Πολιτικη & Οικονομια

Ολάντ: Ο κίνδυνος για Grexit δεν ήταν μπλόφα

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hollande.jpg
© EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, δηλώνει  ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

Ο κ. Ολάντ σημειώνει ότι οι προειδοποιήσεις των εταίρων δεν ήταν μπλόφα και τονίζει πως την νύχτα μεταξύ 12 και 13 Ιουλίου, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, «φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή».

Οι προεργασίες άρχισαν μετά το δημοψήφισμα στις αρχές του ίδιου μήνα, όταν, όπως δηλώνει ο κ. Ολάντ, η Γερμανία αποφάσισε ότι πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο Grexit ως «σχέδιο Β». Κατάληξη αυτής της μελέτης ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», αναφέρει ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ», ξεκαθαρίζει.

Συνεχίζοντας ο κ. Ολάντ αναφέρεται στην Γερμανίδα καγκελάριο και τονίζει τη συνεισφορά της στην εξεύρεση λύσης τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, λέγοντας πως η Μέρκελ επέμεινε, με υπομονή, στις διαβουλεύσεις, αρνούμενη να δεχτεί τη λύση του Grexit.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στο δραματικό τηλεφώνημα που είχε το βράδυ της ψηφοφορίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι υπερήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», σημειώνει ο κ. Ολάντ και συνεχίζει: «Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και του είπα: αν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με να σε βοηθήσω, βοήθησε με να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που θα έχεις εσύ αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ