Πολιτικη & Οικονομια

Νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Μπαράζ ανακοινώσεων μετά τις εξαγγελίες Κοτζιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ypex.jpg
©EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, είναι η απάντηση του ελληνικου υπουργείου Εξωτερικών στο Casus Belli της Τουρκίας, μετά το μπαράζ δηλώσεων που προκάλεσαν οι εξαγγελίες Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφoυ, ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς, επισημαίνει ότι:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια».

Το πρωί, μάλιστα, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για προγραμματισμένη συνάντηση.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ