Πολιτικη & Οικονομια

Βερναρδάκης: Μετά το ακροδεξιό φιάσκο, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να γυρίσει προς το κέντρο

«Η ΝΔ δεν δείχνει μία ψύχραιμη συμπεριφορά, βρίσκεται υπό το κράτος πανικού»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vernardakis.jpg
EUROKINISSI / MOTIONTEAM / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όσων εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ «είναι άμεσο, ανάλογα και με το χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου. Αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα και το ανώτερο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, προς το τέλος του Νοεμβρίου. Ανάλογα και με τα θέματα, μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κανονικά, ώστε αν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις να έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019», είπε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε «μεγάλη ανοησία» τις αιτιάσεις που θέλουν τα μέτρα αυτά να επιδιώκουν να «δέσουν χειροπόδαρα» επόμενες κυβερνήσεις. «Τι εμποδίζει μία κυβέρνηση να αλλάξει την νομοθεσία μίας προηγούμενης; Με αυτή την λογική ότι έχει νομοθετηθεί δεν αλλάζει ποτέ ... εδώ ξήλωσαν ολόκληρο το κοινωνικό κράτος και το μισό Σύνταγμα, θα σταματήσουν σε έναν νόμο που ορίζει ένα ποσοστό επί της ακίνητης περιουσίας; Αυτά είναι αστειότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας επίσης την πολύ οξύτερη θέση της ΝΔ στο θέμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και σε σχέση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες εργοδοτικές οργανώσεις, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν τομείς της αγοράς και εργοδοτικοί φορείς που αντιλαμβάνονται πως με το ύψος του κατώτατου μισθού και των αποδοχών γενικά, όπως συρρικνώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να μιλάς ούτε για ανάπτυξη ούτε για αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι αντίφαση να λες ότι είσαι υπέρ της καινοτομίας, αλλά το καινοτόμο άτομο από τα πανεπιστήμια μπορεί να πληρώνεται με 300 ευρώ και ελαστική σχέση απασχόλησης. Είναι δομική αντίφαση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος».

«Οι άνθρωποι της αγοράς», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης, «επειδή είναι πολύ πιο πρακτικοί βλέποντας τις αντιφάσεις μέσα στην ίδια την δουλειά, αντιλαμβάνονται ότι η συρρίκνωση αποδοχών σε τελική ανάλυση το μόνο που καταφέρνει είναι την συρρίκνωση των επιχειρήσεών τους. Ακόμη και οι πιο καλές καινοτόμες βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες με τις νέες τεχνολογίες, έχουν κρατήσει ένα επίπεδο αποδοχών αρκετά αξιοπρεπές ακόμη και τα χρόνια της κρίσης. Τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε αυξήσεις και σε αναγνώριση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυτό το αντιλήφθηκε και η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε την δυνατότητα ο κατώτατος μισθός να ανέβει. Βεβαίως, το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, που είναι μία ιδεοληψία πια, τους αναγκάζει ταυτόχρονα να λένε για προτεραιότητα των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Η ζωή λύνει αυτό το ζήτημα, υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης κάνει μία προσπάθεια να κινηθεί προς αυτό που ονομάζουμε "δυνάμεις του κέντρου", να χαμηλώσει τους τόνους της πόλωσης, είτε της κοινωνικοταξικής είτε της πολιτικής, να κάνει ανοίγματα σε όμορους χώρους, όπως της κεντροαριστεράς που επί της ουσίας είναι νεοφιλελεύθερη, αλλά κατ’ ουσίαν ομολογεί ότι η πολιτική της ακροδεξιάς στροφής που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια, έφτασε στα όριά της και δεν απέδωσε αυτά που ήθελε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ως την ΔΕΘ κυριαρχούσε το "κερδίζουμε, σαρώνουμε, συντρίβουμε τους πάντες, 15-20 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ", τώρα προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Αυτή η ακροδεξιά στροφή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ακραίες εθνικιστικές εξάρσεις, όπως στην περίπτωση του Μακεδονικού, αλλά λειτούργησαν αντίθετα, προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις. Τώρα προσπαθεί να ξαναγυρίσει σε έναν πολιτικό λόγο και κινήσεις με το βλέμμα προς το κέντρο και τον μεσαίο χώρο. Αλλά η ακροδεξιά στροφή που εφάρμοσε και υπηρέτησε πιστά το προηγούμενο διάστημα έχει δημιουργήσει μεγάλους ανασχετικούς παράγοντες».

Στο Μακεδονικό, συνέχισε ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης «προσπάθησε με μία διπλωματική στροφή να πει ότι το όνομα είναι κάτι που δεν έχει σημασία, αλλά σε αυτό στηρίζονταν τα συλλαλητήρια, δεν ήταν γλωσσολογικό το όνομα των Μακεδονομάχων. Θα πρέπει τώρα να την εφαρμόσει στην καθημερινή του πρακτική, διαφορετικά θα έχει εμπλακεί σε μία θεμελιώδη αντίφαση για τον ίδιο που θα τον οδηγήσει σε βαριά πολιτική ήττα».

Αναφερόμενος τέλος στο «εμπάργκο» της ΝΔ στην ΕΡΤ, ο κ. Βερναρδάκης σχολίασε ότι «δεν δείχνει μία ψύχραιμη συμπεριφορά, βρίσκεται υπό το κράτος πανικού, δείχνει πολύ μεγάλη ανασφάλεια στις κινήσεις της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη στρατηγική της δεν απέδωσε. Τώρα, θα πρέπει να ζήσει με αυτές τις αντιφάσεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας
Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική γραμμή του κόμματος το γεγονός ότι έχασε, ούτε φυσικά υπονοεί κάτι τέτοιο ο συναγωνιστής Θ. Μαργαρίτης. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας άλλος «αρχηγός»

Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;
Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;

«Η επιστροφή σε σχήματα και ιδεοληψίες του αλήστου μνήμης παρελθόντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης για το κόμμα που (θέλει να) εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»

Podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση»: Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συζητούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Πετρόπουλο για το κράτος και την κοινωνία πολιτών
Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.