Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι την επόμενη μέρα των εκλογών «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί»
«Το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέντευξη Τύπου, στη ΔΕΘ.
«Αυτή είναι η αντίληψη του επικεφαλής, αυτή είναι η αντίληψη των οργάνων» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Είναι το χρέος μας προς την πατρίδα, είναι το χρέος μας προς τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους που μας υποστηρίζουν». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι την επόμενη μέρα των εκλογών «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» και διευκρίνισε τη μετεκλογική στάση του Ποταμιού.
«Εμείς λέμε, ότι στο νικητή των εκλογών θα παρουσιαστούν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να πω, ποιες είναι αυτές οι θέσεις. Εάν υπάρχει διάθεση από το νικητή των εκλογών να στηρίξει αυτές τις θέσεις του κινήματος - που δεν είναι κομματικές θέσεις, είναι πατριωτικές θέσεις - εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί, είτε για ψήφο εμπιστοσύνης, είτε για ανοχή, είτε για συμμετοχή, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει ο νικητής των εκλογών, στις θέσεις που θα παρουσιάσουμε».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι η πολιτική δε μπορεί να γίνεται με «όρους συμπάθειας και αντιπάθειας», αλλά με κριτήριο, το «ποιος μπορεί να είναι χρήσιμος αυτή τη στιγμή για να λυθούν τα προβλήματα». «Πρέπει να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα, πάνω στα παλιά» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και αφού διευκρίνισε ότι τους αντιμετωπίζει «αδιαίρετα» γιατί συγκυβερνούν, πρόσθεσε : «Εμείς, λέμε, ότι η πρόταση μας αφορά μια νέα διακυβέρνηση, με ανθρώπους, που δεν έχουν ευθύνες για τα τωρινά και τα προηγούμενα λάθη και με τολμηρές επιλογές, που θα δώσουν απάντηση στα καθημερινά αδιέξοδα του πολίτη, στα καθημερινά αδιέξοδα της νέας, κυρίως, γενιάς».
Για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Χρειαζόμαστε πατριωτική πολιτική χαραγμένη από κοινού, ή τουλάχιστον, μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων». Σημείωσε, ότι «το brand name Μακεδονία -στα προϊόντα, στον πολιτισμό, στον τουρισμό -οφείλεται στην ελληνική Μακεδονία» και πρόσθεσε : «Να βγούμε λοιπόν, μπροστά, χωρίς φοβίες. Η Ελλάδα που αγαπάμε είναι αετός δεν είναι στρουθοκάμηλος».
«Δεν ταυτίζουμε την πατριωτική πολιτική με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάνουμε, όσα χρόνια είμαστε στην πολιτική, αυτό που θεωρούμε πατριωτικά σωστό» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Βέβαια, εάν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δε στηρίξουν αυτή την απόφαση της κυβέρνησης για το «μακεδονικό» είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές».
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις επιδιώξεις της γειτονικής Τουρκίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας των μικρών βαλκανικών χωρών να συναντήσουν την ΕΕ», ενώ σημείωσε, επίσης, το ρόλο και τα οφέλη της Θεσσαλονίκης, ως «πόλης-οδηγού», σε αυτή την προοπτική.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε σε καθυστερημένες αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, με αφορμή π.χ. την αποφυλάκιση Α. Φλώρου και διερωτήθηκε: «Γιατί το Ποτάμι παραμένει το κίνημα με τα καλύτερα πολιτικά ρεφλέξ; Δεν έχουμε βαρίδια, δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις και δεν έχουμε ιδεοληψίες. Για αυτό θεωρούμε χρέος μας την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές». Επεσήμανε, ότι αυτό είναι «κοινή απόφαση» και «επιβεβαιωμένη» πολλάκις στα όργανα και παρέπεμψε, όποιον διαφωνεί, να το καταθέσει στο συνέδριο του Ποταμιού, στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο πόρισμα του καθηγητή Συνολάκη για το Μάτι, τονίζοντας: «Λέει δύο πράγματα που από την αρχή επεσήμανε το Ποτάμι: Έπρεπε να δοθεί η μάχη στη (λεωφόρο) Μαραθώνος και δεν δόθηκε. Γιατί; Έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής και δε δόθηκε. Γιατί; Και τώρα τα ερωτήματα, δεν είναι πολιτικά. Θα πρέπει να τα απαντήσει η δικαιοσύνη. Αυτοί που δεν επέδειξαν τόλμη και ευθύνη πρέπει να τιμωρηθούν. Και οι πολιτικές ευθύνες, προφανώς στις εκλογές».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε ότι το Ποτάμι θα στηρίζει υποψήφιους, με κριτήριο το εάν διαθέτουν τα προσόντα για έργο, ενώ για το δήμο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις του με τον Γ. Μπουτάρη και πρόσθεσε ότι θα το συζητήσει μαζί του. Για το ΚΙΝΑΛ, απάντησε, ότι «δεν ήταν λάθος η ιδέα» για τη σύμπλευση, αλλά είδε στην πορεία ότι κάποιοι υποστήριζαν να «επιστρέψουμε σε λύσεις του παρελθόντος».
Σε ερώτηση, για τη νέα ηγεσία του ΥΜΑΘ ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι «εμείς περιμένουμε τα έργα, ή τα μη έργα, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, γραφειοκρατίας, φορολογίας, καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης (π. χ. υπόθεση Φύσσα), παιδείας, αλλά και στην κατάσταση στο δημόσιο. Διευκρίνισε, ότι στην παιδεία, στα νοσοκομεία και σε άλλους κρίσιμους τομείς «δεν μπορούμε να κάνουμε τσιγκουνιές», αλλά σημείωσε ότι πρέπει «να γίνει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ» και να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του συστήματος.
«Από εδώ περνάει ο δρόμος της μείωσης της φορολογίας. Να κόψουμε δηλαδή - που λέει το Ποτάμι και μόνο το Ποτάμι - τα άχρηστα τμήματα του δημοσίου. Να ελέγξουμε τις σπατάλες στις κρατικές προμήθειες. Έργα που υπολογίζονται για ένα δισεκ. στοιχίζουν τελικά τρία δισεκ. Να προστατεύσουμε τον έντιμο και ικανό δημόσιο υπάλληλο κόντρα στους κομματικούς εγκάθετους και την αναξιοκρατία».
Για το θέμα των συντάξεων είπε ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στο θέμα, και δυσανάλογα μικρότερη σημασία για τη νέα γενιά. Υπάρχει μια συνταξιολαγνεία στη χώρα είπε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: Δεν υπάρχουν μόνο συνταξιούχοι, υπάρχουν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, και νομίζω, αυτό τους ενδιαφέρει περισσότερο. Άλλωστε και η σύνταξη, στο χαρτζιλίκι πάει είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Για τη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να έρχονται την ίδια μέρα και να αντιπαρατίθενται για την ανάπτυξη, όπως συμβαίνει σε μεγάλα φόρουμ στο εξωτερικό.
Καταλήγοντας, είπε: «Δεν έχω κάνει έκπτωση από τις αρχές μου. Δεν έχω παραδοθεί στο πολιτικό κόστος. Υποστήριξα κάποια πράγματα, αναθεώρησα άποψη σε κάποια άλλα πράγματα, αλλά επιμένω στις αρχικές μεγάλες τοποθετήσεις μου» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και υπογράμμισε ότι ο ρόλος του Ποταμιού είναι αυτός που επιτάσσει η προσφορά της σύγχρονης πολιτικής. «Να σχεδιάζει ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτούς που κινδυνεύουν να πέσουν, αλλά και ένα άνοιγμα οροφής για αυτούς που μπορούν να πετάξουν». «Ποτάμι, για να αλλάξει η ζωή μας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και σημείωσε: «Υπάρχουν λύσεις και στις πλαγιές της πολιτικής».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.