Η Ελλάδα στην 29η θέση στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας
Ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ
Στην 29η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation που αξιοποιεί στοιχεία του 2018 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΚΕΦίΜ.
Επισημαίνεται ότι από το 2014 - την πρώτη χρονιά δημοσίευσης του Δείκτη - μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τις θέσεις 27—32.
Ο Δείκτης συνυπολογίζει τις επιδόσεις κάθε χώρας σε πέντε επιμέρους τομείς: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους ατομικού εισοδήματος, τους καταναλωτικούς φόρους, τους φόρους ακίνητης περιουσίας και τους φόρους κερδών που παράγονται στο εξωτερικό.
Σε σχέση με πέρσι, η Ελλάδα υποχώρησε σε τρεις από τους πέντε επιμέρους τομείς του Δείκτη: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους επί της ιδιοκτησίας και τη φορολογία της κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά την εταιρική φορολόγηση, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχει τη σημαντικότερη επίδραση στην οικονομική μεγέθυνση, κατά την τελευταία πενταετία η Ελλάδα έχει υποχωρήσει 10 θέσεις – από την 15η θέση το 2014, σήμερα βρίσκεται στην 25η. Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται στη μελέτη, ο συντελεστής της εταιρικής φορολόγησης στην Ελλάδα βρίσκεται στο 29%, ή 5,1 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Αντιστοίχως, η Ελλάδα σημείωσε πτώση έξι θέσεων σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση επί της ιδιοκτησίας, και δύο θέσεων στη φορολόγηση της κατανάλωσης, έχοντας έναν από τους υψηλότερους Φόρους Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) μεταξύ των χωρών τον ΟΟΣΑ, υψηλότερο από τον μέσο όρο του Οργανισμού κατά 4,9%.
O επικεφαλής ερευνητής του ΚΕΦίΜ, Κωσταντίνος Σαραβάκος έκανε το εξής σχόλιο:
«Η αναμενόμενα απογοητευτική επίδοση της Ελλάδας είναι ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι ότι, αν θέλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από την κρίση και να διασφαλίσουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στα άτομα και τις επιχειρήσεις, μια μείωση που μπορεί να γίνει εφικτή μόνο μέσω της αντίστοιχης μείωσης του μεγέθους του κράτους».
Δείτε τη μελέτη του Tax Foundation εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.