Κοσμος

Financial Times: Τα «κόκκινα δάνεια» βυθίζουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

«Υπερβολικό» το σφυροκόπημα των μετοχών λένε HSBC, Goldman Sachs και Morgan Stanley

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4118033.jpg
© EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ορισμένες από τις σημαντικότερες τράπεζες της Ελλάδας είδαν τις μετοχές να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, σχολιάζει δημοσίευμα των βρετανικών «Financial Times» και αποδίδει το γεγονός στο φόβο των ελληνικών τραπεζών ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από τη λογιστική τους αξία και θα «χάσουν» κεφαλαιακά μαξιλάρια, αναγκαζόμενες να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια από τις αγορές.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χθες Τετάρτη έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 20,73%, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά και το limit down του 30%. «Η τράπεζα αντέδρασε προσπαθώντας να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι το πλάνο της να ενισχυθεί κεφαλαιακά με την έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει στο σωστό δρόμο», γράφουν οι Financial Times.

shares.jpg


Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες υπέβαλαν στον SSM και θα διαπραγματευθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πλάνα μείωσης των NPEs κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τους νέους στόχους, αναφέρουν οι FT, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, στο 20% των συνολικών χορηγήσεων, από 38% στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρουν οι FT, πέραν της Πειραιώς για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει την έκδοση του ομολογιακού δανείου που περιλαμβάνεται στο πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, η Eurobank έχασε χθες περίπου 15%, η Εθνική 5,5% και η Alpha 3,3%. 
 
Την ίδια ώρα, πάντως, οι εκθέσεις οίκων όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley χαρακτηρίζουν υπερβολικό το «σφυροκόπημα» που δέχονται οι μετοχές τους και συστήνουν ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.


Μη κατονομαζόμενο ανώτερο τραπεζικό στέλεχος της Ελλάδας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το sell-off της Τετάρτης «ήταν μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από κερδοσκόπους». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.