνοθέτη, γκούγκλαρέ το, είναι low budget και αφορά ένα δάσκαλο σε μια μικρή πόλη που κατηγορείται ότι χάιδεψε απρεπώς ένα κοριτσάκι. Κανείς δεν τον πιστεύει εκτός από τον γιο του, που ζει όμως με τη μάνα του, αφού οι γονείς του είναι χωρισμένοι. Στο τέλος το ψέμα ξεδιαλύνεται κι όλα καλά. Για να δούμε.

Οι σελίδες που ανέφερα είναι τα «Ραδιοφράγματα», τα «αναρχοζουζούνια» (έλεος) και η «Σιωπή σημαίνει συνενοχή» και φημολογείται πως ανήκουν σε κοινούς διαχειριστές 3 γυναίκες (!!) γνωστές «σταρ» των Εξαρχείων. Η τελευταία σελίδα είχε τεράστια απήχηση κατά τη διάρκεια του ένδοξου αντιμνημονιακού αγώνα. Έκανες like;

«Πεσίματα» ανάλογα έχουν γίνει και σε κρεοπωλεία από αντισπισιστές. Γιατί όχι και τα σουβλατζίδικα, ρε παιδιά;