Σταθάκης: Κρυστάλλινη και διαφανής η εξαγορά από τη ΔΕΗ της σκοπιανής εταιρίας EDS
Η εταιρία έναντι εξαγοράστηκε έναντι 4,8 εκ. ευρώ, ενώ παρουσίαζε ζημιές ύψους 5,5 εκ. ευρώ
Κρυστάλλινη και διαφανή χαρακτήρισε την διαδικασία εξαγοράς από τη ΔΕΗ, της σκοπιανής εταιρίας προμήθειας ενέργειας EDS, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες έγιναν με απόλυτη διαφάνεια.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για την σύμβαση που υπεγράφη, ο κ. Σταθάκης, αντέτεινε ότι «όλα έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ, ακολουθήθηκαν όλα τα νόμιμα και όλες οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και γνωστές».
«Τηρώ επακριβώς το νόμο που ισχύει. Στη Βουλή έρχονται συναλλαγές του δημοσίου άνω των 20 εκ ευρώ. Κάτω των 20 εκ ευρώ δεν αποτελούν αρμοδιότητα της. Συνεπώς δεν χρειάζεται καμία γνωστοποίηση. Μάλλον η ΝΔ και η ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση όταν ανασύρουν θέματα που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και ομόφωνες αποφάσεις της ΔΕΗ. Απορώ γιατί επαναφέρουν ένα θέμα τόσο κρυστάλλινο και διαφανές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης Νικήτας, για να σχολιάσει ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει πράγματι κάτω από 20 εκ ευρώ να έρθει στη βουλή μια σύμβαση αλλά και δεν το απαγορεύει. «Ό,τι χαρτιά θέλετε είναι στη διάθεση σας», απάντησε ο κ. Σταθάκης. Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τον κ. Σταθάκη να απαντήσει, μεταξύ άλλων, γιατί εξαγοράστηκε η συγκεκριμένη σκοπιανή εταιρία έναντι 4,8 εκ ευρώ, ενώ παρουσίαζε ζημιές ύψους 5,5 εκ ευρώ.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για το πρόσωπο που έκανε στη ΔΕΗ την εισήγηση για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας, ο οποίος όπως είπε, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, και που ο κ. Σταθάκης ως υπουργός Ανάπτυξης το 2016 τον είχε διορίσει πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ο κ. Σταθάκης τον κατηγόρησε ότι «κάνει βουτιά στη ναφθαλίνη», ενώ υπογράμμισε ότι για την υπογραφή της σύμβασης ακολουθήθηκε η καθιερωμένη διαδικασία που γίνεται σε διεθνές επίπεδο για εξαγορές εταιρών.
Την έντονη αντίδραση του κ. Σταθάκη προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Μανιάτη ότι η εξαγορά της εταιρίας που είναι ιδιοκτησίας, όπως είπε, του αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ, έγινε στη κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το μεγάλο εθνικό θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων και τη συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν μπορώ να καταλάβω και να παρακολουθήσω το συλλογισμό σας. Έχουμε τη συμφωνία των Πρεσπών που εσείς θεωρείτε ότι είναι επιζήμια. Και ταυτόχρονα εμείς κάνουμε μια οικονομική πρόταση στην άλλη πλευρά για να την πείσουμε να υπογράψει μια επιζήμια οικονομική συμφωνία για εμάς; Κινδυνεύετε να αποκτήσετε τραγελαφική υπόσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχύει για τις μεταφορές μεταξύ φίλων
Τελετή με υψηλό συμβολισμό στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «φρένο» σε σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη Γενική Γραμματέα Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε μέλη της διοίκησης έκαναν λόγο για σοβαρά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας
Η αντιπολίτευση μιλά για «χρηματοδότηση»
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή – Στρατηγική συνεργασία σε εκπαίδευση, γλώσσα, ιστορία, πανεπιστήμια
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Επιδοτείται και η μερική απασχόληση
Οι δικαστές θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στον φάκελο κάθε υπόθεσης
Η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
Τι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.