- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Handelsblatt: Οι αδύναμες χώρες ανακάμπτουν
Τι αναφέρει για την ελληνική οικονομία
Στη μηνιαία έκθεση της Bundesbank αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο με τίτλο «», παρατηρώντας ότι «η γερμανική κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει πρόοδο στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία -σε αντίθεση με τη Γερμανία».
Ειδικότερα, η Ηandelsblatt αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης κάποιοι οικονομολόγοι είχαν προτείνει για χώρες, όπως η Ελλάδα, την έξοδο από τη νομισματική ένωση. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Bundesbank, πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που είχαν πληγεί ιδιαιτέρως έντονα από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έναντι άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ».
Συγκεκριμένα, η Γερμανία, βάσει της έκθεσης, έχασε στο διάστημα 2008-2018 περίπου το 5,5% της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των εμπορικών της εταίρων στην ευρωζώνη, σημειώνει η εφημερίδα. Παρόμοια πτωτική τάση εμφανίζουν, σύμφωνα με την Bundesbank, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Φινλανδία και Βέλγιο.
«Απέναντί τους εμφανίζονται Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης μέσω των χαμηλότερων ανατιμήσεων. Αυτή η εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη επειδή μειώνει τις οικονομικές εντάσεις μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων χωρών εντός της ευρωζώνης».
Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους έχει ασφαλώς νόημα, όταν ο πληθωρισμός στη Γερμανία υπερβαίνει προσωρινά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό διευκολύνει την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας άλλων κρατών της ευρωζώνης. Την περίοδο της ευρωκρίσης πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας υλοποίησαν μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα. Αυτές έχουν την τάση να μειώνουν το επίπεδο των μισθών, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των τιμών». Συνολικά πάντως για την ευρωζώνη η ανάλυση της Bundesbank βλέπει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία. «Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική υποτίμηση του ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα, παρατηρώντας, τέλος ότι, αυτή η βελτίωση μπορεί να επιφέρει συνολικά, και όχι μόνο στη Γερμανία, πλεονάσματα στους ισολογισμούς.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.