Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει τη δημιουργία bad bank για τα επισφαλή δάνεια

Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bank.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ελλάδα εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, συμπεριλαμβάνοντας πιθανότατα κρατικές εγγυήσεις, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον πιεζόμενο κλάδο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των πραγμάτων.

Αν και οι λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό επεξεργασία, η πρόταση θα έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs, συνεχίζει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει καθώς όπως τονίζει οι πληροφορίες δεν είναι για δημόσια χρήση, θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές.

Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα, εν τω μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.

Οι τράπεζες, οι οποίες «πέρασαν» τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό αυξανόμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό, ώστε να καταφέρουν να επεκτείνουν την πίστωσή τους και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Το σχέδιο έχει ομοιότητες με προσπάθειες που είχε κάνει η Ιταλία να σταθεροποιήσει τον δικό της τραπεζικό τομέα. Μία πηγή ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων ως και 15 δισ. ευρώ από ένα συνολικό βάρος 88,6 δισ ευρώ που είχαν ανακοινώσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα τέλη Ιουνίου.

«Η πρόταση για κρατικές εγγυήσεις που προτείνονται στην Ελλάδα δείχνουν αρκετά όμοιες με αυτές που πετυχημένα εφαρμόστηκαν στην Ιταλία», σχολιάζει ο Massimo Famularo, μέλος του ΔΣ της Frontis NPL, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. «Αν και το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη βοήθεια για τις τράπεζες ώστε να ξεφορτωθούν απ' τον ισολογισμό τους μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει σε δεύτερο στάδιο η πώληση αυτών των δανείων σε ιδιώτες επενδυτές, που προς το παρόν δείχνει μία μεγάλη πρόκληση».

Τα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση της αγοράς μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα, δήλωσαν πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το ΤΧΣ, που κατέχει μερίδια στο σύνολο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, είναι ήδη σε συζητήσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον SSM προκειμένου για την πιθανότητα παροχής μίας νέας κρατικής βοήθειας

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άνοδο ως και 13% το πρωί. Της Alpha Bank 9,1%, της Eurobank 9%, της Εθνικής Τράπεζας έως 12%,  ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 10%, αφού υποχώρησε σχεδόν το 13% στις προηγούμενες δύο ημέρες

Προηγούμενη απόρριψη

Αν και η δημιουργία της αποκαλούμενης bad bank είχε εξεταστεί και απορριφθεί απ' τους Ευρωπαιους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, τέτοιες μέτρα ενεργοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η νέα προσπάθεια ενεργοποίησης του μέτρου προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το μεταμνημονιακό κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί νέας κρατικής βοήθειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πως προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των επισφαλών δανείων».

Αξιωματούχος του ΤΧΣ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι το ΤΧΣ ανταλλάσει σχέδια και ιδέες με τις ευρωπαϊκές Αρχές σε τακτική βάση. Εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.