Πολιτικη & Οικονομια

Το λεξικό της εβδομάδας

Ζωάρα με μυθοπλασία, Γαβρόγλου, λαδώτριες μουσείων και υπαρξιακό συνταξιοδοτικό

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 670
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

ΑΠΕ Το πρακτορείο ειδήσεων που έχει δώσει νέο νόημα στη μυθοπλασία. Καταφέρνοντας να αλλάξει ή να αποκρύψει δυσάρεστες δηλώσεις (Τραμπ για «Μακεδονία») και χρησιμοποιώντας κινηματογραφικές εικόνες («Braveheart») για να περιγράψει τους επενδυτές. Θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τον ψυχαγωγικό τομέα της ΕΡΤ.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ Κραυγή των μεσήλικων ανδρών των ΜΑΤ προς τους διαδηλωτές για το Μακεδονικό. Αποδεικνύει ότι α) οι άνδρες των ΜΑΤ είναι μεσήλικες γιατί το σύνθημα ήταν παμπάλαιο και β) ότι ήταν πρώην χούλιγκανς.

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ «Του χρόνου τα σχολεία θα ξεκινούν στις 9 για να κοιμόμαστε παραπάνω». Μετάφραση: «Η κούραση για να μάθεις είναι υπερεκτιμημένο πράγμα».

ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Συνδυασμός δύο λέξεων που δεν σημαίνει τίποτα στην πραγματικότητα. Χρησιμοποιείται ως καραμέλα από πρωθυπουργούς, όταν δεν μπορούν να κάνουν όσες προσλήψεις θα ήθελαν. Το επαναλάμβανε με υστερία ο Κώστας Καραμανλής. Το κάνει και ο μεγαλύτερος θαυμαστής του, ο Αλέξης. 

ΕΦΚΑ Στο site oι υποχρεώσεις όσων πληρώνουν είναι πάντα ενημερωμένες και λειτουργούν ρολόι. Τα «δικαιώματα» κοινωνικής ασφάλισης είναι ακόμα «υπό κατασκευή».

small_1.jpg

ΖΩΑΡΑ Αυτό που γράφεις στo Instagram ότι κάνει η Νατάσσα Γιάμαλη όταν οι υπουργοί τής κάνουν τη χάρη να την πάρουν μαζί τους δωρεάν, στο πρώτο δρομολόγιο του Ασημένιου Βέλους προς Θεσσαλονίκη.

ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ Αυτό που έχεις όταν σε κάθε παράγραφο των λόγων σου φροντίζεις να μιλήσεις για το πόσο κακός είναι ο αντίπαλός σου. Συμβαίνει στον Τσίπρα που τελευταία παρουσιάζει συμπτώματα «αντιΜητσοτακικού Ιδεασμού», ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο. 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΘ Το να γεμίζεις σάλια τον συνεντευξιαζόμενο πρωθυπουργό έχοντας πρώτα παρακαλέσει και ενημερώσει για την ερώτηση που θα κάνεις. 

ΙΝΦΛΟΥΕΝΣΕΡ Αυτό που φιλοδοξούν να γίνουν όλες όσες συμμετέχουν στα νέα reality ώστε να παρουσιάσουν κι εκείνες κάποτε ένα reality στο οποίο θα συμμετέχουν κάποιες που φιλοδοξούν να γίνουν inflouencers, ώστε… κοκ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ REALITY Η σπουδαιοφάνειά τους θυμίζει ανθρώπους που σε ένα τοπίο μετά την αποκάλυψη, όπου όλοι έχουν ξαναγίνει πρωτόγονοι και ψάχνουν στα ερείπια για τροφή, εκείνοι ενοχλούνται επειδή στα αποφάγια δεν «ακούγεται» καλά το άρωμα της τρούφας.

ΛΑΔΩΤΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ Ε, άμα είναι να ρίχνεις λάδια στις εικόνες για να γίνει «θαύμα» και να τρέξει υγρό, δεν χρειάζεται να σου το πει η Αγία Γραφή. Σου το λέει και ένας απλός υδραυλικός. 

ΜΑΤΙΑΣΜΑ Με target group το 60% του πληθυσμού (σύμφωνα με έρευνα) είναι αποκαρδιωτικό για την ελληνική επιχειρηματικότητα ότι ενώ υπάρχουν τόσες γραμμές τηλεφωνικής βοήθειας κανείς ακόμα δεν έχει λανσάρει επίσημη τηλεφωνική γραμμή ξεματιάσματος.

NINETIES Με το Λόγω Τιμής, το Καφέ της Χαράς, το Next top Model, απελπισμένοι διευθυντές προγράμματος προσπαθούν να σώσουν το media που λέγεται τηλεόραση. Εκβιάζοντας τη νοσταλγία από την πρώτη γενιά της νεοελληνικής ιστορίας, που αρνήθηκε να ενηλικιωθεί.

small_2.jpg

ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ποτέ ξανά δεν κατόρθωσε κάποιος να δείχνει τόσο οργισμένος και αγανακτισμένος, ενώ ταυτόχρονα είχε κατεβασμένο παντελόνι. Σα να έγινε ένα λάθος στο Matrix όπου ενώθηκαν από λάθος το κομμάτι του σώματος επάνω από τη μέση με το κομμάτι του ίδιου σώματος κάτω από τη μέση αλλά από μια διαφορετική στιγμή στον χωροχρόνο.

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ (ΜΕ ΚΛΟΥΒΕΣ) Ένας από τους ορισμούς της ιδιοφυΐας είναι η ικανότητα να εκμεταλλεύεσαι κάποιο αντικείμενο καθημερινής χρήσης για μια τελείως διαφορετική χρήση. 

small_3.jpg

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Μέλος μιας μυστήριας αίρεσης που κινείται στο περιθώριο και λατρεύει έναν περίεργο γκουρού που έχει να μιλήσει 10 χρόνια. 

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ Από τότε που εφευρέθηκε το «με πολεμάνε» χάθηκε η συγγνώμη.

ΣΗΜΑ ΣΚΑΙ Με τρεις φορές την εβδομάδα Κυριάκο Βελόπουλο, δεν γίνεσαι MEGA όσα σήματα και να αλλάξεις.

ΤΡΑΒΑ ΜΕ ΚΙ ΑΣ ΚΛΑΙΩ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αφού δεν τους χάλασε τόσα χρόνια ο Αυριανισμός γιατί να τους χαλάσει τώρα ο τραμπουκισμός του ΣΥΡΙΖΑ;

ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ Ο Θάνατος θα σώσει τα προσχήματα. Η αντιστροφή του ρητού που λέει ότι τις λύσεις τις δίνει η ίδια η ζωή. Ειπώθηκε σαν επιχείρημα στους δανειστές για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αν το είχε πει κάποιος άλλος θα έλεγες ότι πρόκειται για ατυχή έκφραση. Αλλά όταν το λέει αυτός που δεν είχε κανένα πρόβλημα να στήσει live παράσταση το βράδυ των πυρκαγιών είναι άλλο. Δείχνει έναν τρόπο σκέψης. Ότι μπορεί οι άνθρωποι να είναι επάνω από τους αριθμούς, αλλά πάνω και από τους δύο είναι η επικοινωνία.

ΦΑΝΕΛΕΣ ΠΑΟΚ Ο άνθρωπος που τυπώνει στην πλάτη τους ονόματα πολιτικών (οι οποίοι θα φωτογραφηθούν μετά κρατώντας την αμήχανα) πρέπει να είναι ένας από τους πιο απεγνωσμένους ανθρώπους στην Ελλάδα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΜΠΑ Περιμένουμε με αγωνία τη selfie του μήνα του μέλιτος από την τουαλέτα.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ Άκουγε τον Αλέξη Τσίπρα να λέει στη ΔΕΘ ότι «δεν θα επιστρέψουμε στις στρεβλώσεις του παρελθόντος με τις αλόγιστες σπατάλες» και κατάφερε να μην το πάρει προσωπικά. 

ΩΡΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Οι εικασίες για το πότε θα έρθει είναι κάτι σαν εθνικό χόμπι. Διότι συνδυάζει δύο από τις πιο αγαπημένες μας ασχολίες: το τζογάρισμα και την παπαρολογία.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ