Πολιτικη & Οικονομια

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Τουλάχιστον 4 υπουργοί γνώριζαν για τα χρέη εταιρείας του Λαυρεντιάδη

Η ΝΔ ζητά απαντήσεις από τους υπουργούς που εμπλέκει ο Κιτσάκος στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
depa.jpg
© EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης για την υπόθεση της διαχείρισης χρεών της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα - ELFE), ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ βάζει στο κάδρο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Θεόδωρος Κιτσάκος.

Κατά του κ. Κιτσάκο, που τοποθετήθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου από την κυβέρνηση την 1η Δεκεμβρίου του 2015 και αποπέμφθηκε τον Νοέμβριο του 2017 μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την υπόθεση των οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος της ΔΕΠΑ καθώς δεν εισέπραξε τα 110 εκατ. ευρώ που όφειλε η βιομηχανία Καβάλας.

Ας σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι ποινική δίωξη για τις οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ασκήθηκε και στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο κ. Κιτσάκος είπε, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», «υφίσταμαι έντονο κανιβαλισμό και στοχοποίηση» κάνοντας παράλληλα λόγο για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό» στην υπόθεση της είσπραξης οφειλών , που «δεν άφηνε κανένα βαθμό ελευθερίας ούτε βαθμό διαφυγής, δηλαδή να κάνω κάτι προσωρινά για να ξεπεράσω το πρόβλημα», τονίζοντας ότι «πάγια εντολή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της Καβάλας». 

Ο κ. Κιτσάκος όμως έβαλε στο κάδρο και υπουργούς αναφέροντας ότι για τους χειρισμούς του «ήταν ενήμεροι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ.: μέτοχος της ΔΕΠΑ)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν και αποφάσεις των μετόχων για τον τρόπο είσπραξης των οφειλών και η ΔΕΠΑ εισέπραξε πλήρως τα ποσά στη θητεία του. Ο Κιτσάκος θύμισε ότι για το πρόβλημα των οφειλών «πραγματοποιήθηκαν διυπουργικές συναντήσεις παρουσία και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Τον Μάιο του 2017 κατόπιν δικών μου πιέσεων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συντόνισε διυπουργική με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του γενικού γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ».

Ο ίδιος απέδωσε την απομάκρυνσή του «σε ανθρώπους του υπουργείου Ενέργειας, όχι ο υπουργός και σε ένα με δύο στελέχη της ΔΕΠΑ» και ισχυρίστηκε ότι «χάλασα μαγιονέζες... πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία χωρίζονται από μία μεσοτοιχία».

Η ΝΔ ζητά απαντήσεις από τους υπουργούς που εμπλέκει ο Κιτσάκος στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

Aπαντήσεις από τους υπουργούς, τους οποίους εμπλέκει ο Θ. Κιτσάκος στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, ζητά η ΝΔ. H εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, ζητά να μάθει αν γνώριζαν ή όχι τις ενέργειες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι ίδιοι διόρισαν και αν συμφώνησαν με αυτές.

Σε δήλωσή της τονίζει πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την εκτόξευση των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE στη ΔΕΠΑ και την απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρεών, αναφέρει δημόσια ότι το θέμα ήταν σε πλήρη γνώση των πρώην και νυν υπουργών Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και της τότε υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη

«Ο κ. Κιτσάκος κατονομάζει έξι στελέχη της κυβέρνησης και τους εμπλέκει σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει τεράστια ζημιά για το Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες. Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί; Γνώριζαν ή όχι τις ενέργειες τους στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που οι ίδιοι διόρισαν; Συμφώνησαν ή όχι με τις ενέργειες του εκλεκτού τους;» ρωτά η κα Σπυράκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.