Πολιτικη & Οικονομια

Wikileaks: Αίτημα της πΓΔΜ από το 2008 το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (εικόνες)

Αποκαλυπτικά στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaef.jpg
EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟ

Ήδη από τις 29 Ιουλίου του 2008, δέκα χρόνια πριν δηλαδή, η πΓΔΜ είχε ζητήσει να κατοχυρωθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διαρρέουν τα Wikileaks. 

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, στις 29 Ιουλίου 2008, η τότε Αμερικανίδα πρέσβης, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, έχει αποστείλει τηλεγράφημα με τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τον τότε πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο τίτλος του εγγράφου «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι θέλουν οι Μακεδόνες για την επίλυση του ονοματολογικού» αποκαλύπτει σχετικά ότι η πρεσβεία στα Σκόπια, εκτιμά ότι για την αποδοχή μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, άρα και ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της χώρας θα αποδεχόταν τους ακόλουθους όρους σε ό,τι αφορά όνομα, ταυτότητα κ.λπ.

wikileaks1.jpg

Αρχικά ζητούνταν από πλευράς πΓΔΜ, το όνομα Δημοκρατία της Βορειότερης Μακεδονίας (ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) με εφαρμογή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος.

Παράλληλα, η πΓΔΜ θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα (Βόρεια Μακεδονία) αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

wikileaks2.jpg

Στο ζήτημα της ταυτότητας, τα Wikileaks αναφέρουν ότι  η γλώσσα και η εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκαλούνταν μακεδονική, πιθανών ως συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση.

Σύμφωνα με τα Wikileaks αυτό που συμπεραίνετε είναι ότι η πΓΔΜ χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνεχίσουν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ