Πολιτικη & Οικονομια

Ευ. Βενιζέλος για δημοψήφισμα: «Ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα το μετέτρεψαν σε μοχλό επηρεασμού της αντιπολίτευσης»

«Ο κ. Καμμένος λέει παιδαριώδη και αντιφατικά πράγματα που συγκαλύπτουν την συμμετοχή του στη συμφωνία των Πρεσπών»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venizelos.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Τόσο μικρό ποσοστό συμμετοχής δεν έχει προβλεφθεί» δήλωσε μεταξύ άλλων για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε δε ότι «ο κ. Καμμένος λέει παιδαριώδη και αντιφατικά πράγματα τα οποία συσκοτίζουν την ουσία και συγκαλύπτουν την προσωπική του συμμετοχή στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Πρόσθεσε δε πως «η κύρια συμφωνία θα ισχύσει εφόσον κυρωθεί από τα δύο μέρη, όμως το κείμενο εμπεριέχει την κύρια αλλά και μία προκαταρκτική νέα ενδιάμεση συμφωνία που καθορίζει τη διαδικασία με την οποία θα πάμε στην εφαρμογή της κύριας συμφωνίας».

«Εφόσον στη γειτονική χώρα γίνει συνταγματική αναθεώρηση τότε η Ελλάδα πρέπει να την κυρώσει αμέσως. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι ο κ. Καμμένος κράτησε το χέρι του κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, άρα δεν δικαιούται να λέει ότι δεν έχει καμία σχέση και είναι απέναντι», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η αντίδραση των πολιτών της ΠΓΔΜ δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και ότι η αντιπολίτευση είναι ισχυρή στη σλαβομακεδονική κοινότητα. Το ταυτοτικό πρόβλημα είναι πολύ βαθύ, δεν ξεπερνιέται με τεχνητές πλειοψηφίες. Τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν εθνική συναίνεση και ευρύτατες πλειοψηφίες για να αλλάξουν συμπεριφορές νοοτροπίες και στάσεις».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «προκειμένου να ξεπεράσει το εσωτερικό της πρόβλημα μετέτρεψε ένα εθνικό ζήτημα σε μοχλό επηρεασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό που παλιά λέγαμε εισοδισμό, ήθελαν να παρέμβουν στο ΚΙΝΑΛ, να φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελαν δηλαδή να μεταφέρουν το δικό τους ρήγμα στην αντιπολίτευση και όλα αυτά εν μέσω διώξεων σε βάρος πολιτικών αντιπάλων. Η συναίνεση και η μεγάλη πλειοψηφία έχει σημασία όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας είχε κάνει αυτές της επιλογές, η ΝΔ αντέδρασε και με κριτήρια εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής».

Ερωτηθείς για την κύρωση της συμφωνίας στη γειτονική χώρα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «νομικά ο κύριος Ζάεφ το κρατά το ζήτημα αυτό ακόμη ανοικτό, λέει, θα φέρω ξανά το θέμα στη Βουλή και θα επιδιώξω αναθεώρηση του Συντάγματος με 2/3.  Εάν δεν βρω τις ψήφους, θα πάω σε εκλογές. Από τις εκλογές θα δούμε το αποτέλεσμα.  Εάν υπάρχει πλειοψηφία 2/3, θα γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, εάν δεν γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν εκπληρούνται οι προϋποθέσεις που η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει για την κύρωσή της από την Ελλάδα».

«Εάν σκοπός είναι να καθυστερήσει το δίλημμα της κύρωσης, Τσίπρας και Καμμένος κερδίζουν χρόνο ως κυβερνητικοί συνεταίροι. Το τελευταίο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, στη χώρα οχι βέβαια όσα το πρώτο 6μηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη. Το τεχνητό πλεόνασμα που προέρχεται από την υπερφορολόγηση και τη μη επιστροφή φόρων αναδεικνύει βαθιά αντιαναπτυξιακές πολιτικές», επεσήμανε.

«Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα.  Η χώρα έχει ανάγκη από μία άλλη πολιτική, την οποία να την υπηρετήσει μία άλλη κυβέρνηση.  Υποχρέωση δική μας, της Δημοκρατικής Παράταξης, που σηκώσαμε το μεγάλο και δυσανάλογο βάρος όλης της περιόδου 2010-2015, εμείς διαμορφώσαμε τις πολιτικές και εμείς είχαμε συνεχή παρουσία, δική μας υποχρέωση λοιπόν είναι να προτείνουμε και αυτό αγωνίζεται να κάνει, απ’ ό,τι βλέπω, και το ΚΙΝΑΛ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και συμβάλλω και εγώ όσο μπορώ και ο Κύκλος Ιδεών, επιστήμονες, άνθρωποι που συζητούν, που λένε απόψεις επωνύμως και με υπεύθυνο τρόπο, ένα εθνικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που να μπορεί να συσπειρώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.  

» Οι δημιουργικές δυνάμεις είναι και προοδευτικές, γιατί χωρίς ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν υπάρχει αναδιανομή πλεονάσματος». 

«Εμείς πρέπει να προτείνουμε το σχέδιο, να έχουμε την προγραμματική διεύθυνση και μετά να ζητήσουμε, σε όσους συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό, να συμπράξουν σε μία νέα κυβέρνηση.  '

Έχω πει πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει τα σχετικά με το εκλογικό σύστημα και δεν πρέπει να μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.  

» Θα κληθεί να πει την άποψή του, συμφωνεί με το πρόγραμμα, θέλει να πάρει μέρος και να βάλει πλάτη;  Αν θέλει, καλώς, εάν δεν θέλει, θα μείνει έξω, εμείς πρέπει να έχουμε την προγραμματική πρωτοβουλία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Κατέληξε δε λέγοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι της διπλής γλώσσας, αντισυστημικής και συστημικής και το ένα και το άλλο διαρκώς.  Έχουμε μία κυβέρνηση και υπέρ και κατά της συμφωνίας, μία κυβέρνηση η οποία είναι και δήθεν αριστερή, ριζοσπαστική και ακροδεξιά.  

» Είναι μία κυβέρνηση η οποία έχει μέσα από τον Φώτη Κουβέλη μέχρι την Κατερίνα Παπακώστα, είναι μία κυβέρνηση η οποία τα έχει όλα.  Ποιος είναι ο συνεκτικός ιστός;  Η παραμονή στην εξουσία χωρίς αξιακά όρια. 

» Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο, αυτό δεν υπήρξε ποτέ στην εποχή μετά το 1974.  Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας και συνεννόησης, παρεμποδιζόμαστε στο να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους που αγωνιούν, που νιώθουν στο περιθώριο, που βλέπουν να διακυβεύεται το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους και ψηφίζουν αντισυστηματικά, έχουν αντιευρωπαϊσμό, έχουν φοβίες και πρέπει να τους πείσουμε ότι μία σταθερή πορεία, η οποία ξανακάνει τη χώρα κανονική, συμφέρει σε αυτούς, τους δίνει προοπτική.  

» Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με καθαρότητα, γιατί παρεμβάλλεται αυτό το διφορούμενο πήγαινε-έλα του ΣΥΡΙΖΑ, με όλους τους συνεταίρους οι οποίοι λένε το ίδιο ποίημα σε συχνότητες ακροδεξιές ή σε συχνότητες απλώς οπορτουνιστικές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ