- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Wikileaks: Αίτημα της πΓΔΜ από το 2008 το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (εικόνες)
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Ήδη από τις 29 Ιουλίου του 2008, δέκα χρόνια πριν δηλαδή, η πΓΔΜ είχε ζητήσει να κατοχυρωθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διαρρέουν τα Wikileaks.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, στις 29 Ιουλίου 2008, η τότε Αμερικανίδα πρέσβης, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, έχει αποστείλει τηλεγράφημα με τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τον τότε πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι
Ο τίτλος του εγγράφου «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι θέλουν οι Μακεδόνες για την επίλυση του ονοματολογικού» αποκαλύπτει σχετικά ότι η πρεσβεία στα Σκόπια, εκτιμά ότι για την αποδοχή μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, άρα και ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της χώρας θα αποδεχόταν τους ακόλουθους όρους σε ό,τι αφορά όνομα, ταυτότητα κ.λπ.
Αρχικά ζητούνταν από πλευράς πΓΔΜ, το όνομα Δημοκρατία της Βορειότερης Μακεδονίας (ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) με εφαρμογή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος.
Παράλληλα, η πΓΔΜ θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα (Βόρεια Μακεδονία) αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.
Στο ζήτημα της ταυτότητας, τα Wikileaks αναφέρουν ότι η γλώσσα και η εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκαλούνταν μακεδονική, πιθανών ως συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση.
Σύμφωνα με τα Wikileaks αυτό που συμπεραίνετε είναι ότι η πΓΔΜ χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνεχίσουν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει ο συντονιστής ομάδας εργασίας για το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα
Με αφορμή τις εξελίξεις στα δυο κόμματα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η σημερινή εικόνα της Γραμμής 1 είναι προβληματική
Τι είπε για στέγαση και ενεργειακή κρίση
Οι διευκρινίσεις που έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
«Στις πρώτες εκλογές δεν θα κατέβω, στις δεύτερες είναι πολύ πιθανόν» είπε ο πρώην υπουργός
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη
Οι νέες αιχμές για τις απουσίες από τα γενέθλια της ΝΔ
Είχε παραιτηθεί από την έδρα του προ μηνών
Τι είναι η επείγουσα αναδοχή
Αυτοί οι συνταξιούχοι πληρώνονται τρεις ημέρες νωρίτερα
«Καίει» η τιμή στην αντλία
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
«Η ομάδα μας μεγαλώνει, αποκτήσαμε και σουτέρ που σπάνια αστοχεί»
«Προτιμώ να παραμείνω στα στοιχεία και στους ανθρώπους που χρειάζονται λύσεις»
Τι αλλάζει στο Λύκειο και πότε θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα Πανελλαδικών
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα
Η ανεργία μειώθηκε και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.