Πολιτικη & Οικονομια

12ο Συνέδριο ΝΔ: Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

Αναφορές στις επικείμενες εκλογές και τη Συμφωνία των Πρεσπών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nd.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τις ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων συνεχίζεται η δεύτερη μέρα του 12 Συνεδρίου της ΝΔ.

«Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των δυο πόλων των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων. Μεταξύ της Κεντροδεξιάς από τη μια και της Κεντροαριστεράς από την άλλη. Οι χώροι αυτοί έχουν βεβαίως διαφορετικά πολιτικά σχέδια, έχουν όμως ταυτόχρονα σταθερό και αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, στο συνέδριο της ΝΔ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Αλλαγής σταθερά τάσσονται υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Γιατί χωρίς εθνική συνεννόηση δεν θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις αναγκαίες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση». Επισήμανε παράλληλα το γεγονός πως για να υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, πρέπει να συμφωνηθεί ότι επείγει να ηττηθεί το κομματικό και πελατειακό κράτος, γιατί, όπως ανέφερε, αν συνεχισθεί η εναλλαγή του στην εξουσία δεν θα έχει μέλλον η χώρα.

«Τα προβλήματα της χώρας είναι πλέον τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να επιλυθούν από κανέναν μόνο του. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από έναν κακέκτυπο δικομματισμό, αλλά από μια γενναία εθνική συνεννόηση για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ρήξεις και τομές από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα, που θα την οδηγήσουν στο μέλλον και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Γι' αυτό χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή του κλίματος. Γιατί η χώρα μας έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει μπροστά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Όπως σημείωσε, η χώρα δεν έχει ανάγκη την αντιπαράθεση του αριστερού με τον δεξιό λαϊκισμό, ούτε την ακραία πόλωση, τη σκανδαλολογία και τη λάσπη στον ανεμιστήρα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε πως «η σημερινή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό του τόπου είναι άνευ προηγουμένου. Διχαστική αντιπαράθεση και άγονες συγκρούσεις σε καθημερινό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση».

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του και κατέληξε απευθυνόμενος στους συνέδρους και τα στελέχη της ΝΔ: «Να μην κατηγορούμε συλλήβδην την Αριστερά για όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. Προέρχομαι από τον χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που σταθερά από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ της Ε.Ε. και με πολιτικό κόστος απέναντι σε κάθε λαϊκισμό. Να μην συγχέουμε τη σημερινή κυβέρνηση συνολικά με την αριστερά. Και σας το λέω γιατί στη Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε συστηματικά για μια σύγχρονη προοδευτική κεντροαριστερή πρόταση. Μακριά από κάθε λαϊκισμό που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τη χώρα».

Χριστοδουλάκης: Εθνική συνεννόηση, αλλά που δεν ταυτίζεται με κυβερνητικές συνεργασίες

«Τα κόμματά μας διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε όλη την πορεία της μεταπολίτευσης. Ως ιδεολογικοί αντίπαλοι αλλά και ως πυλώνες δημοκρατίας. Μία περίοδος με πολλά θετικά αλλά και με λάθη, παραλείψεις κα συμπεριφορές», είπε μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Σήμερα όμως είναι η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Να εγγυηθούμε ότι μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση. Με στόχο πως θα δημιουργήσουμε ξανά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη», συνέχισε σημειώνοντας πως βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

«Είναι οι τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε τη χώρα σε νέο αχρείαστο μνημόνιο και απέτυχε να διασφαλίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση», τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό, χωρίς καμία λογική κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε επίσης ότι η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει δρόμο για πολύ περισσότερα στο μέλλον και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει τους Έλληνες.

Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη εθνικής γραμμής, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και μίλησε για βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. «Εθνική συνεννόηση, αλλά που δεν ταυτίζεται με κυβερνητικές συνεργασίες. Αφορά τα κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα. Αφορά την αναβάθμιση των Θεσμών και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η δική μας ευθεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς συνεργάτες του δεν συνεπάγεται ότι έχουμε ρόλο προνομιακού συνομιλητή. Μην μας θεωρούν βολικό συμπλήρωμα. Να μην σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη θέληση και ψήφο του λαού. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συντηρητικές επιλογές», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Η δυνατότητα δημιουργίας και σύστασης προγραμματικής συμφωνίας θα καθορίσει και τις δικές μας πολιτικές αποφάσεις και επιλογές».

Μαυρωτάς: Το Ποτάμι μπορεί να είναι το βελτιωτικό στη μηχανή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας

«Έχουμε κρίσιμη εκλογική χρονιά για τη χώρα και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις εκλογές αλλά και την επόμενη μέρα. Το Ποτάμι μπορεί να είναι το βελτιωτικό στη μηχανή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Με χαρά έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για συμφωνία μετά τις εκλογές ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία» δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς, μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ποταμιού στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ.

Ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε τη ΝΔ να μην πέσει στην παγίδα της πόλωσης και του διχασμού. «Μην γίνετε ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει μπροστά δύσκολες μέρες. Η σωτηρία είναι ένας αγώνας εθνικής ομάδας. Για αυτό και εγώ πιστεύω "Ελλάδα μπορούμε", αρκεί να υπάρχει ενότητα. Πρέπει να βάλουμε μπροστά την ατζέντα του αύριο και όχι την ατζέντα του χθες» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μαυρωτάς είπε πως το πιο αρνητικό είναι ότι η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τη συμφωνία στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Φτάσαμε στο σημείο όσοι συμφωνούν να είναι προδότες και όσοι διαφωνούν να είναι ακροδεξιοί. Εγώ βλέπω πατριώτες υπέρ και πατριώτες κατά. Για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος χρειάζονται και το εθνικό συμφέρον και το πάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Λαμπρούλης: Το ζητούμενο είναι να πάρει ο λαός τα κλειδιά της χώρας

«Η ελπίδα, η προοπτική βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για να εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίγει δρόμο για ριζικές αλλαγές. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική γιατί η χώρα μας έχει δυνατότητας να ζήσει καλά ο κόσμος. Το ζητούμενο είναι να πάρει ο λαός τα κλειδιά της χώρας, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, Γιώργος Λαμπρούλης. Επισήμανε πως η προοπτική για τον λαό δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των συγκεκριμένων κομμάτων.

«Το ΚΚΕ διατυπώνει την κριτική του απέναντι σε όλα τα κόμματα. «Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω στα προγράμματα που να βοηθούν τον λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του» είπε ο κ. Λαμπρούλης, χαρακτηρίζοντας «ως επικίνδυνη την πρακτική αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ που με αφορμή το Σκοπιανό ενισχύει φασιστικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις».

Μάριος Γεωργιάδης: Αν ενστερνίζεστε τις κόκκινες γραμμές μας, είμαστε εδώ

«Στέκομαι σε αυτό το φιλικό και φιλόξενο βήμα ως εκπρόσωπος κόμματος που αποτέλεσε έκπληξη στις εκλογές», είπε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

Τόνισε πως τα μνημόνια των τελευταίων ετών δεν ήταν η αιτία της κρίσης, αλλά το αποτέλεσμά της και ξεκαθάρισε πως η Ένωση Κεντρώων είναι αντίθετη στο ρουσφέτι και θέλει να μηδενίσει τα φαινόμενα της κομματοκρατίας.

«Να πατάξουμε τη διαφθορά από όπου κι αν προέρχεται. Να καθιερώσουμε ευρύτερες συνεργασίες μέσω της απλής αναλογικής. Να τοποθετήσουμε άφθαρτους τεχνοκράτες στα υπουργεία», είπε μεταξύ άλλων.

«Αν ενστερνίζεστε τις κόκκινες γραμμές μας, είμαστε εδώ. Όχι όμως σαν δεκανίκι. Σαν ισότιμο συζητητή στο διάλογο. Να είμαστε κοντά σας, να βοηθήσουμε. Δεν ζητάμε υπουργεία και καρέκλες. Μεταρρυθμίσεις ζητάμε», τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ