- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποτάμι: ΘΕΛΩ να μη διαλύεται η πόλη σε κάθε διαδήλωση
Φέρνει παράδειγμα το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στη Σκουφά
«Τα κλειστά μαγαζιά και οι άδειοι δρόμοι δεν είναι πολιτισμός. Είμαστε απέναντι σε όλους εκείνους που επιχειρούν να επιβάλλουν τον νόμο της βίας. Η πόλη θα ζήσει με εκείνους που την κρατούν δημιουργική και ζωντανή».
«Θέλω να μην διαλύεται η πόλη σε κάθε διαδήλωση», αναφέρει το Ποτάμι και φέρνει παράδειγμα το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στη Σκουφά.
Συγκεκριμένα:
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το Free Thinking Zone δεν θα έλεγες ότι είναι το πιο ασφαλές σημείο της πόλης. Το αντίθετο. Στα Εξάρχεια, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές μορφές βίας, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, αλλά και τα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά κέντρα της περιοχής έχουν αποφασίσει να κατεβάζουν ρολά ή να αναστέλλουν τη λειτουργία τους κάθε φορά που προμηνύονται επεισόδια. Οι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους. Τις προάλλες, στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη, η πόλη έμοιαζε με πόλη που έχει κηρυχθεί σε στρατιωτικό νόμο. Κλειστά μαγαζιά, φόβος και ερημιά παντού, ελικόπτερα και χημικά αντί όμορφες μυρωδιές, μουσικές και γέλια από τις παρέες.
«Αυτή δεν είναι η εικόνα της πόλης που θέλω» λέει η Αρετή Γεωργιλή.
«Είναι μία τοξική, μία μη υγιής συνθήκη που το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι περισσότερο φόβο και κοινωνίες ανασφαλείς, περισσότερο συντηρητικές, ανασφαλείς, μη ανεκτικές, κλειστές, που στρέφονται για την προστασία τους σε ακραίες λύσεις, τον φασισμό και την αυτοδικία».
Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης. Υποκύπτοντας στον φόβο νομιμοποιούμε εκείνους που τον προκαλούν, μονιμοποιούμε αυτή τη συνθήκη, υποκύπτουμε στο πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να είμαστε μέρος της λύσης.
Τα κλειστά μαγαζιά και οι άδειοι δρόμοι δεν είναι πολιτισμός. Αναμενόμενη, λοιπόν, η αντίδραση της Αρετής Γεωργιλή: «Όσο η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και συντονισμένα το πρόβλημα, το Free Thinking Zone, το οποίο υπάρχει για να υπερασπίζεται τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, θα παραμένει ανοιχτό και θα είναι απέναντι σε όλους εκείνους που επιχειρούν να επιβάλλουν με τη βία τους δικούς τους κανόνες, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των γύρω τους. Η πόλη θα ζήσει με εκείνους που την κρατούν δημιουργική και ζωντανή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λεκτική ένταση στην Επιθεώρηση Εργασίας - Καταγγελία για εκβιασμό και σύλληψη επιθεωρητή
Ντομπρόβσκις προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό – Όχι σε ρήτρα διαφυγής από την ΕΕ
Απαγορευμένη ζώνη τα χωρικά ύδατα της Σουηδίας
«Αν η γραμμή Μητσοτάκη είναι πως ό,τι λάθος γίνεται τώρα γινόταν και πριν, τότε είμαστε εκτός τόπου και χρόνου»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό του ρόλο - Μιλά για μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση επιμένει σε στοχευμένα μέτρα αντί για μείωση του ΦΠΑ, σοβαρότητα και σεμνότητα για Κοβέσι
Ποια χώρα θα την ξεπεράσει
«Η λήθη να μη μετατρέπεται σε αιτία αναθεωρητισμού, βίας και μισαλλοδοξίας»
«Είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας»
Από το 1963 έως το 2026- Κάθε επίσκεψη προέδρου στην Αθήνα αποτυπώνει μια κρίσιμη συγκυρία
Πότε αναμένεται η πρώτη πληρωμή
«Το "Προλαμβάνω” είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται
Τι ισχύει με τα κριτήρια
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του γάλλου προέδρου
Σε απάντηση των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού
Παράλληλα θα υπάρξει και απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορίες περί διάθεσης 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσω voucher
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.