Πολιτικη & Οικονομια

1 δισ. ευρώ η απώλεια για τους συνταξιούχους από το «πάγωμα» των αποδοχών

Στα 730 εκ. το «κέρδος» από τη μη περικοπή των συντάξεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
syntaxiouxoi.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μπορεί σύμφωνα με τα κυβερνητικά πλάνα η χώρα να γλιτώσει 1,730 δισ. ευρώ από τη διάσωση των αρνητικών "προσωπικών διαφορών" που αφορούν στην μη περικοπή των συντάξεων από το 2019 και μετά ωστόσο δεν πρόκειται για καθαρό κέρδος.

Την ίδια ώρα η χώρα χάνει σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το "πάγωμά" τους έως το 2022.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το capital.gr, σύμφωνα με την  πρώτη  έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, από την 1/1/2019 δεν χρειάζεται να  περιορισθούν έως 18% κοντά 1,4 εκατ. συντάξεις με αρνητικές "προσωπικές διαφορές".

Ωστόσο,  θα πρέπει να  "παγώσουν" όλες -δηλαδή και οι 2,5 εκατομμύρια-  συντάξεις στο διάστημα 2019-2022. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθούν ονομαστικές αυξήσεις τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν έμμεσες μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων, καθώς, ενώ θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, το ύψος των ονομαστικών αποδοχών τους θα παραμένει το ίδιο, και έτσι θα περιορίζεται η καταναλωτική ικανότητά τους.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, η μη περικοπή των συντάξεων σημαίνει πως οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν 1,730 δισ. ευρώ κατά το εν λόγω έτος.

Ωστόσο, στο Staff Working Document της ίδιας έκθεσης, αναφέρεται πως το "πάγωμα" των συντάξεων  θα φέρει εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 4ετία.

Η έμμεση αυτή μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων αντιστοιχεί σε 250 εκατ. ευρώ ανά έτος. Αυτή θα προκληθεί από τη μη καταβολή ονομαστικών αυξήσεων περίπου 2% κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει "ρήτρα ανάπτυξης" από το 2019, δηλαδή αύξηση των συντάξεων με βάση τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Η "ρήτρα" αυτή ουσιαστικά "παγώνει" για 4 χρόνια, καθώς καμία σύνταξη δεν θα λάβει αύξηση έως το 2022.

Σύμφωνα δε με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συντάξεις με αρνητικές "προσωπικές διαφορές" δεν θα πρέπει να πάρουν καμία αύξηση μέχρι να αποσβεστούν πλήρως αυτές οι διαφορές.  

Αντίθετα, βάσει του ίδιου νόμου, οι συντάξεις με θετικές "προσωπικές διαφορές" θα πρέπει όχι μόνο να πάρουν αύξηση βάσει της "ρήτρας ανάπτυξης", αλλά και κάθε χρόνο έως το 2023 θα πρέπει να  πιστώνονται με άλλη μία "δόση" αύξησης έτσι ώστε να φτάσουν το επίπεδο που έχει προκύψει από τον επαναϋπολογισμό τους.

Στελέχη του υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως αυτό θα ισχύσει, ενώ το μόνο μέτρο που καταργηθεί με σχετική τροπολογία θα είναι η μείωση 18% στις συντάξεις με αρνητική "προσωπική διαφορά".

Κατά τα άλλα, όσες συντάξεις έχουν αρνητική "προσωπική διαφορά" πάνω από 8% θα συνεχίσουν να μην παίρνουν αύξηση μέχρι να συμψηφισθεί πλήρως αυτή η διαφορά με τις αυξήσεις. Το "ορόσημο" του 8% προκύπτει από το σωρευτικό άθροισμα των αναμενόμενων ετήσιων αυξήσεων (2%) την περίοδο 2019-2022. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.