- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Handelsblatt: Επιείκεια Μέρκελ προς Τσίπρα λόγω ΠΓΔΜ
Η γερμανική εφημερίδα για την επίσκεψη της Μέρκελ της Αθήνας
Η Handelsblatt σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Επικίνδυνα δώρα» θέτει στο μικροσκόπιο την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εξοικονομήσει χάρη σε αυτήν τα τελευταία δέκα χρόνια 1,42 τρις ευρώ. Μόνο η Γερμανία, σύμφωνα με το άρθρο, έχει εξοικονομήσει 368 δις ευρώ από το 2007 ενώ, βάσει πίνακα στοιχείων, η Ελλάδα έχει εξοικονομήσει 55 δις ευρώ. «Αυτή η κατάσταση εξαίρεσης καθιστά μεν τα κράτη ικανά να δράσουν, τα καθιστά όμως και απρόσεκτα» σημειώνει η οικονομική εφημερίδα στη μακροσκελή ανάλυσή της, αφού έτσι γίνονται πιο επιρρεπή στη συσσώρευση νέων χρεών. Ενδεικτικά σε άλλο πίνακα που παραθέτει αναφορικά με τη συσσώρευση νέων χρεών από το 2008, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην ευρωζώνη με 161 δις ευρώ.
Στο ίδιο άρθρο όμως, γίνεται εκτενής αναφορά και στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Η εφημερίδα γράφει: «Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η 'πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης'. Όμως στο μεταξύ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια υπό ευρωπαϊκό ζυγό. Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα.» Στη συνέχεια η Handelsblatt σημειώνει ότι στο περιθώριο της επίσκεψης θα συζητηθεί και πάλι το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας. «Η καγκελάριος ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείας. Στην αρχή της χρονιάς ο πρωθυπουργός πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το δίκαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που η ΕΕ είχε ζητήσει. Επίσης ανέστειλε την περικοπή συντάξεων και διένειμε ως 'κοινωνικό μέρισμα' 710 εκατομ. ευρώ σε 1,4 εκατομ. οικογένειες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο για το επόμενο πακέτο βοήθειας»
«Η Μέρκελ δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως παρία»
Σε άλλο σημείο η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι «επιεικής» με την Ελλάδα –όπως και με άλλες χώρες της ευρωζώνη κι αυτό, όπως γράφει, «παρά το ότι ο Τσίπρας έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων, που θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Αλλά ο Τσίπρας έχει επίσης μπροστά του προσεχώς και εκλογές. Και η καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια. Η καγκελάριος θα επιδιώξει λοιπόν κατά την επίσκεψή της να συζητήσει μόνο εν συντομία για τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις –και θα περάσει γρήγορα στο επόμενο θέμα».
Πηγή: Deutsche Welle
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.